Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
PRIJENOS / SCENA
(screenshot)

Rasprodaja kulturnog dobra:
Raritetne master snimke Jugotona prodaju se na eBayu

(screenshot)

Pod naslovom „Kulturocid desetljeća: Croatia Records rasprodaje hrvatsko kulturno dobro putem interneta“ u novom broju tjednik Nacional donosi opsežnu priču o prodaji magnetofonskih vrpci master snimaka albuma koje su licencni partneri slali nekadašnjem Jugotonu kako bi se proizvodile vinilne ploče i audiokasete. Master snimke su prvi, originalni zapisi pjesama iz kojih se rade kopije na CD-ove, ploče ili kasete.

Tako se za cijenu od 1249 dolara na eBayu može kupiti master traka grupe Kraftwerk “Electric Cafe”. Popis ponuđenih mastera na eBayu, koji potječe iz nekadašnjeg Jugotona, opsežan je za ovu vrste unikatne memorabilije, a tu su između ostalih „The Wall“ Pink Floyda, „Porgy & Bess” Georgea Gershwina, Mozartova “Missa Solemnis”, “Symphonies 88/104 Klemperer” Josepha Haydna, “Simply The Best” Tine Turner, Puccinijeva opera “Turandot” iz 1968. godine…
Nacional navodi da je riječ o kulturnom dobru Republike Hrvatske koju bi Croatia Records kao pravni slijednik nekadašnjeg Jugotona trebao arhivirati i čuvati. Iza ponuđača ove skupe kolektorske memorabilije stoji izvjesna tvrtka Woodstock Records koja to radi iz privatne usluge, kako je rečeno novinaru Nacionala, te mu je savjetovano da se za sve obrati Croatia Recordsu. Direktor CR-a Želimir Babogredac pak navodi u intervjuu kako ne zna o čemu je tu konkretno riječ, dok Veljko Despot, nekadašnji urednik licencnih izdanja tvrdi kako se ovim potezom, tko god da stoji iza njega, izlaže međunarodnoj javnoj sramoti.
Zanimljivo je da Želimir Babogredac koji tvrdi kako nije upućen u cijelu stvar, zna podatak da se preko eBaya tako prodaju i magnetofonski masteri nekadašnje diskografske kuće Suzy, tj. njenog licencnog parnera CBS-a, kao i slovenskog Helidona.
Masteri su nestali iz ponude na eBayu po objavi članka u Nacionalu. Jesu li brže bolje povučeni ili su svi prodani, ne znamo, a na ovom linku se možete uvjeriti da su bili u ponudi.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI