Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
INTERVJUI / POLITIKA
Intervju/Davor Bernardić, predsjednik SDP-a:   I Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš su kvalitetne osobe, razgovaramo s obje

Intervju/Davor Bernardić, predsjednik SDP-a:
I Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš su kvalitetne osobe, razgovaramo s obje

Davor Bernardić u razgovoru s novinarkom Trisa (Foto: Tris/H. Pavić)

Davor Bernardić, postmilanovićevski šef SDP-a, trenutno je u prilično nezavidnoj situaciji. Lokalni izbori su pred vratima, a njegova stranka, iako najveća iz redova oporbe i tradicionalno najboljestojeća u hrvatskoj metropoli, nema svoga kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Bernardiću će, osim toga, kako izgleda, trebati vremena da ga njegovi stranački kolege, bez fige u džepu, prihvate kao čelnika SDP-a, a još teže će ga ljevica prihvatiti kao svoga punokrvnog lidera.

Ovo je turbulentna politička pozornica na kojoj se uglavnom igraju groteske i tragikomedije, bara puna krokodila, u kojoj Bernardić,  kao antipod svome prethodniku Zoranu Milanoviću, ima veće šanse utopiti se, negoli uvjerljivo proplivati. Susretljiv je i komunikativan, na sva će pitanja odgovoriti, ali, baš kao i u ovom razgovoru za TRIS, neće mutnu političku vodu previše uzburkati. Uostalom, prosudite sami.

Programi SDP-a i HNS-a nisu isti

– Dva i po mjeseca prije lokalnih izbora a još se ne zna hoće li SDP podržati kandidatkinju HNS-a Anku Mrak Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu. Što se čeka s odlukom?

Vjerujemo u dogovor. Razgovaramo zadnjih dvadeset godina, nastavljamo razgovore, ali nama je bitan program za Hrvatsku, platforma na kojoj želimo izgraditi povjerenje ljudi, spriječiti iseljavanje, razvijati gospodarstvo, otvarati nova radna mjesta, boriti se za slobodu koja je u ovom trenutku ugrožena u Hrvatskoj. I, prije svega, zaštititi sigurnost radnih mjesta i sloboda u Hrvatskoj, sigurnost nacionalnih interesa. To nam je u ovom trenutku najvažnije.

Dobro, ali nisu li programi SDP-a i HNS-a kompatibilni? U pravilu ste dosad išli zajedno i na parlamentarne izbore, pa pretpostavljam da nema većih programskih razmimoilaženja.

Programi se usklađuju u ovom trenutku.

Znači, ne možete konkretno odgovoriti hoćete li poduprijeti Anku Mrak Taritaš?

Nije riječ o potpuno istim programima. Nama je najvažnije obrazovanje djece,  više ulaganja u vrtiće i škole, brži javni prijevoz kako bi roditeljima ostalo više vremena da ostanu sa svojom djecom, mogućnost bavljenja sportom i slobodnim aktivnostima tijekom škole, jeftinije režije kao i program koji to treba osigurati kroz energetsku obnovu objekata u gradu Zagrebu. Prema tome, svi detalji programa nisu isti i oni se usklađuju.

– Vidjeli ste ankete koje govore da Anka Mrak Taritaš u drugom krugu pobjeđuje Milana Bandića?

Rekao sam da su nam cilj promjene u Zagrebu i kao odgovorna i ozbiljna stranka koja želi ljudima Zagreba dobro, prije bilo kakvog pojedinačnog stranačkog interesa,  razgovaramo  sa kandidatkinjama koje  mogu u ovom trenutku donijeti te promjene Zagrebu.

– Znači, razgovarate i sa Sandrom Švaljek?

Ponavljam , razgovaramo i s jednom i drugom kandidatkinjom. I Sadra Švaljek i Anka Mrak Taritaš su kvalitetne osobe.

Za promjene u Zagrebu potreban je savez na ljevici

– SDP dakle, definitivno neće imati svog kandidata za Zagreb?

SDP je najsnažnija stranka i kada bi išli u utrku sasvim sigurno bi ušli u drugi krug. Samo, u ovom trenutku to vjerojatno ne bi bilo dovoljno i svjesni smo da je potreban savez na ljevici koji sam prije neki dan i najavio.

Aktualni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, je, ususret lokalnim izborima krenuo sa cijelom serijom populističkih mjera. Nakon jeftinijeg tramvajskog, sada građanima osigurava i jeftiniji prijevoz vlakom iz prigradskih naselja. Novinarima, međutim, nije znao objasniti zašto su cijene prijevoza dosad bile skuplje.  „Kad bi ja to znao, ne bi bio gradonačelnik Zagreba“, rekao je. Kako komentirate takvu izjavu?

Što bi se reklo, ideje naše, pare vaše!

– Zar takvom izjavom Bandić ne dazavuira i samu funkciju gradonačelnika?

On ima svoj stil. A ono što je sasvim sigurno je da može s potpuno istim programom s kojim je nastupio na izborima 2013. izaći i danas, jer se u suštini ništa od tog programa nije realiziralo.

– Ali, sigurno je da ima više fontana nego prije četiri godine…

Fontane nisu bile u programu.

– Dakle, trošio je proračunski novac mimo plana i programa.

To je bilo u programu gradnje, a ne u predizbornom programu.

– Prije samo dva mjeseca govorili ste da ste spremni preuzeti odgovornost i kandidirati se za gradonačelnika Zagreba. Što je presudilo da od toga odustanete?

Nisam mogao otkloniti mogućnost za to. Kad sam preuzeo SDP, prije svega sam se fokusirao na konsolidaciju stranke,  a dužan sam i pomoći našim ljudima u pripremi za lokalne izbore, te vratiti povjerenje građana u SDP na nacionalnoj razini. To mi je prva zadaća. Druga je činjenica da  samo ujedinjena ljevica  može ostvariti promjene u Zagrebu i toga smo mi u SDP-u svjesni. I bilo kakvo soliranje u ovom trenutku, bez širokog društvenog dogovora, može ugroziti te promjene i kao odgovoran čovjek jednostavno ne želim to raditi.  Zato razgovaramo s našim partnerima.

Nisam zabrinut za rejting SDP-a

– Nakon odlaska Zorana Milanovića s čela SDP-a, stvorio se dojam kako je ljevica posustala. Zadnji rezultati anketa vrlo su nepovoljni za vašu stranku kojoj je rejting pao na svega 22 posto, a to davno nije bilo tako.

Od 2015.

– Što je uzrok tome? Obično se smatra kad stranka promijeni vodstvo dobije novi vjetar u krila, novi zamah i rejting joj počinje rasti.  SDP-u, međutim, pada. Jeste li vi za to krivi?

Činjenica je da prolazimo kroz vrlo težak period  u kojem imamo konsolidaciju, pojedina različita stajališta jednog dijela nekih naših kolegica i kolega, ali nisam zabrinut za rejting SDP-a , jer će se rejting SDP-a dizati, pogotovo nakon lokalnih izbora. Sve je više pokazatelja da ova Vlada nema nikakav plan za budućnost Hrvatske. Ova Vlada se ignorantski ponaša  prema pojavama koje se događaju u Hrvatskoj, a to je nesigurnost ljudskih prava i sloboda, ženskih reproduktivnih prava…

– Kako komentirate nastup ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera u Genevi  koji su mnogi kvalificirali kao regresiju u području ljudskih prava i zaokret Hrvatske prema ultrakonzervativizmu?

Stier je politički tajnik HDZ-a, dakle,on je slika i prilika Plenkovića. To mu je prvi suradnik, politički tajnik. Prema tome, riječ je o stavovima HDZ-a. Plenković se ponaša po onoj „kuća gori a baba se češe“.  Znači, ignorira porast nasilja, porast nesigurnosti , porast iseljavanja, porast nesigurnosti kad je u pitanju državna imovina. Vidjeli smo kadroviranja oko Podravke i sve  što se događa s državnom imovinom. Državna imovina  u Marićevim rukama nije sigurna. Ali nisu sigurna ni djeca na putu od škole do kuće.

HDZ-ova “noć dugih noževa”

Izgleda da se državna imovina namjerava čuvati imenovanjem novih uprava, pa i kad su je stare dobro čuvale, kao što je slučaj u Podravci. Očekujete li smjene i ostalih uprava državnih poduzeća?

Vi se sjećate da su oni privremeno,  šest mjeseci, promijenili uprave, da  bi doveli ljude bez javnog natječaja i sada trebaju promijeniti uprave. Prema tome,“noć dugih noževa“…

-Nije li premijer Plenković obećao javne natječaje ?

Obećanje ludom radovanje. Dosad još nisu ispunili nijedno predizborno obećanje. To je sve, samo ne vjerodostojno.

– Unatoč svemu što govorite, stječe se dojam da ste,  kao šef oporbe, prilično blagi i anemični u kritici vlasti. Da vam nedostaje opozicijske agresivnosti…

Mi smo vrlo jasni, ali ne znam na koji način mislite da bi trebali biti agresivniji…Galamom?

– Ne, nego retorikom. Kako komentirate činjenicu da je policija dala dozvolu za recentno profašističko okupljanje A HSP-a na Trgu bana Jelačića?

To je katastrofa. Meni je jasno da je Most desnica i još od njih nismo čuli nikakvu izjavu osude, i  ministar je iz Mosta. Ali premijer Plenković ne može ignorirati da se to dogodilo. Oni s jedne strane oplakuju žrtve u Jeruzalemu, a s druge strane toleriraju sve veći val nasilja u Hrvatskoj. Pa kome je poruka ako život izgubi jedna mlada žena u Hrvatskoj, ako se dogodi teroristički akt protiv drugih i drugačlijih u klubu Super, super u Zagrebu, ako netko završi isprebijan na cesti samo zato što je član neke druge navijačke skupine, ako imate potpredsjednicu Sabora kojoj se prijeti i na uvredljiv način ju se tretira preko portala ove države koji reklamiraju ljubitelje fašističkog režima, ako imate sve veći porast netolerancije i nasilja u hrvatskom društvu, i ako Vlada na to  ne reagira, nego  formira novo Povjerenstvo za suočavanje s prošlosti?!  Pravo je pitanje zar se ova Vlada nema hrabrosti suočiti sa sadašnjošću. I to je to.

Vlada mora odlučiti je li HEP socijalna, ili tržišna kompanija

– Predsjednica države ovih je dana izjavila da neće nikad nikome dozvoliti da izjednačava Drugi svjetski rat s Domovinskim ratom. U čemu je tu problem,  zar je Drugi svjetski rat bio zločinački?

Iskreno, ne razumijem tu izjavu. Hrvatska je u „ avnojevskim“ granicama obranjena u Domovinskom ratu. To je vrlo jasna poruka. SDP je vrlo jasno 90-ih godina deklaracijom osudio sve negativnosti komunističkog režima, ali se nikada nećemo odreći antifašističke borbe koja je bila borba za  slobodu Hrvatske u današnjim granicama. A što se tiče Domovinskog rata, on je ujedinio Hrvatsku. Predsjednici i njezinim savjetnicima na njihovu savjest idu takve izjave i onima koji će o tome odlučivati na idućim predsjedničkim izborima.

– Što mislite o odluci Vlade da cijenu plina zamrzne na godinu dana i za gospodarstvo i za građane? Tko će platiti tu razliku između ove socijalno fiksirane i one tržišne cijene? Građani? Čini se i da je premijer izgubio interes za ideju o privatizaciji HEP-a radi reotkupa udjela INA-e u MOL-u?

Očito da oni nemaju nikakav plan. Više nitko u Hrvatskoj osim Plenkovića ne vjeruje da je privatizacija HEP-a dobro rješenje, i sve je to „ki bi da bi“. Oni bi s jedne strane prodavali HEP kad im treba za popuniti rupu u državnom proračunu koja bi nastala eventualnom kupnjom INA-e,   a drugi dan bi  isti taj HEP koristili da zaštite cijenu plina u Hrvatskoj. Prema tome, moraju odlučiti da li je HEP kompanija  koja je tržišna ili je socijalna. Moraju se odlučiti za model vladanja, a od svega što smo vidjeli jest da oni nemaju nijedan plan, i od svega što su započeli nisu ništa dovršili. Dakle, Vlada je nakon 120 dana vladanja bez ikakvog plana i bez ikakve realizacije.

Očekujemo bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima

– Je li ovo sa socijalnom cijenom plina tek predizborni trik koji ćemo kasnije skupo platiti?

Da, to je „drži vodu dok majstori odu“. To je ta priča.

– Što očekujete na lokalnim izborima, i koji je to rezultat za koji ćete moći kazati da je uspješan za SDP?

Teško je biti zadovoljan u politici. Očekujem da ćemo ostvariti bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima

– Što to znači?

To znači da ćemo imati više gradonačelnika županijskih središta i više županija nego ih sada imamo.

-A to je brojkom…?

2 : 4.

– Znači dva župana i četiri gradonačelnika. Očekujete više od toga?

Da, očekujemo više od toga.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI