Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
FILM / UKRATKO
Daniel Rafaelić (screenshot N1)

Daniel Rafaelić imenovan ravnateljem HAVC-a

Daniel Rafaelić (screenshot N1)

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra jednoglasno je imenovao Daniela Rafaelića za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine.

Na natječaj za imenovanje novog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) prijavila su se tri kandidata – dosadašnji v.d. ravnatelja te ustanove i povjesničar filma Daniel Rafaelić, filmski kritičar i autor Arsen Oremović te Edib Ahmetašević, snimatelj s Hrvatske televizije.
Podsjećamo natječaj za ravnatelja HAVC-a raspisan  je nakon što je prethodni ravnatelj Hrvoje Hribar, dao  iznuđenu ostavku nakon niza optužbi od strane “braniteljskih udruga” te negativnog nalaza Državne revizije.
Nakon provedenih razgovora sa svim kandidatima, Upravni odbor HAVC-a na današnjoj je sjednici jednoglasno imenovao Daniela Rafaelića za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine, stoji na stranicama HAVC-a.
“Presudilo je uvjerenje svih nas da je kolega Rafaelić pokazao energiju i sve veću suverenost u realizaciji ciljeva HAVC-a i svog programa. I druga dvojica kandidata bili su kvalitetni i imali zanimljive prijedloge i mišljenja. U nekim su stvarima možda presudile nijanse, ali kao što to često biva nijanse su katkada presudne. HAVC sada čeka usvajanje raznih akata; daljnji postupci prema nalazu revizije, zaokruživanje i provođenje natječaja i odluka koje su bile planirane i provedene te vjerojatno restrukturiranje Centra u vidu mogućih promjena zakona o AV djelatnostima. Generalno je cilj da cijela audiovizualna zajednica shvati da neće biti nekih temeljnih potresa, ali da će u transformacijama koje slijede doći do nekih normalnih modifikacija”, izjavio je nakon sjednice predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić.
“Moj program se temelji na Nacionalnom programu koji je ministrica kulture potpisala prošli tjedan. On osigurava kontinuitet hrvatske kinematografije, proizvodnje i komplementarnih djelatnosti, te promociju hrvatskog filma u zemlji i inozemstvu. Važni naglasci su na borbi protiv ‘piratiziranja’ sadržaja, na filmskom obrazovanju i podizanju svijesti o važnosti domaćeg filma. Važno je nastaviti i međunarodne koprodukcije i sustav poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju. Hrvatski audiovizualni centar postoji i ostaje jer je rezultat društvenog konsenzusa da je ovakva institucija potrebna hrvatskoj kulturi. Sve ono najbolje što se do sada radilo, nastavit će se i u budućnosti”, izjavio je Daniel Rafaelić.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI