Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO / GRAĐANI
Izrabljivanja u tekstilnoj industriji ima otkad je tekstilne industrije (foto: facebook)

Mrtva slova na kalendaru:
Radnici Olimpiasa zbog ‘više sile’ moraju raditi i za Dan antifašističke borbe

Izrabljivanja u tekstilnoj industriji ima otkad je tekstilne industrije (foto: facebook)

To da su hrvatski državni praznici za brojne poslodavce u Hrvatskoj mrtva slova na kalendaru, jer svoje radnike prisiljavaju da rade blagdanima i praznicima, te subotama i nedjeljama, i nije neka novost. Vrlo često su među njima i strane kompanije koje su preuzele neke domaće prethodno privatizacijom i nebrigom uništene tvornice i poduzeća, a čije uprave u Hrvatskoj imaju bitno drukčiji odnos prema radnicima nego u svojim matičnim državama. Na to upozoravaju danas i sindikalisti iz tekstilne tvornice Olimpias, čija uprava od radnika traži da rade za Dan antifašističke borbe, a koji je, kako znamo, u Hrvatskoj državni praznik.

– Usprkos protivljenju glavnog sindikalnog povjerenika, Uprava društva Olimpias tekstil d.o.o. – donedavno u sastavu Benetton grupe, a odnedavna njezino kooperantsko društvo – obavijestila je radnike da će, zbog gomilanja posla i velikog broja neradnih dana u lipnju, morati raditi za Dan antifašističke borbe – upozorava danas javnost Branimir Gavrilović, sindikalni povjerenik regionalnog sindikata Klas u Olimpias tekstil d.o.o.
U svojemu javnom upozorenju o stanju radničkih prava u osječkoj tekstilnoj tvornici Olimpias tekstil d.o.o. ističe se kako je spomenuti potez Uprave društva potrebno promatrati u širem kontekstu trajnog zanemarivanja i kršenja radničkih prava u osječkoj tvornici, a koje uključuje sporne otkaze ugovora o radu, izbjegavanje novog zapošljavanja korištenjem prekovremenog rada i rada vikendom, otežavanje korištenja dnevnog odmora (pauze) te zanemarivanje preporuka sindikalne podružnice u vezi zaštite radnih prava i, naposljetku, otežavanje rada glavnog sindikalnog povjerenika i sindikalne podružnice.

‘Viša sila’

– Ignoriranje radničkih prava i stav Uprave prema zaštiti istih ilustrira i način na koji je Uprava pristupila konzultacijama po pitanju rada na državni praznik, a koje su s glavnim sindikalnim povjerenikom – usprkos njegovu protivljenju – održane istom prilikom kada mu je uručivano Rješenje o izricanju disciplinske mjere. Takav postupak uprave jasno pokazuje da ona radnike i sindikat ne smatra partnerima u socijalnom dijalogu nego potčinjenima koji imaju bespogovorno izvršavati njezine naloge bez obzira na njihovu utemeljenost – ističu sindikalisti.
Naime, sukladno Zakonu o radu, radnici su dužni odazvati se na prekovremeni rad u slučaju “više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe”.

Težak radnički rad se isplati – vlasnicima poduzeća (foto: facebook)

– Nejasno nam je, stoga, spadaju li zakonom propisani državni praznici u kategoriju više sile ili je prijeku potrebu za radom u neradni dan uzrokovao nemar Uprave koja nije posao isplanirala tako da i radnicima, a ne samo sebi, omogući da ne radi na neradne dane – kaže Branimir Gavrilović.
Kako se može doznati od sindikalista, tekstilne radnice i radnici iz Olimpiasa nisu jedini u Slavoniji u tom sektoru koji trpe teška kršenja radničkih i ljudskih prava – tu je i primjer Armanos Studio iz Požege (bivša Sloga) i Orljave.

Garancija za iseljenje

Inače, o odnosu poslodavaca prema radnicama i radnicima govori i podatak kako u Olimpiasu trenutno radi 430 osoba, od toga većina žena, a barem 150 njih je zaposleno na određeno vrijeme na ugovore od mjesec, dva ili tri, čime, jasno je, nemaju nikakvo jamstvo za trajniju egzistencijalnu sigurnost u tim poduzećima.
Na žalost, o razlozima ovakve odluke spomenute tvrtke nismo uspjeli doznati ništa od predstavnika uprave. Svi javno dostupni telefonski brojevi u registrima poduzeća u Hrvatskoj pokazali su se neupotrebljivima, a nije jasno posjeduje li tvrtka uopće svoju internetsku stranicu na hrvatskom jeziku  (u većini registara tvrtki ističe se irelevantna internetska adresa korporacije www.benetton.com.)
U posljednje vrijeme se mnogi u Hrvatskoj zgražaju nad sudbinom Slavonije, odnosno mnoštva Slavonaca koje svakodnevno s kolodvora i aerodroma zbog temeljito uništenog gospodarstva i nedostatka ikakve suvisle gospodarske politike na državnoj i regionalnoj razini  iseljavaju put drugih zemalja, u potrazi za poslom i stabilnijim životnim prilikama.
Zapušteno gospodarstvo, uništena poljoprivreda i stočarstvo u regiji koja je nekad prehranjivala milijunsku populaciju, prekomjerni uvoz hrane i potpuna nebriga za budućnost Slavonije, koja se nastoji nadomjestiti pseudodomoljubnim parolama i floskulama, odvela je na put u nepoznato brojne mlađe i starije Slavonce.
Pritom se, jasno je, zaboravlja i manje osvrće na uvjete rada onih koji su ipak ostali u Slavoniji, a koji su, sudeći prema upozorenjima sindikalista, garancija za buduća nova iseljavanja iz plodne i zapuštene Slavonije.

Izrabljivanja u tekstilnoj industriji ima otkad je tekstilne industrije (foto: facebook)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI