Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
čudo / GRAĐANI
Kupus, a ne beton: Zelena Istra vraća vrtove u gradove

Kupus, a ne beton:
Zelena Istra vraća vrtove u gradove

I dok u pametnijim državama i gradovima vlasti već desetljećima stimuliraju kod svojih građana bavljenje tzv. urbanim vrtlarenjem, odnosno korištenje gradskih zelenih površina za uzgoj bilja, zelenila, povrća itd., dotle u nas i dalje pretežito vladaju neprosvijećene i gramzive vlasti koje u zelenoj površini vide isključivo prostor za novo betoniranje, gradnje trgovačkih centara, stanova, crkvi i sl. Kupus je jestiviji nego beton, a bolje i izgleda, no no ta činjenica ne dopire do svijesti glavnine hrvatskih vlastodržaca. Ipak, ima i svijetlih primjera, a takav je i ovaj sljedeći: Grupa za urbane vrtove Zelene Istre u okviru kampanje “Vrati vrt u grad” organizira tribinu o urbanim i društvenim vrtovima koja će se održati u četvrtak, 5. studenog s početkom u 18:30 sati u pulskom Circolu.

Na tribini će izlagati Ivan Čehok – gradonačelnik Grada Varaždina, Eda Rumora – ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju pri Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, Ingrid Bulian – pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule, Cvijeta Biščević – permakulturna dizajnerica i sudionica prvih inicijativa za urbano vrtlarstvo u Hrvatskoj, Rusalka Majer iz varaždinske udruge Gredica te Sandra Grozdanov iz riječkog Centra za kulturu dijaloga. Tribinu će moderirati Dunja Mickov iz Zelene Istre. Nakon uvodnih izlaganja slijedi diskusija s građanima za koje je u Circolu rezervirano 20 sjedećih mjesta.

Jedan od bečkih vrtova (foto: www.transition-europe.org)

Tribina će se održati kombinacijom online i sudjelovanja uživo gdje će građani moći saznati više o urbanim vrtovima u Varaždinu, zajedničkom urbanom vrtu u Rijeci te urbanim vrtovima koje planira Grad Pula.

Narednog dana, u petak, 6. studenog održat će se radionica o modelima urbanih i društvenih vrtova u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc s početkom u 17:30 sati. Radionicu vodi Zelena Istra, a, putem online alata, facilitira Cvijeta Bišćević, edukatorica s urbanističko-arhitektonskom pozadinom. Bišćević će tijekom radionice prezentirati osobno iskustvo u zagovaranju za urbane i društvene vrtove u Zagrebu i Rijeci te sudionicima radionice pružiti podršku prilikom promišljanja o modelu pulskog projekta urbanih vrtova i društvenog vrta.

Prije/poslije – zeleni krov na Rojcu

-Grupa za urbane vrtove Zelene Istre pokrenula je javnu kampanju pod sloganom “Vrati vrt u grad” u sklopu projekta “Vrt(AKT)tivizam”. Naime, urbani vrtovi dobili su na značaju u jeku pandemije, kao i zbog  klimatskih promjena, kada nam je izuzetno važno da sačuvamo sve zelene resurse koje imamo. Tlo je resurs neophodan za uzgoj hrane, a u današnje smo vrijeme sve svjesniji koliko nam je lokalno uzgojena i dostupna hrana važna. Ekspanzijom građevinskih zona u Puli uništen je dio urbanih vrtova koje su građani godinama obrađivali te sve više svjedočimo pretjeranoj betonizaciji, dok je zelenih površina sve manje – ističu u Zelenoj Istri.

Urbani vrt usred Barcelone

Grad Pula najavio je pokretanje natječaja za urbane vrtove i društveni vrt, što daje priliku za dijalog i uključivanje građana. Građani su već iskazali početni interes te je formirana Grupa za urbane vrtove Zelene Istre koja okuplja 40-ak građana koji se žele više angažirati i aktivno uključiti u realizaciju prvog društvenog vrta u Puli. Civilno društvo, kao i inistitucionalni akteri – Udruga za autizam Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, Studentska udruga Pula, Gimnazija Pula te Škola za odgoj i obrazovanje, zainteresirani su za suradnju po pitanju društvenog vrta.

Broj sjedećih mjesta za radionicu 6. studenog je ograničen, a građani se mogu prijaviti putem e-maila na: ured@zelena-istra.hr. Tribina će se prenositi uživo putem Facebooka, a audio snimku cijele tribine prenosit će Radio Rojc tijekom jutarnjih sati 06. studenog. Događaji će se održati uz upute i poštovanje mjera Stožera civilne zaštite Istarske županije.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI