Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
Kriza vlade / POLITIKA
Zdravko Marić ostaje ministar, 75 glasova ZA i 75 glasova PROTIV njegovog opoziva

Zdravko Marić ostaje ministar, 75 glasova ZA i 75 glasova PROTIV njegovog opoziva

Hrvatski sabor nije donio odluku o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja Mariću, koje je predložilo 46 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage nije dobio parlamentarnu većinu.

Protiv izglasavanja nepovjerenja Mariću glasovalo je 75 zastupnika, a za izglasavanje nepovjerenja ministru je bilo također 75 zastupnika. Presudan jer bio glas bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche koji je bio protiv izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću iako je stavio svoj potpis na SDP-ov zahtjev za Marićev opoziv.
Treći izbori u 18 mjeseci i trošak od 120 milijuna kuna Hrvatskoj sada ne trebaju, objasnio je Saucha razloge za glasanje protiv opoziva ministra Marića.
-Ovo mi je najteža odluka koju sam donio ali iza nje stojim. Ovo je sada tehnička podrška, ne politička. Očekujem da se poslije lokalih izbora složi neka nova većina. Novi izbori sada, uoči turističke sezone, ne bi nikome pomogli. Treći put bi nas doveli u istu pat poziciju, kazao je Saucha te odbacio sumnje o “trgovanju” sa HDZ-om.
– Odbijam ikakve insinuacije da mi je netko pomogao i da mi je netko obećao. Očekujem da će se stvoriti neka normalna parlamentarna većina, čekam da prođu izbori. Ne vjerujem da će većina ovisiti o meni. Ako stvari budu ovisile o meni, mislim da će onda doći do novih ibora”, rekao je Saucha.
– Ja sam svjestan da će biti jako puno kolega s kojima više neću razgovarati, to je bila moja odluka. Moja politička karijera je završila onog trena kad sam ušao u kazneni postupak. Sigurno se više neću baviti politikom. Mislim da sam danas donio dobru odluku. Radije bih da me po ovome pamte nego po tome što su me privodili u Remetinec, dodao je  Saucha.
Glasovanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića pokazalo je kako u Saboru nema parlamentarne većine. Nakon dvostane pauze koju je zatražio predsjednik Sabora Božo Petrov, još uvijek se ne zna što će biti sljedeća točka dnevnog reda: opoziv predsjednika Sabora ili zahtjev za samoraspuštanjem Sabora za što se trenutno prikupljaju zastupnički potpisi.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI