Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
KULTURA
(Tonka Maleković)

Actopolis:
Grad kao igralište umjetnosti i kulture

(Tonka Maleković)

Jučer je u Predvorju Kina SC (Studentski centar u Zagrebu, Savska 25) održano je otvorenje izložbe ‘Actopolis – Umjetnost djelovanja’, odnosno završni dio trogodišnjega međunarodnog projekta Actopolis, koja će kroz fotografije, video radove, instalacije u prostoru i pisanu dokumentaciju pokušati odgovoriti na pitanje: na koji se način gradski prostori mogu izgraditi i održati kao zajednički prostori društva i koju ulogu pritom igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam?

„Actopolis – umjetnost djelovanja“ projekt je koji je započeo 2013., a umjetnici, arhitekti, filozofi, urbanisti i aktivisti tražeći odgovore na gore spomenuta pitanja istraživali su gradski život i njegove perspektive u sedam gradova: Ankari/Mardinu, Ateni, Bukureštu, Beogradu, Oberhausenu, Sarajevu i Zagrebu.
Uz bogat popratni program izložba u Zagrebu prikazuje materijale iz više od 45 pojedinačnih projekata koji nude mogućnosti djelovanja u cilju oblikovanja i mijenjanja gradova u kojima živimo, a nadopunjuje zagrebačke projekte Selme Banich, Nikole Bojića, Lightune.G, Tonke Maleković i Saše Šimprage, nastalih tijekom 2016. uz kustosicu Anu Danu Beroš.
– Fotografije i tekstovi iz sedam gradova govore o tome što je lokalno bilo osobito značajno, a dokumenti markiraju novo lice zagrebačkog Actopolisa, i opet nema završne točke, nego nastaje još jedan novi korak u međunarodnom, zajedničkom shvaćanju umjetničkih praksi i strategija u gradu kada je riječ o sudjelovanju, povezivanju, suodlučivanju građana i umjetnika, kada je riječ o našem gradu kao otvorenom urbanom društvu i javnom prostoru te o mogućnostima razvoja i oblikovanja grada odozdo. Studentski centar u ovom je kontekstu mjesto održavanja izložbe, ali i objekt Actopolisa s njegovim umjetničkim, urbanim i socijalnim temama – pojasnio je ravnatelj Goethe-Instituta Matthias Müller-Wieferig.

Susret aktera i fenomena

– U prostoru, sitnim ali primjetnim pomacima i intervencijama, namjere i djelotvornost postaju jasnije i vidljivije te se tako počinju ticati i prolaznika i sudionika te otvarati pitanja o prošlosti i budućnosti nekoga prostora. O njegovoj javnoj namjeni i njegovoj ulozi u svakodnevnom životu. Actopolis će tako oživiti dvorište Studentskoga centra i istaknuti ulogu tog mjesta i u vremenu i u gradu, jer je Studentski centar mjesto susreta Sveučilišta i grada, kulture i društva i to ne bismo trebali zaboraviti – naglasila je pomoćnica ravnatelja za kulturu SC-a Nataša Rajković.
Na dan otvorenja program je započeo prikazivanjem kratkih filmova u sklopu programa “Kratke slike”. Kroz četiri hrvatska kratkometražna filma istraživao se susret raznorodnih aktera i fenomena gradske stvarnosti kao i posljedice njihovoga prisilnog suživota. centra.
U petak, 9. lipnja, u Folnegovićevu naselju, od 12 sati u prostorima između zgrada u Ulici Milke Trnine, Selma Banich s Marijom Borovičkić, Milom Čuljak, Ivanom Rončević i Anom Vilenicom dijelit će kvartovski bilten stanovnicima kao trag (ne)slučajnoga presjeka života u kvartu. Isti dan, umjetnica Selma Banich kroz izvedbu rada “Isijavanje”, intervencije u zid popularne “limenke” u Folki, nastojat će uspostaviti vezu između života stanovnika naselja, transkontinentalnih migracija i izbjeglištva te manifestacija vojnih industrija, ukazujući na mikrolokalne obrise globalnih politika.

Portret u praznom kinu

U subotu, 10. lipnja, priča se vraća u prostor izložbe u Predvorju Kina SC u 12 sati, gdje će biti održana dva razgovora, uz projekciju filma Matije Kralja “There is no there there, nor here here”, s kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen, suradnicom na umjetničko-istraživačkom projektu Tonke Maleković Spaces Between (Living) Places, umjetnikom i arhitektom Antonijem Grgićem te umjetnikom Matijom Kraljem, o procesima globalnih kretanja stanovništva i identitetskim transformacijama. Slijedi razgovor “O skrbi i pripadanj“, bilješke iz naselja s umjetnicima Selmom Banich, Ivanom Rončević i Nikolom Bojićem o tome kako misliti skrb o sebi i drugima, te kako osjećati pripadanje zajednici.
U nedjelju, 11. lipnja, u MM centru u 20 sati na rasporedu je projekcija filma „The Residual“ kolektiva Artikişler (Özge Çelikaslan, Alper Şen, Pelin Tan iz Ankare/Mardina). Multimedijalni istraživački projekt „The Residual“prati priče, prostorna kretanja i kolektivna iskustva sirijskih izbjeglica.
U ponedjeljak, 12. lipnja, bit će organizirana panel diskusija na temu “Što nije i kakvo bi trebalo biti dvorište SC-a?” uz goste Sandru Dobrić, Antoniju Komazlić, Natašu Rajković i druge, uz moderaciju aktivista i autora, sudionika projekta Actopolisa Saše Šimprage.
U utorak, 13. lipnja, u MM centru, od 17 do 19 sati bit će prikazan video rad “How to be seen (and heard)” grčkoga umjetnika Panosa Sklavenitisa kao komentar na “documentu 14”, koja prema riječima njezina kustosa nikad nije ni namjeravala reprezentirati atensku scenu. U Zagrebu atenski će umjetnik projicirati svoj video-portret u praznoj kinodvorani.
Actopolis je projekt Goethe-Instituta i Urbane Künste Ruhr i provodi se u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI