Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
POLITIKA
Šibenski SDP: Gradonačelnik Burić je degradirao projekt Sveučilišta u Šibeniku

Šibenski SDP:
Gradonačelnik Burić je degradirao projekt Sveučilišta u Šibeniku

Ideja otvaranja sveučilišnog studija energetike, zaštite prirode i okoliša i akvakulture, s ambicijom da Šibenik dobije samostalno Sveučilište, spuštena je na razinu uređenja jedne učionice i svedena na karikaturu, ocijenili su SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika Josip Živković i kandidatkinja za dogradonačelnicu Mia Matić. Na konferenciji za novinare danas su iznijeli i svoj plan vraćanja izvornom projektu „Sveučilište u Šibeniku“ koji bi, kako su istaknuli, trebali voditi znanstvenici, a ne politika.

– Gradonačelnik Burić je na poklon dobio gotov projekt „Sveučilište u Šibeniku“ s tri studija i trebalo je samo nastaviti razvoj tog projekta, no on to nije učinio. Na početku svog mandata gorljivo je zagovarao da Šibenik bude sveučilišni grad no u drugoj fazi, u kojoj nije sudjelovao nego je bio promatrač, on izvrće sustav i radi plagijat projekta, kazala je Mia Matić.
Matić je dodala kako se Burić u projektu oslanja na norvešku Vladu i veže na projekt iNavis, iako je jasno kako iNavis nema veze s osnivanjem Sveučilišta u Šibeniku, a norveška Vlada baš kao ni bilo koja druga strana vlada ne može po zakonu Republike Hrvatske formirati studije pogotovo ne sveučilišne.
Zato od gradonačelnika Burića traži odgovore na pitanja: tko iz Vlade Norveške stoji iza ovog projekta, koji znanstvenici i institucije imenom i prezimenom te kako je uspio pokopati sjajnu ideju o razvoju samostalnog Sveučilišta u Šibeniku.
-Gradonačelnik Burić izjavljuje kako je jako zadovoljan s cijelom pričom o razvoju Sveučilišta u Šibeniku, a kruna svega je sveučilišni kampus. No on ne zna što je to kampus jer ovo što se sada planira na Palacinu je studentski dom. Umjesto da postane vodeći regionalni centar izvrsnosti u području održive energetike i zaštite okoliša, Palacin će postati spavaonica za studente Veleučilišta. Ovo što se sada radi je degradacija projekta, prilagođavanje veleučilišnoj razini, pretpostavljam s ciljem daljnjeg uhljebljivanja političkih kadova, kazala je Matić.
SDP zanima i zašto je gradonačelnik Burić prekinuo komunikaciju sa svim znanstvenicima i institucijama koji su osmislili i doveli projekt „Sveučilište u Šibeniku“ do II faze.
– Ključna poruka ovog strateškog projekta od općeg interesa za razvoj grada bi bila da svi naši najbolji studenti ostanu u Šibeniku, no ovo što se sada radi je tjeranje pametnih ljudi iz Šibenika i blokiranje njihovog povratka, tvrdi Matić te dodaje kako je plan SDP-a realizirati izvornu ideju.
– Mi se vraćamo izvornom projektu. Uključiti ćemo sve znanstvenike, cijelu znanstvenu zajednicu RH i Vladu RH i sve to na platformi kako je postavljen projekt “Sveučilišni studij u Šibeniku”. Projekt će voditi struka, a ne politika i on se treba vratiti znanstvenicima, zaključila je Mia Matić.
Josip Živković je istaknuo da kao čovjek koji  godinama radi u području energetike zna kako u Hrvatskoj trenutno ne postoji studij koji bi školovao stručnjake za to područje. Po njemu Šibenik ima idealne uvjete za otvaranje takvog studija.
– Ako će cijeli projekt ostati na ovoj razini, bojim se da će zagrebačko Sveučilište taj studij povući u Zagreb i to je trenutno najrealnija opcija. Zbog toga želimo, ako je to još uvijek moguće, napraviti sve da se taj studij zadrži u Šibeniku, kazao je Živković.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI