Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Milorad Pupovac (Foto: Tris/H. Pavić)

SNV tvrdi:
Govor mržnje i antimanjinsko raspoloženje eskalira

Milorad Pupovac (Foto: Tris/H. Pavić)

Milorad Pupovac (Foto: Tris/H. Pavić)

Diskriminacija srpske manjine porasla je u Hrvatskoj 2016. za 57 posto. Taj je podatak iznijela u Biltenu Srpskog narodnog vijeća Tamara Opačić, koja je pažljivo registrirala „sabrana djela“ govora mržnje i eskalacije antimanjinskog nasilja, obilato prisutnog čak i u hrvatskom Saboru. Kako je rečeno na konferenciji za novinare SNV-a u Saboru je lani evidentirano oko 330 slučajeva nasilja i pojava poticanja na diskriminaciju prema Srbima, za razliku od 2015. kada ih je zabilježeno 189.

Značajan je porast i fizičkih napada, kojih je bilo 16, a u 26 mjesta pojavili su se grafiti neprimjerenog, diskriminatornog i pogrdnog sadržaja. Najnoviji slučaj zabilježen je na sinjskoj pravoslavnoj crkvi gdje je nepoznati počinitelj vrlo originalno napisao sveprisutni „starohrvatski pozdrav“ Za dom spremni.

Prava je erupcija govora mržnje zabilježena kod svećenstva i javnih osoba,  pripadnika establishmenta, od saborskih zastupnika do državnih dužnosnika, koje se u Biltenu navodi imenom i prezimenom.

Spominju se i egzemplarni primjeri govora mržnje i netolerancije prema manjinama, od HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom Za dom spremni u Jasenovcu, do paljenja srpske zastave u Kninu, masovnog profašističkog skupa pod prozorima Agencije za elektroničke medije i nasrtaja na njezinu predsjednicu Mirjanu Rakić, za što nitko nije snosio odgovornost ni trpio bilo kakve sankcije.

Erupciju mržnje i antimanjinskog raspoloženja koje je na djelu u Hrvatskoj 2017. Milorad Pupovac, iako je svjedok događaja i za vrijeme rata i hrvatskog osamostaljenja, ne samo da nije očekivao, kako je rekao, nego doživljava „kao svojevrstan poraz svih nas koji smo od davnih 80-ih zagovarali demokratske vrednote politike i društva“.

– Radi se o fenomenu koji se širi i koji je s margine ušao u javni prostor. Te poruke nisu više u WC-ima i na poleđini prometnih znakova, te su poruke postale dio javnog prostora, od stadiona do televizija i trgova. I to je nešto što se više ne može ticati samo jedne manjine niti samo etničkih manjina. Tiče se društva u cjelini- izjavio je Pupovac, napominjući kako SNV podupire Vladu u sukobu s poraženom politikom. No, demokratski profil Vlade, drži Pupovac, ne djeluje na suzbijanje govora mržnje i profašističke ispade marginalnih skupina protiv kojih se ne može ići tek osudom svih totalitarizama.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI