Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA / UKRATKO
Ovrhe, uroci, majice, tajice.... (foto TRIS/G. Šimac)

– Ovrhe, uroci, peticije, majice, tajice… – 7.000 potpisa protiv ‘pljačke hrvatskog naroda’

Ovrhe, uroci, majice, tajice.... (foto TRIS/G. Šimac)

Ovrhe, uroci, majice, tajice…. (foto TRIS/G. Šimac)

– Kaj je sad to? Kaj se to potpisuje? – zapitao je jedan Zagrepčanin kod zagrebačkog Glavnog kolodvora, više neizanteresiran nego zainteresiran za odgovor na vlastito pitanje.

– To vam je gospon protiv ovrha… – odgovara mu mlada sakupljačica potpisa, kojoj je oko vrata visio  komad bijelog kartona s nacrtanom lobanjom i kostima, te natpisom: ‘Peticija – Ovršni zakon – potpiši’.
– Kaj… protv uroka? – začudio se isti Zagepčanin.
– Ne… Protiv ovrha… – strpljivo mu odgovara aktivistica.
– Aha.. – reče isti prolaznik i nehajno produži dalje, ne potpisavši peticiju za, kako kažu organizatori iz političke skupine Slobodna Hrvatska, ‘rušenje postojećeg Ovršnog zakona i donošenje novog koju je pokrenula Slobodna Hrvatska’.

‘Akcija ide dalje’

No nisu se oko štanda za potpisivanje svi ponašali kao gore spomenuti gospodin iz Zagreba – peticiju je potpisalo više od 7000 osoba, kažu.
– Do sada je prikupljeno preko 7000  potpisa. Potpisi se skupljaju preko online peticije i na štandovima. Prikupljanje potpisa se proširilo i izvan Zagreba u nekoliko gradova. Odlučeno je da se nastavlja sa sakupljanjem potpisa za ukidanje Ovršnog zakona do daljnjega. Potpisi se mogu dati na Trgu Kralja Tomislava (Glavni kolodvor u Zagrebu) od 12 do 17 sati. Akcija ide dalje. Sve više medija se najavljuje da žele raspravljati o ovoj temi jer za novi Ovršni zakon treba široka javna rasprava budući da promjene koje predlažu HDZ – MOST nisu ni izbliza dovoljne. Pozivamo ih da reformu Ovršnog sustava shvate ozbiljno jer ćemo nastaviti s prosvjedima i dalje ako promjene ne budu kvalitetne – vele u Slobodnoj Hrvatskoj s napomenom da ovakav Ovršni zakon ne mogu spasiti nikakve kozmetičke promjene već je potrebno napisati novi.

Majice, tajice… (foto (TRIS/G Šimac)

Kakve izmjene su potrebne najbolje znaju sami ovršenici, kažu.
– Zar nije sramota da samohrana majka kojoj muž ne plaća alimentaciju za dvoje djece npr. za 5 neplaćenih računa TV pretplate, dakle zbog 400 kuna duga, dobije ovrhu od 1.300 KUNA što je više od 300 %. Sramota za državu da dopušta takav lopovluk! Da je Ovršni zakon namijenjen isključivo za sirotinju, dokazuju i primjeri opraštanja milijunskih dugova Todoriću, Fižuliću, Paviću i brojnim drugim odabranim pojedincima bliskim državnom aparatu. Glavna je razlika između Hrvatske i ostalih država da u nas ovrhe provode neustavna tijela. Javni bilježnici ili financijska agencija, a drugdje to provode sudovi. Europska komisija je utvrdila da javni bilježnici i financijske agencije nisu sudovi i da ne mogu provoditi ovrhe nad ostatkom građana EU, osim nažalost hrvatskih građana koji nikako da se pobune protiv ove pljačke – kažu u Slobodnoj Hrvatskoj.

Izložbeno-prodajni centar na stajalištu

Potpišite peticiju za izmjenu Ovršnog zakona kako bi se prekinulo s praksom da netko ostane bez krova nad glavom zbog 1400 kn duga, vele u Slobodnoj Hrvatskoj i pozivaju i na internetsko potpisivanje (poveznica: https://www.ipetitions.com/petition/potpisi-peticiju-za-izmjene-ovrsnog-zakona).
Nešto dalje od štanda za potpisivanje, na klupama na tramvajskom stajalištu, nekoliko gospođa je formiralo svoje improvizirane štandove, vlastiti svojevrsni izložbeno-prodajni centar u kojemu su prodavali raznovrsne tekstilne proizvode.
– Majice, majice, tajice, tajice, stolnjaci, zavjese, majice, tajice… – oglašavale su se usred Bandićeve prijestolnice.
 – Peticija, peticija… – istodobno se čulo slijeva.

Pošto tajice? (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI