Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
KULTURA
Noć knjige: Više od 1000 kulturnih programa od 21.-24. travnja

Noć knjige:
Više od 1000 kulturnih programa od 21.-24. travnja

Ove godine iznimno Noć knjige održat će se od 21. do 24. travnja čime će postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj.

Pred nama je šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja. Brojnim programima i prodajnim akcijama ovogodišnja Noć knjige obuhvatit će i Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja).

Noć knjige 2017. obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila. Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti u više od 100 knjižara i antikvarijata, dok će velik broj knjižnica omogućiti besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Čitaonice i pričaonice, kreativne radionice, kvizovi, dramske izvedbe, nastupi stand up komičara, javna čitanja i druženja s knjigom na otvorenom, šetnje ulicama, parkovima i trgovima gradova, akcije u javnom prijevozu, čitanja djeci u bolnicama, starijima u staračkim domovima, zatvorenicima u zatvorima, glazbeno-poetski ili plesni perfomansi, programi za djecu azilante, ali i klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom „knjiškom meniju” ovogodišnje Noći knjige.

Četiri dana, punih 96 sati, knjizi će pripadati mjesto koje joj njezini štovatelji priželjukuju u svakom trenutku. U vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, školskim klupama, staračkim domovima, kafićima, svugdje gdje se zamisliti može, zaskočit će nas da nas podsjeti na važnost i ljepotu otkrivanja neistraženih svjetova.

Potaknuti hrvatskim iskustvima, Noć knjige 2017. četvrti se put organizira i u Sloveniji i Crnoj Gori, a od ove godine manifestaciji se pridružila i Bosna i Hercegovina.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u petak, 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GfK, 2017.)

Organizatori Noći knjige 2017. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Bogat program Noći knjige u Šibeniku

U petak 21. travnja Gradska knjižnica “Jurja Šižgorića” u Šibeniku pripremila je bogat program, od predstavljanja dječjih slikovnica, radionica,natjecanja do predstava i koncerta:
10:00-Predstavljanje taktilnih slikovnica Zagonetke Aljoše Vukovića koje su, u suradnji s Knjižnicom, izradili polaznici Dječjeg vrtića Smilje i učenici Osnovne škole Jurja Šižgorića
10:30-Otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu inicijala izrađenih u radionicama Odjela za vizualnu kulturu Knjižnice
10:45-Edukativna radionica 3R (Reduce, Reuse, Recycle) upotrebe papira, u suradnji s Javnom ustanovom “Nacionalni park Krka”
12:00-“Koliko poznajem Grega?” — kviz za djecu osmišljen prema knjizi Gregov dnevnik Jeffa Kinneyja
12:30-“Pronađi knjigu” — natjecateljska igra snalaženja među policama i traženja zadanih naslova
18:00-Otvorenje manifestacije Noć knjige 2017.
Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik u 2016. godini
18:15-Igrokazi šibenskih dječjih vrtića
DV Smilje: Carevo novo ruho (odgojiteljice: Mila Kovač i Željana Ljubić)
DV Šibenska maslina: Maca papučarica i Poruka u boci (odgojiteljice: Ivana Vukšić i Dijana Paškov)
19:00-Izložba fotografija na zadane filozofske pojmove — interpretacije i predstava Filozof kaže: “Ženom se ne rađa, ženom se postaje” učenika Gimnazije Antuna Vrančića (mentor: dr. sc. Nives Triva)
19:30-Nastup zbora Gimnazijalke Gimnazije Antuna Vrančića
20:00-Druženje sa spisateljicom Ankicom Tomić
21:00-Predstavljanje knjige Ivice Poljička Povijesna jezgra Šibenika: između propadanja i revitalizacije, objavljene 2016. u nakladi Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, Muzeja grada Šibenika i Veleučilišta u Šibeniku. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Anka Mišetić, sociolog, mr. sc. Gustav Červar, arhitekt, i autor, dr. sc. Ivica Poljičak, sociolog
22:00-Proglašenje pobjednika “KuŠIna”, nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika
22:30-Koncert šibenske rock-grupe Trapula

Noć knjige uz slam poeziju u Azimuta

Kulturna udruga Fotopoetika i klub Azimut u petak 21. travnja u Šibenik ponovno dovode slam poeziju uz sudjelovanje najpoznatijih slemera iz Zagreba, koji su započeli tradiciju slam poezije u Hrvatskoj, a koji sa sobom dovode i nove mlade pjesničke nade.
Što je to slam poezija?
– Riječ je o formi koja je započela u Chicagu 1984., čiji je idejni začetnik bio Marc Smith. Ukratko, Poetry Slam u svijetu je uvijek natjecanje, no mi Hrvati malo smo opustili natjecateljsku formu i tenzije, pa se kod nas večeri slam poezije odvijaju uglavnom opušteno, bez ocjenjivanja, čisto radi uživanja u poeziji. Jedini uvjet kojega se držimo je taj da poezija koju izvodimo mora biti autorska. Na taj smo način već proputovali Hrvatsku i okolicu, izbrusili svoje vještine, a na europskim natjecanjima prolazimo prilično dobro – pojašnjavaju zagrebački gosti, dodajući i ovo – na zadnjem natjecanju naš predstavnik Dino Tremens bio je drugi.
Tko će nastupiti?
Dino Tremens – aktualni prvak Hrvatske u slam poeziji
Dejan Inđić – nadimkom Pokojni Đinđić, profesor u srednjoj školi i autor nekoliko knjiga
Zlatko Majsec – kolumnist, autor knjige i frontman benda Mel Camino
Ivor Madžar – diplomirani fizičar, chef zdrave hrane i ljubitelj poezije
Ivor Kruljac – student novinarstva, ljubitelj poezije
Zoran Kelava – slobodni umjetnik, ljubitelj performansa, poezije i umjetnosti
Prije slam poezije bit će predstavljen virtualni projekt #Bookcrossing koji u Šibenik donosi Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik u suradnji s Azimutom, a više o projektu pročitajte na: https://www.bookcrossing.com.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI