Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KULTURA / UKRATKO
Tribina u organizaciji projekta Motel Trogir i DAŠ-a: Kako štitimo arhitekturu modernizma

Tribina u organizaciji projekta Motel Trogir i DAŠ-a:
Kako štitimo arhitekturu modernizma

Kako štitimo i vrednujemo hrvatsku arhitekturu modernizma tema je tribine koju u Šibeniku organiziraju projekt Motel Trogir i Društvo arhitekata Šibenik.

Nastavak je to planirane serije tribina koje problematiziraju pitanja aktualnih odnosa prema nasljeđu arhitekture modernizma iz razdoblja druge polovice 20. stoljeća, a na kojoj će se govoriti o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima.
Posebni naglasak tribine u Šibeniku bit će na slučaju kuće Matulja u Brodarici, djelu arhitekata Ante i Vlaste Vulin iz 1962. godine koja je srušena krajem 2016. godine. Kuća je imala status preventivno zaštićenog kulturnog dobra RH, a rušenje je izvedeno u pravnom vakuumu između privremene i trajne zaštite. Taj je slučaj ukazao na ranjivost baštine, odnosno prvenstveno na manjkavu i nedostatnu pravnu, a time i društvenu skrb nad vrijednim arhitektonskim i urbanističkim ostvarenjima.
Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu, smatraju organizatori serije tribina o hrvatskoj arhitekturi modernizma.
Druga u seriji tribina o zaštiti arhitekture modernizma održat će se u Šibeniku, 15. ožujka s početkom u 18:30 u Gradskoj knjižnici Šibenik.
Na tribini će govoriti: dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik).
Moderatori tribine bit će Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga, voditeljski tim projekta Motel Trogir.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI