Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
KULTURA / SCENA
Laibach u Sjevernoj Koreji (Foto: Laibach.org)

Koncert Laibacha zatvorit će Solo Positivo Film Festival u Šibeniku?

Laibach u Sjevernoj Koreji (Foto: Laibach.org)

Najgluplje je staviti upitnik na kraju naslova, no ovoga puta nismo mogli izdržati. Sama mogućnost (a realna je) da na tvrđavi sv. Mihovila konačno nastupi neki neistrošen i bitan bend, dovoljan je razlog da prekršimo poneko novinarsko pravilo.

Laibach bi, dakle, mogao zatvoriti Solo Positivo Film Festival, međunarodni festival glazbenih dokumentaraca (4. – 8. srpnja), čiji će sadržaj, sigurni smo, biti kudikamo uzbudljiviji od njegovog dosadnog naziva. Ako se već ne dogodi koncert sezone, dokumentarni prikaz Laibachovog nastupa u Sjevernoj Koreji iz 2015., “Liberation Day”, bit će prikazan zadnjeg dana festivala. Otvorenje će, pak, pripasti Beatlesima, odnosno dokumentarcu “Eight Days a Week”.

– Kombinacija glazbe i filma trenutačno je jedan od najpopularnijih žanrova u svijetu dokumentarnih filmova. Pobrao je i nekoliko Oskara zadnjih godina, a te naslove imali smo priliku gledati na našim dosadašnjim festivalima i ugostiti neke od njihovi autora. Nadamo se da ce nam i ove godine to poći za rukom – rekao je direktor festivala Admir Ćulumarević novinarima danas negdje u katakombama tvrđave sv. Mihovil.

Admir Ćulumarević i Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava Kulture Šibenik (Foto: TRIS)

Solo Positivo nekad je, ustvari, bio poznat kao Starigrad Paklenica Film Festival, a preseljenjem u Opatiju prije dvije godine promijenio je naziv u ovaj današnji. U Šibeniku će doživjeti osmo izdanje.

– Festival će imati tri programska dijela: natjecateljski dio, zatim program “Panorama” te “Retrospektiva”. Natječaji su još uvijek u tijeku, a očekujemo da ćemo u Šibeniku prikazati između 25 i 30 naslova – otkrio je Ćulumarević.

Ulaznice za Solo Positivo Film Festival na tvrđavi sv. Mihovila (dio programa će biti i na tvrđavi Barone i još jednoj, zasad nepoznatoj lokaciji) kreću u prodaju 24. travnja. Cijene će biti “popularne”, odnosno u visini prosječne kinoulaznice. Uz možebitni Laibach, nastupit će i Marijan Ban, a očekuju se i još neki koncerti, predavanja, predstavljanja i razne popratne aktivnosti.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI