Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
GRAĐANI
Labin, Zelena Istra: Građanski angažman nije beznadan kakav se mnogima čini…

Labin, Zelena Istra:
Građanski angažman nije beznadan kakav se mnogima čini…

Mogu li građani biti korektiv investitorskom urbanizmu, odnosno posvemašnjoj pošasti političkog pogodovanja projektima koji evidentno štete interesima građana, javnom dobru, prirodi itd.?  Mogu, a najbolji primjeri za to se mogu naći u Istri, najčešće inicirani od udruge Zelena Istra. Stoga Zelena Istra sutra (utorak, 25. travnja 2017. godine) u 18:00 sati u Labinu (KUC Lamparna, Rudarska 1, Labin) priređuje panel raspravu naslova:  Primjeri uspješnih pritisaka građana za zaštitu javnog interesa u upravljanju prostorom.

Na panelu će sudjelovati predstavnici građanskih inicijativa «Pravo na čist grad» iz BUZETA, «Naš potok» iz PAZINA, «Volim Prtlog» iz LABINA te predstavnici inicijativa koji su se na sudu izborili za svoje pravo na uključivanje u prostorno planiranje (iz MARČANE u slučaju dva kamenoloma te inicijative protiv golfa na Srđu iz DUBROVNIKA), a moderirati će ga Dušica Radojčić iz Zelene Istre.
– U posljednjih nekoliko godina brojni su se prosvjedi građana događali oko tema povezanih s prostornim planiranjem, od onih velikih, kao u slučaju Cvjetnog trga, Srđa ili Muzila, do stotina malih lokalnih građanskih inicijativa za očuvanje svog prostora odnosno okoliša i prirode. Prostorno uređenje temelj je zaštite okoliša odnosno kvalitete života stanovnika nekog područja i građani se sve jače i svjesnije uključuju u raspravu o tim pitanjima, definirajući i stajući u zaštitu javnog interesa. Prostorni planovi su kako instrument za provedbu razvojnih politika u nekom prostoru tako i temeljni instrument očuvanja okoliša – pojašnjavaju u Zelenoj Istri.

Na žalost, ne događa se često da su građani aktivno uključeni u izradu prostornih planova, pa se s lošim posljedicama istih suočavaju tek kada oni budu definirani, često na štetu lokalne i šire zajednice.
–  Stoga bi se u izradi prostornih planova trebale uskladiti aspiracije stanovništva s pojedinačnim interesima, a to u praksi nije slučaj. Građani se u planiranje uključuju samo formalno, a planove kroje predatorski investitorski interesi. Lokalna uprava, koja bi trebala identificirati i provoditi ono što je u javnom interesu, često u prostorno planiranje umjesto javnog interesa ugrađuje političke špekulacije i korumpirane prakse. Nešto što je samo po sebi razumljivo, ali i ugrađeno u propise – sudjelovanje zainteresirane lokalne javnosti, događa se samo ako se građani za to izbore, pa smo na ovaj panel pozvali predstavnike nekoliko uspješnih građanskih inicijativa, koji će opisati svoje slučajeve i objasniti zašto takav angažman nije beznadan kakav se mnogima čini – optimisitično naglašavaju u Zelenoj Istri.

Građani zajedno – inicijativa ‘Volim Prtlog’

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI