Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Pomorsko ne-dobro,(foto TRIS/G. Šimac)

Idemo dalje:
Šibensko brodogradilište strancima – ‘nastavak pozitivne gospodarske priče’

Pomorsko ne-dobro,(foto TRIS/G. Šimac)

Na 21. po redu tzv. savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Solarisu kod Šibenika, na kojem su se za intoniranja hrvatske himne gotovo svi desnicom držali za domoljubna prsa, uključujući i ministricu gospodarstva M. Dalić, doznali smo i zanimljivu činjenicu kako se u Šibensko-kninskoj županji ‘nastavlja pozitivna gospodarska priča’, a jer će šibensko brodogradilište dospjeti u ruke ‘stranom strateškom investitoru’.

– U tijeku je rješavanje situacije u NCP-u, nakon uspješne sanacije TLM-a i Jadranske banke, nastavlja se pozitivna gospodarska priča. Pregovori sa stranim strateškim investitorom, koji bi trebao otkupiti dug od Jadranske banke, odmakli su i situacija bi se trebala raščistiti kroz mjesec ili dva – kazao je za ŠibenikIN župan Pauk (HDZ).
Tako smo doznali da se u velebne gospodarske uspjehe, nakon propasti glavnine nekadašnjih poduzeća, sada ubraja i predaja tzv. stranim investitorima jednog od, nekoć, najjačih hrvatskih brodogradilišta. Inače, za ovaj tzv. uspjeh je zaslužan i znameniti dug NCP-a Jadranskoj banci od 150 milijuna kuna, za kojega se danas malo tko pita zašto je nastao.
Kako je javila HINA nedavno, navodno je taj zagonetni ‘strani investitor’ prošli tjedan dao obvezujuću ponudu Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga sanaciju banaka (DAB) s namjerom da otkupi sva njihova potraživanja od Jadranske banke.

‘Domoljubna’ desnica na prsima (Foto: Tris/H. Pavić)

U međuvremenu, 150 milijuna kuna koliko od NCP Remontnog brodogradilišta potražuje Jadranska banka, nad kojom je DAB proveo postupak sanacije, preuzela je tvrtka SPV, koja je u vlasništvu DAB-a, te je s 34 posto potraživanja postao najveći vjerovnik NCP Remontnog brodogradilišta, veli Hina.
– Za NCP postoji ozbiljan interes, odnosno odmakli smo se od samog interesa, smiješi se svijetla budućnost s novim strateškim investitorom za kojeg mogu samo reći da dolazi iz Europe. Ta priča će u NCP-u otvoriti nova radna mjesta kroz novu djelatnost. NCP je kroz ovu krizu prošao bez zaustavljanja proizvodnje, bez obzira na stečaj. Stečajni upravitelj (Milan Bariša Obradović iz Svete Nedjelje op.a.) je kvalitetno organizirao poslovanje u suradnji s Goranom Prginom, a sve u iščekivanju pozitivnog ishoda koji je sve izvjesniji. Interes strateškog investitora je već odmakao od samog interesa u smislu svih radnji koje su potrebne da bi se preuzelo potraživanje od strane Jadranske banke, odnosno da se otkupi potraživanje i krene u postupak s investitorom – kazao je vrlo zadovoljni župan, navodi portal ŠibenikIN.
Idemo dalje – kako bi kazao dr. Ivo Sanader, bivši čelnik Paukovog matičnog HDZ-a.

Šibensko brodogradilište (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI