Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA / SCENA
Laibach (Foto: Miro Majcen)

Laibachov Dan oslobođenja:
Iz Sjeverne u Južnu Koreju

Laibach (Foto: Miro Majcen)

Dok čekamo grandiozni nastup u Lisinskom i potvrdu za dolazak na šibensku tvrđavu sv. Mihovila, Laibach odlaze u Južnu Koreju gdje će promovirati dokumentarac o koncertu u Sjevernoj Koreji.

Koncertom u Sjevernoj Koreji 2015. Laibach je šokirao cijeli svijet, a sjećanje na taj ludi izlet zauvijek će ostati zabilježeno u filmu “Liberation Day” Mortena Traavika i Ugisa Oltea. Mjesec dana nakon europske premijere grupa dolazi u Južnu Koreju (1. svibnja) gdje će na Jeonju International Film Festivalu održati koncert te prikazati dokumentarac.
Nakon povratka iz Koreje, Laibach stiže u Zagreb s jedinstvenim programom “Naše pjesme, vaši snovi” koji će, uz pratnju simfonijskog orkestra RTV Slovenije, izvesti u Lisinskom 9. svibnja. Grupa će to prilikom predstaviti novi autorski rad, 30-minutnu suitu inspiriranu motivima epa “Krst pri Savici”, najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna, koja govori o pokrštavanju alpskih Slovenaca (Karantanaca) u 8. stoljeću. Ova pjesma bit će predstavljena u korelaciji s Laibachovim tumačenjem odlomka iz Griegove nedovršene opere «Olav Tryggvason», koja se bavi sličnom tematikom krvavog rođenja kršćanstva u Norveškoj i Švedskoj.
U drugom dijelu koncerta Laibach će s orkestrom predstaviti niz svojih poznatijih pjesama kao što su “Smrt za smrt”, “Eurovision”, “Now You Will Pay”, “Whistleblowers”, “We Are Millions And Millions Are One”, “Resistance Is Futile”, “Opus Dei / Leben heisst Leben” i mnoge druge. Na pozornici Lisinskog bit će oko 90 ljudi što je najveći i najzahtjevniji Laibachov koncert ikad održan u Hrvatskoj te jedna od najvećih produkcija postavljenih na scenu zagrebačke koncertne dvorane.
Dokumentarac „Liberation Day“ imat će i svoju ljetnu turneju, a 8. srpnja bit će prikazan na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila u sklopu Solo Positivo Film Festivala. Organizatori su natuknuli da će projekciju možebitno začiniti i koncert Laibacha na tvrđavi, no potvrde za to još nema.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI