Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA
Najmlađi novinari na MDF-u: ‘Vama Dalmatincima je sve lijepo, to je jedini pridjev koji imate…’

Najmlađi novinari na MDF-u:
‘Vama Dalmatincima je sve lijepo, to je jedini pridjev koji imate…’

Nije se baš previše riječi potrošilo na činjenicu da je 57. MDF u subotu otvoren predstavom koja je istu ulogu imala i pred koju godinu. „Buratino“ je imao reputaciju „jednog od boljih otvaranja festivala“, pa se valjda i zato ovom presedanu progledalo kroz prste, kao i tome da je otvaranje MDF-a već godinama u rukama iste producentske i glumačke ekipe. Mjuzikl „Buratino“ napisala je Marijana Nole, režirala Nina Kleflin, a pjesme su djelo Nene Belana.
TRIS donosi tri osvrta novinara Biltena MDF-a, polaznika novinarske radionice NORA, čije raporte s predstava tijekom cijelog festivala možete pratiti OVDJE.

 

Mirna Lani Avdagić (14 godina):

Neka nova verzija Pinokija. Iako i stara, jer se projekcirala na festivalu prije sedam godina. Tako da je ovo ustvari bio kao neki remake. Rado bih usporedila staru i novu verziju, ali moje pamćenje ne seže toliko daleko. Ironično je to što sam ustvari glumila u starom Buratinu. Ne sjećam se baš ničega. “Mozgovi su vam isprani samsongovima i ajfonima”, rekla bi moja bakičica.
Predstava mi je bila dobra. Baš tako, lijepa, punašna trojka. Glumačka postava bila je identična kao i za prošlogodišnje otvranje MDF-a. I za ono prije dvije godine. “Što je sigurson, sigurson je”, rekao bi moj prijatelj Jere.
Estetika pozornice jako mi se svidjela. Centar scenografije bilo je malo rustikalno putujuće kazalište, koje je ujedno bilo i pozornica. Glazba je bila lijepa. “Kako glazba može biti lijepa, kako hrana može biti lijepa, vama Dalmatincima je sve lijepo, to je jedini pridjev koji imate”, rekla bi moja prijateljica Mila iz metropolisa.
Malo me je nerviralo što se često nisu mogle razabrati riječi glazbe. Po mom je mišljenju predstava trajala duže nego što je maksimum koncentracije publike, a bilo je suvišne govorancije koja nije bila ni najmanje ključna za radnju te se mogla bez problema srezati. Publiku je oduševilo troje kazališnih lutaka, a ja i moja susjeda u gledalištu, Benisa, najviše smo bile nasmijane Pierrom koji je svako malo u rečenice ubacivao talijanske izraze, pa nas je to podsjetilo na našu prijateljicu Miiju sa dva i. Moja mama kaže da je nova verzija Buratina bolja od prve pa ćemo joj vjerovati.

 

Lucia Kostelac (14):

Predstavu “Buratino“ sam odlučila pogledati jer sam čula pozitivne komentare i nisam se razočarala. Ovo mi je jedna od najboljih predstava jer na smiješan i vrlo zanimljiv način djeci prikazuje priči o Pinokiju. Oduševila me je scenografija i kostimografija u koju je uloženo mnogo truda. Posebnu čar ovoj predstavi su dala djeca koja su svojom vrhunskom glumom, pjevanjem i plesom uljepšala predstavu.
Nisam toliko pratila predstavu jer mi je bilo hladno, a i tješila sam prijateljicu koja je ponovno izgubila vjeru u ljubav. U svoj toj zbrci uspjela sam čuti par izreka koje su mi vratile osmijeh na lice. Sve više sam počela shvaćati kako novac kvari ljude te da nam je za sreću dovoljna ljubav, prijateljstvo i čisto srce.
Najviše mi se svidio kraj kada je Buratino otvorio zlatnim ključićem vrata najljepšeg grada i time dokazao da pravda uvijek pobjeđuje. Najsmješniji glumac mi je bio Karambas jer je sukobom s lutkama i željom da spali Buratina pokušavao doći do ključa na vrlo podao način koji je gledatelje nasmijao.
Gledajući  predstavu sjetila sam se da sam i ja prije sedam godina sudjelovala u njoj te da mi je u srcu ostavila brojne uspomene koje ću zauvijek pamtiti. Rado bih htjela ponovno glumiti u predstavi, ali vrijeme prolazi i ja odrastam. Znam da mi se želja neće ostvariti, ali bar se nadam da ću se jednog dana kada pogledam ovu predstavu sjetiti svega što sam proživjela.

 

Nika Vlahović (14):

Hajdemo mi od početka!
Naša vjerna zastava, zastava Međunarodnog festivala djeteta u Šibeniku, jučer se uzdigla s ponosom u visine, s ponosom se približavala svojem prijestolju. Kolona je bila predvođena dječakom koji se jedva vukao, a drugi na kraju kolone toliko je bio ponosan da se zabio u kamermana i pristojno ga pričekao da se makne s puta. Slijedila je tradicionalna pjesma festivala sa promijenjenom koreografijom. Moram priznati da je bila previše statična za plesače koji su jedva stupali vukući tabane milimetar iznad poda i mlatarajući rukama kao da režu najveći but najžilavijeg praseta.
No počnimo mi o predstavi.
Zanimljiva i dobro osmišljena predstava privukla je svu moju pažnju. Skoro svu. Ostali dio pažnje ukrali su šareni nokti jedne gospođe na sjedalu pored mene, koji su izgledali kao da se najživahnija duga sakrila u njima ne bi li se spasila od burnog vjetra koji je bjesno lamatao kosama brojnih gledatelja, kao što se tama zemlje Budalije ugostila u noktima lukavog lisca.
Iz malenog  dječaka Buratina frcala je energija kao i vatromet s kojim je glamurozno obilježeno svečano otvaranje festivala. Pjevao je, plesao, kotrljao  se po podu i svima je vjerovao. Njegov stari, vjerni otac imao je veliko srce i čvrsto je vjerovao u Buratina, čak je prodao svoj kaput da mu priušti novu novcatu čitanku. No, Buratino upada u nevolje iz kojih se uvijek nekako spašava. Poetična je bila pjesma Buratinu, koju bih rado podijelila sa vama:
“Čuvaj svoje srce malo,
ne daj da ga svladaju
 jer u svome srcu imaš
 najljepšu čaroliju.“
Da vam budem iskrena predstava mi se malo odužila i na kratko postala dosadna, možda zato što sam ja sada običan pubertelija, ali srce mi je zaigralo i trnci iskočili na površinu kada je Buratino otključao čarobna vrata grada Šibenika, jednoga grada na obali mora, kao što kaže Sviralo.
Tako su mi pokazali da se čarolija već nalazi oko nas, samo ju trebamo prepoznati. I zapamtite ovu pjesmu koja nije upućena samo Buratinu nego i svima nama: „Budi dobar Buratino, slušaj svoje srce i nemoj ga nikad iznevjeriti. Što je dobro, što je loše, savjest će ti reći.“
Pohvale mojem najdražem glumcu Damiru Lončaru, Karabasu Barabasu, koji me svaki put uspije nasmijati, a pohvale i svim ostalim glumcima i bendu na predivnom ugođaju i glazbi!

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI