Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GRAĐANI / PLESANJE / PROSVJED
Prosvjedni ples ili plesni prosvjed na Markovom trgu: 24 sata plesa za javni plesni centar

Prosvjedni ples ili plesni prosvjed na Markovom trgu:
24 sata plesa za javni plesni centar

Izgleda kako će se na Markovom trgu u Zagrebu desiti i tamo vjerojatno nikad viđeni prosvjed – plesom. Plesni prosvjed ili prosvjedni ples u trajanju od čitava 24 sata priređuje 2. svibnja u 10 sati građanska inicijativa pod nazivom Plesna zajednica i građani u bojkotu Zagrebačkog plesnog centra. Za maratonski ples, u terminima kad im to odgovara tijekom tog cjelodnevnog plesanja, mogu se prijaviti svi koji podržavaju nastojanja za formiranje javnog plesnog centra u Zagrebu, a pritom i ne moraju znati plesati, kako se ističe. Detalje o događaju pronađite u njihovu priopćenju:

Dugogodišnja nastojanja plesne scene da organizira javni plesni centar kojim će se upravljati transparentno i odgovorno, ponovno je postala aktualna prije točno godinu dana. Tada je odlukom gradonačelnika Bandića, prostor Zagrebačkog plesnog centra «iza zatvorenih vrata» i na principu političke podobnosti dat na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih. Tom je odlukom gradska uprava praktički po drugi put (prvi put 2009.) privatizirala jedini prostorni i produkcijski resurs za ples u Zagrebu, ovaj put pod krinkom racionalizacije troškova.
Danas je zbog te odluke upravljanje, kadroviranje, programiranje i financiranje plesne umjetnosti u Zagrebačkom plesnom centru u rukama jedne osobe – ravnateljice dramskog kazališta – koja obje funkcije obnaša provodeći Bandićevu politiku.
Ta politika korupciju, klijentelizam i nepotizam stavlja ispred transparentnog i odgovornog raspolaganja javnim resursima. Nažalost, Zagrebački plesni centar samo je još jedan primjer kako se javni resursi u gradu Zagrebu koriste za uhljebljivanje politički podobnih, a ne djelovanje u širem društvenom interesu na principu jednakih šansi.
Naša je umjetnička i građanska dužnost ukazati na društveno neodgovorne procese upravljanja javnim dobrom, odnosno naše je pravo i obaveza prostor plesne umjetnost i rada u umjetničkom polju obraniti od takve politike zagovarajući drugačije, pravednije odnose i načine upravljanja. Čim više šutimo, zatvaramo oči i cenzuriramo se pred štetnom politikom, tim više uništavamo budućnost plesne umjetnosti, ovoga grada i ove države.

Ples

Zato smo u susret lokalnim izborima odlučili organizirati akciju Odbrojavanje. Akcijom želimo još jednom ukazati na propuste u upravljanju gradom, uzimajući pritom Zagrebački plesni centar za paradigmatski primjer štetne politike, istovremeno nastavljajući zagovarati autonomiju plesu kroz osnivanje javne ustanove za ples kojom će se upravljati na transparentan i društveno odgovoran način.
Akcija Odbrojavanje započet će Tjelovanjem, 24-satnom protestnom akcijom na Markovom trgu, zatim će se nastaviti radionicom za plesnu zajednicu i sve zainteresirane na kojoj ćemo razvijati model društveno odgovornog centra za ples, a završit će okruglim stolom na temu Zagrebačkog plesnog centra i upravljanja javnim prostorima u gradu.
Pozivamo vas da nam se pridružite i aktivno sudjelujete u svim aktivnostima.
Plesna zajednica i građani u bojkotu Zagrebačkog plesnog centra
RASPORED AKTIVNOSTI
02/05/2017 @ 10h – 03/05/2017 @ 10h Markov trg
Tjelovanje, 24-satna akcija
Hm, misliš da nisi plesač/ica? Ne brini, svi su dobrodošli i svačiji ples je jednako važan!
Za sudjelovanje se upiši u kalendar na linku ispod.
Termin kojeg upišeš znači da ćeš u to vrijeme svojim plesom ili bilo kakvim fizičkim prisustvom biti na Markovom trgu.
http://doodle.com/poll/fekkrgn fnnyap9ni

Ples

+++ upute +++
Pozivamo sve plesne umjetnice i umjetnike te sve one koji svojim plesom ili bilo kakvim fizičkim prisustvom žele sudjelovati u akciji da se upišu u kalendar. Upisivanje smjene (vrijeme u kojem možeš biti na trgu) omogućava pregled nad 24-satnom rotacijom – odnosno pokušajem da izvedemo 24-satni, neprekinuti protestni ples na Markovom trgu.
Dan pred akciju ćemo definirati točnu rotaciju (prijedlog je da se u rotaciji ostaje 60 minuta). Rotaciju možete izvesti sami ili s nekim u paru ili grupi, ili se nekome možete spontano pridružiti. Računajte da se netko može priključiti i vama. Također, imajte na umu da se možete predbilježiti i za dežurstvo – grupu koja bdije nad onima koji tjeluju (posebno u noćnim satima) te je spremna reagirati u slučaju da se na lokaciji pojave novinari ili policija. Sve one koji akciju žele dokumentirati pozivamo da ponesu svoje aparate.
09/05/2017 @ 17-20h Ilica 10, ulaz u vežu ZPC-a
Kakav plesni centar želimo, radionica za plesnu zajednicu i sve zainteresirane
11/05/2017 @ 11h ZPC
Okrugli stol s predstavnicima kandidata za gradonačelnika/gradonačelnicu Zagreba, razgovor moderiraju Nataša Govedić i Zdravko Popović
Facebok stranica ovog plesnog protesta je: https://web.facebook.com/ events/313464109069204/,a evo i poveznice na peticiju: Autonomija plesu! Keep dance autonomous! – www.change.org/p/grad-zagreb-autonomija-plesu-keep-dance-aut.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI