Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
KULTURA
Buratino (Foto: MDF)

Crtice sa MDF-a:
Mlataraju rukama kao da režu najveći but najžilavijeg praseta…

Buratino (Foto: MDF)

Do kraja Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku ostalo je još dva dana. Pa prije nego završi donosimo dijelove odabranih kritika pojedinih kazališnih predstava iz pera novinara Biltena MDF-a, jedinog medija koji svakodnevno prati festival.

 

Buratino (HNK u Šibeniku)

Slijedila je tradicionalna pjesma festivala sa promijenjenom koreografijom. Moram priznati da je bila previše statična za plesače koji su jedva stupali vukući tabane milimetar iznad poda i mlatarajući rukama kao da režu najveći but najžilavijeg praseta. (…) Ostali dio pažnje ukrali su šareni nokti jedne gospođe na sjedalu pored mene, koji su izgledali kao da se najživahnija duga sakrila u njima ne bi li se spasila od burnog vjetra koji je bjesno lamatao kosama brojnih gledatelja, kao što se tama zemlje Budalije ugostila u noktima lukavog lisca. Nika Vlahović (14)
Nisam toliko pratila predstavu jer mi je bilo hladno, a i tješila sam prijateljicu koja je ponovno izgubila vjeru u ljubav. (…) Gledajući  predstavu sjetila sam se da sam i ja prije sedam godina sudjelovala u njoj te da mi je u srcu ostavila brojne uspomene koje ću zauvijek pamtiti. Rado bih htjela ponovno glumiti u predstavi, ali vrijeme prolazi i ja odrastam. Znam da mi se želja neće ostvariti, ali bar se nadam da ću se jednog dana kada pogledam ovu predstavu sjetiti svega što sam proživjela. Lucia Kostelac (14)
Estetika pozornice jako mi se svidjela. Centar scenografije bilo je malo rustikalno putujuće kazalište, koje je ujedno bilo i pozornica. Glazba je bila lijepa. “Kako glazba može biti lijepa, kako hrana može biti lijepa, vama Dalmatincima je sve lijepo, to je jedini pridjev koji imate”, rekla bi moja prijateljica Mila iz metropolisa. Mirna Lani Avdagić (14)
Pojavljivanje stranih izraza uzrokovalo je humor u predstavi. Pablo Paić (15)
Pomno sam pratio hoće li im se potkrasti neka greška da mogu odvaliti od smijeha, ali to se nije dogodilo. Marin Belak (14)

Roko, Roko, tatino oko (Foto: MDF)

Roko, Roko, tatino oko (Glazbena škola Josipa Hatzea, Split)

Mogu se djeca praviti da je svijet zelena livada prepuna cvijeća, ali nije baš sve tako krasno. Uvijek će postojati nesuglasica među djecom i to se nikada neće promijeniti. Lucia Kostelac, 14
Roko ima svojih 5 prijatelja koji su petorka. Marin Trzin (10)
Bezobraznica Nina mogla je rastegnuti žvaku čak 2 metra, tj. 200 centimetara. Lana Slavica (11)
Bila je scena u kojoj su glumci bacali bombone te su djeca uzela te bombone. Jedno i jedino pitanje: “Gdje su tada bili roditelji?” Marin Belak (14)

 

Zatvaramo! (Istarsko narodno kazalište)

Od jedne sam žene saznao da je redateljica ove predstave htjela da gledatelji odu doma zamišljeni. Nisam gledao reakciju publike, ali mislim da su ostali jako zamišljeni. Emil Erak (15)
Predstava je trebala prikazati probleme ljubavnih veza, ali gdje je redateljica mislila to pokazati. Možda kada je jedan glumac nosio na svojem tijelu oko osam stolica. E da, ljubavne veze nekad mogu biti veliki teret. Marin Belak (14)
Nisam baš neki umjetnički tip, više sam sportski tip. Bez obzira na sve, predstava mi se svidjela. Lucija Zekanović (14)

Šuma Striborova (Foto: MDF)

Šuma Striborova (Dječje kazalište Dubrava, Zagreb)

Kostime da ni ne spominjem. Mogao ih je dizajnirati i moj slijepi čukundjeda s alzhaimerom, jednim okom, to je sve što ću reći. Bez uvrede. Mirna Lani Avdagić (14)
Čim je počela predstava uočila sam da je Tintilinića glumila Maja Kovač. To me jako iznerviralo. Vrhunska je glumica i iskreno veoma dobro se snalazi u dječjim ulogama, ali nikako mi nije jasno zašto skoro u svim predstavama mora glumiti baš ona. Lucia Kostelac (15)
Šetala sam Kalelargom i lizala sladoled. Došla sam kod katedrale te sam ušla na predstavu i sjela. Lana Slavica (11)
Predstava je počela dinamično te me odmah navukla na temeljno promatranje. Pablo Paić (15)

 

Ja, magarac (Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek)

Kod glumaca postoji pravilo da zarezom zarežemo rečenicu, a točkom je potočkamo. Ako lažem onda sam i ja magarac. Nika Vlahović (14)
Htjela sam otići s predstave, ali gledalište je bilo puno pa se nisam mogla provući kroz te ljude. Jedva sam dočekala kraj predstave. Petra Grubišić (11)
U predstavi su se stvari događale iz čistog mira, bile su smiješne i nisu imale nikakvog smisla. Nikola Borojević (14)
U jednom trenutku smo se svi smijali jednom djetetu koje il’ se smijao na silu il’ se tako smije, baš na čudan način. Marin Belak (14)
Jedna od činjenica o meni je da uvijek kasnim, pa sam tako i na ovu predstavu zakasnila dvadesetak minuta. Sumnjam da je to razlog zašto nemam pojma o čemu se radi jer imam feeling da nisam jedina. Antonela Kovač (14)
Događalo se previše izvrnutih događaja koji su možda malo trebali popraviti predstavu, ali mene su samo zbunili. Marijeta Jolić (11)
Malo mi se digao želudac kad sam vdjela da se jednom od glumaca cijedi znoj niz bradu. Bez obzira na sve predstava je super. Lucija Zekanović (14)

A je to! (Foto: MDF)

A je to! Pat i Mat u hrvatskoj avanturi (Nu:Write Theatre i Gradsko kazalište Trešnja)

Današnju djecu koja su opsjednuta mobitelima, tabletima i drugim elektronskim uređajima ne može više nasmijati ni predstava A je to. Zar sam ja jedino dijete koje još uživa u njoj?! Lucia Kostelac (15)
Predstava je bila baš smiješna. Ne, ne, humoristična. Tako se izražavaju sofisticirani ljudi. Lucija Zekanović i ja odmah smo ustanovile da su nam oba glumca brutalno poznata. “Brutalno”, to vam je novi pridjev današnje mladeži koji se stavlja uz svaku imenicu. Nekako je adekvatan. Mirna Lani Avdagić (14)
Bilo mi je glupo jer sam morala sjediti na podu. Predstava je bila zanimljiva mlađem uzrastu čak su se neki i smijali. Mia Karađole (12)
Pokraj mene se djeca deru, ispred mene žena se zalegla na stolicu i točno me bola u koljeno koje je već dovoljno strgano, ali glavno da se ona naslonila svom težinom. Iza mene je bila majka s djetetom koje mi je lijepo cijelu predstavu prepričavalo u detalje, kao mlin je mljelo bez prestanka, a kada bih se naslonila, malo bi mi plelo kosu jer je bila baš lijepo počešljanja, pa zašto ne? Onda je došla zaštitarka da smiri poskakalu djecu i stala točno ispred mene, jer zašto bih ja uopće gledala predstavu, dovoljno mi je sve oko mene što se događa, pa koga briga što su Pat i Mat izmislili. Nika Vlahović (14)
Predstava je bila humoristična. Na kraju predstave ja i Antonela smo se slikale s glumcima. Kad smo išle pogledati sliku shvatile smo da na Antonelinom mobitelu ne radi bljeskalica, pa je slika propala. Lucija Zekanović (14)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI