Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
KOMENTARI / POLITIKA
Izborni suma sumarum: Šta čeka Ćaća? Jel’ nam se vraća?

Izborni suma sumarum:
Šta čeka Ćaća? Jel’ nam se vraća?

Što su pokazali lokalni izbori? Tko su pobjednici, tko poraženi? To i nije najvažnije. Ali je najporaznije saznanje da je Hrvatska zemlja u kojoj najbolje prolaze najsuspektniji tipovi. Što imaju više krimena i optužnica, to su popularniji. Ovdje je poštenje sinonim za glupost i naivnost, a lopovluk potvrda sposobnosti. Šta čeka „Ćaća“? Jel’ nam se vraća?

Da je kojim slučajem Andro Krstulović Opara imao bar koju uskočku optužnicu na duši, vjerojatno bi dobio izbore za splitskog gradonačelnika već u prvom krugu. Ovako, može se sakriti pred Želom ( Željkom Kerumom ), čovjekom iz naroda i za narod, koji je svoje carstvo izgradio na švercu šećera. Ali, olakotna mu je okolnost bila što su ga partneri izigrali, jer da je znao o kakvoj je robi riječ, branio se, u to se sigurno ne bi upustio… Prijavu je zaradio 1996., no sudilo mu se nije jer se 1998. zakonom dekriminalizirala nedopuštena trgovina šećerom.

Politika, Kerumova slamka spasa

Željko Kerum (Foto: Tris/H. Pavić)

Iza njegovog mandata splitski proračun je ostao šuplji od ementalera, a njegovo poslovno carstvo nabujalo. Kad je izgubio izbore, i firma mu pala na niske grane, sve skončalo u blokadi i na rasprodaji. Nije bilo druge nego se vratiti u politiku. A zna Žele kako se to radi, kako se narod vabi i što njemu treba. Zavrtilo se 50-ak janjaca, najelo se i napilo narod, a dalje je sve išlo k’o po loju. U prvom krugu 30-ak posto, a Opara s 26 posto mogao mu je samo gledati leđa. Ne boji se Žele drugog poluvremena. Već je dobio.
I Ličani imaju svoga Želu. Samo nije trgovac, nego liječnik. Ginekolog. Koji se, Željki Markić usprkos, iako navodno bogobojazni katolik, naravski i Hrvat, ne libi javno priznati kako je tijekom radnog vijeka odradio bar 400 pobačaja. A u Crkvi, koja drži prve redove Hoda za život od začeća, to mu ne zamjeraju. Znaju da je bio žrtva jugokomunističkog terora i ucjene. Lika mu vjeruje. Jedan je Dado (Darko) Milinović. I red je da u Lici o svemu odlučuje. U prvom krugu pobjeđuje s 53 posto. Uskače Lici kad god joj treba.
Eto se žrtvovao i kandidaturom za župana. Iako su njegove ambicije i potencijali daleko iznad toga. Ali, premda član Predsjedništva, u Plenkovićevom HDZ-u trenutno nije baš na cijeni. Nije ni važno, jer lički narod mu se klanja. Nije njima važno što je Dado „umočen“ u Fimi mediju, što je ,prema svjedočenju bivše stranačke blagajnice, svakog mjeseca dobivao 8-10 tisuća kuna „crnog novca“ na ruke, jer, gledajte, nije on to ulupao u gospićki dvorac od 350 kvadrata, nego je darovao za crkvu u Bilaju! Da se narod ima gdje moliti Bogu za milost kad ostane bez kruha…

Bandić, jedan i jedini !

Pa taj Ivan Čehok, koji je zaradio tri optužnice za sumnju na zloupotrebu položaja i ovlasti, i pogodovanja pojedinim tvrtkama na štetu grada dok je upravljao Varaždinom, opet se kandidirao i trijumfirao. U prvom krugu dobio 42 posto, i vrlo je izgledno da bi , unatoč svim sudskim procesima u kojima se tereti za milijunske štete po varaždinski proračun, mogao ponovo na čelo grada. Volja naroda, Bože moj!
Baš kao i kod Kire ( Ivice Kirina) koji je virovitički bog. Pobijedio je u prvom krugu za gradonačelnika sa 60 posto. Ni njemu nije naškodila Fimi medija, jer tko zna za se, znat će i za druge…
Najveći među svima svakako je Milan Bandić. Vječiti zagrebački gradonačelnik, s nizom optužnica od afere Agram do afere Štandovi, koji je u Remetincu i noćio, ali ga od njegovih Zagrepčana ništa odvojiti ne može. Pa ni i optužnice. Birači su ga nagradili s preko 30 posto potpore i osigurali mu drugo poluvrijeme u kojemu bi mogao lako potući HNS-ovu Anku Mrak Taritaš. Jer, Bandić je jedan i jedini. Nema toga DORH-a i USKOK-a koji bi mogli zaustaviti Bandića. Takva je to država. Vladavina prava.

Zakon samo za Vlahušića

Optužnice su zaustavile samo Božidara Kalmetu. Jer je tako stranka odlučila. Stranka mu je otkazala povjerenje za novi mandat u Zadru. Ali je njegov izabranik, Branko Dukić,  slavio u prvom krugu i preuzeo Kalmetinu gradonačelničku lentu već zato što ga je on predložio. A Zadrani u Kalmetin izbor ne sumnjaju. Čime se tom HDZ-ovom kapitalcu u povlačenju odalo posebno priznanje. Respekt Dario!
Jedini koji je zakonom onemogućen kandidirati se na lokalnim izborima je HNS-ov donedavni dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Most je iskoristio svoju poziciju u vlasti da Lex Vlahušićem , očigledno pisanim za jednokratnu upotrebu, spriječi Andru da se natječe za gradonačelnički stolac, ne bi li time olakšali pobjedu svome čovjeku, Mari Kristiću. Ali, ni to mu nije pomoglo, pa je završio tek na šestom mjestu, a Božo Petrov ovom zakonodavnom umotvorinom prokrčio put svome ljutom neprijatelju – HDZ-u, da osvoji preko 32 posto i uđe u drugi krug ( Mato Franković) s HNS-HSLS-ovim rivalom (Valentinom Dujmovićem).
Tako se to kod nas radi. Tko laže taj i krade, a tko krade taj uvijek ima nade. Da će jednom u politici ugrabiti kakvu poziciju. Jer narod voli „sposobne i hrabre“. Lopovluk je balkanski stil života, i što ga više njegujete to bolje u politici kotirate. Samo naprijed, a institucije neka rade svoj posao…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI