Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
EKOLOGIJA
Ograničenje: Od danas na slapove rijeke Krke najviše 10 tisuća posjetitelja istodobno i jednosmjerno

Ograničenje:
Od danas na slapove rijeke Krke najviše 10 tisuća posjetitelja istodobno i jednosmjerno

Od danas će na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka moći istodobno boraviti 10 tisuća posjetitelja. O tome je javnost obavijestio ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić ispred ispostave Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu. Na zgradi te ispostave, kao i na ulazu u NP u Lozovcu, nalaze se i oveći displeji koji pokazuju broj rapoloživih karata koje se mogu kupiti u tom trenutku kako se ne bi premašila spomenuta brojka od 10 tisuća posjetitelja. Oni koji dođu za najvećih gužvi morat će malo pričekati ili će pak biti preusmjereni na druge dijelove nacionalnog parka koje nisu toliko posjećene kao Krkini slapovi.

Kako je rečeno, radi se o projektu održivog upravljanja i odgovornog raspoređivanja broja posjetitelja s naglaskom na ograničenje broja posjetitelja na Skradinskom buku, a važnost ovog  projekta za Nacionalni park „Krka“ je i ta što se radi o prvom zaštićenom području u Republici Hrvatskoj koji provodi mjeru ograničenja broja posjetitelja.
-Vrijeme čekanja za ulazak na Skradinski buk posjetitelji će moći provesti tako da obiđu poučne pješačke staze i vidikovce na srednjem toku rijeke Krke, moći će uživati u sakralnoj baštini koju Krka njeguje, otkriti spomenike koji svjedoče o burnoj prošlosti ovog područja, spoznati neotkrivene dijelove Krke i okrijepiti se u jednom od brojnih seoskih domaćinstava tradicionalna jela i ekološki uzgojene proizvode. Novost ove godine je i mogućnost kupnje ulaznice i online rezervacija preko web shopa Parkovi Hrvatske kako bi posjetitelji na vrijeme i kvalitetno planirali soj ulazak u park – kazao je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“,
Uz njega su na ovoj press-konferenciji govorili i i Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, te  Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.
Nadalje na Skradinskom buku se uvodi i još jedna novina: jednosmjerno kretanje gostiju, kako se ne bi desila zakrčenja na užim stazama kroz park. Ograničenje posjeta je važno kako bi se zaštitile prirodne vrijednosti nacionalnog parka koje su prevelikim brojem posjetitelja ugrožene. Uostalom, prvotna svrha i smisao postojanja nacionalnog parka jest zaštita prirode.  Bilo bi korisno, odnosno nužno, i da nadležne državne ustanove konačno ozbiljnije pristupe rješavanju problema zagađivanja gornjeg toka rijeke Krke fekalijama i industrijskim otpadnim vodama u Kninu i nizvodno.

 

Objava ograničenja ispred skradinske ispostave NP Krka (foto TRIS/J. Krnić)

Državni tajnik (foto TRIS/J. Krnić)

Neumoljivi čitač posjetitelja (foto TRIS/J. Krnić)

Brojilo prometa posjetitelja ,Skradinskog buka, odnosno broja preostalih ulaznica u datom trenutku (foto TRIS/J. Krnić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI