Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
POLITIKA
Duh Anne Frank opsjedao sjednicu Županijske skupštine u Šibeniku

Duh Anne Frank opsjedao sjednicu Županijske skupštine u Šibeniku

Bila joj je to posljednja prilika, jer ovo je bila zadnja Skupština u ovom sazivu.

Duh Anne Frank i dalje kruži Šibenikom, danas je opsjedao dobar dio aktualnog sata posljednje Županijske skupštine u trenutnom sastavu. Ako je netko slučajno zaboravio, prije dva mjeseca je izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” naglo povučena iz Tehničke škole zbog odluke ravnatelja Josipa Belamarića da ne dopusti izlaganje šest panoa koji su bili vezani uz ustaške zločine u Drugom svjetskom ratu.
Prašinu sa slučaja na Županijskoj je skupštini pobrisao SDP-ov vijećnik Boris Magazin, čije izlaganje ne možemo prenijeti jer ga je vrlo komplicirano povezati u smislenu cjelinu. No, zato je HDZ-ov župan Goran Pauk bio jasan: – Potez ravnatelja Belamarića medijski je odjeknuo i izvan granica Hrvatsko, što je velikim dijelom bilo nezasluženo. Ponovit ću ono što sam stalno govorio: ravnatelj je bio samostalan u odlučivanju. U svim njegovim izjavama nije bilo veličanja fašizma, nacizma i ustaštva. Međutim, on je smatrao da bi slika lokalnog prikaza događanja trebala biti drugačija nego što je to bilo prikazano na izložbi. Mislim da smo svi pomalo izbombardirani s raspravama u državi oko stvari koje su povijesno daleko iza nas, ali evo i premijer se uključio u tu priču, pa želi i on neke stvari postaviti na čistac. Vjerujem da će Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću utvrditi koji su osnovni fakti iz naše bliže i dalje povijesti te da ćemo se s tim rezultatima svi složiti.
– Nisam nijednom čuo vaš stav o slučaju izložbe o Anni Frank, stalno ponavljate stav ravnatelja – uputio je HNS-ov vijećnik Petar Mišura kritiku županu. Pa onda, vezano uz spomenuto Povjerenstvo, citirao Ustav u dijelu gdje se navodi da je temelj današnje Hrvatska antifašistička borba. – Sve piše u Ustavu, ne treba nam nikakvo Povjerenstvo – rekao je Mišura.
– Uporno pokušavate reciklirati ono što je već jasno napomenuto – javio se opet župan za riječ. – O osnivanju Povjerenstva odluku je donio premijer, pa je to pitanje za njega. A što se mog stava o izložbi Anne Frank tiče, mislim da treba dozvoliti ravnatelju da misli svojom glavom i obrazloži svoje odluke, što je on i učinio. Ja mislim da bi svakako bilo najbolje da se ta izložba ponovi, odnosno da se napravi ono što je bilo predlagano – da se ravnatelju da vremena da s profesorima iz škole i učenicima osmisli tih pet, šest panoa koji bi ispričali hrvatsku povijest.

Sebična sebičnost

Riječ je uzeo i Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a, predsjednik Županijske skupštine i, nebitno ovoga puta, predsjednik Županijskog lovačkog saveza. – Uvijek se HDZ-u stavlja nekakva hipoteka. Pa svatko normalan je osudio zločine koji su se dogodili u Jasenovcu ili Gradiški. Ne želimo da nam se imputira nešto za što se mi kao stranka nikad nismo zalagali, niti se zalažemo. A što se Povjerenstva tiče, ono je itekako potrebno, jer svatko onaj tko je počinio zločin mora osobno ili zapovjedno odgovarati. Svjedoci smo da gdje god se u ovoj državi zakopa, vade se kosti. Zašto se bojimo da netko za takve stvari odgovara? Ne mogu se pod antifašizmom prikriti i one ružne stvari koji su se događale, jer nečiji su preci, a koji nisu bili zločinci, završili s metkom u potiljku zato jer se nisu sviđali susjedu. To pitanje jednom moramo staviti ad acta i početi graditi modernu državu po mjeri svih građana.
Primoštenski načelnik Stipe Petrina u ovom trenutku više nije mogao izdržati: – Gospodine Dujiću, ovo što ste sada rekli to je doslovno laprdanje. Vi nama hoćete reći kako je ravnatelj napravio nešto na svoju ruku i da se nije dogovorio s nekim iz stranke. Vi, gospodine Dujiću, ne možete poći u zahod, doslovno i metaforički, da vam to ne odobri stranka. Zato nas nemojte uvjeravati da o svemu onome što je ravnatelj Belamarić napravio, da se na tijelima stranke nije raspravljalo, formalno ili neformalno – rekao je Petrina i nastavio: – I naravno da će doći do podjela u društvu, vi svojim pristupom dovodite do toga. Problem je što vi to ne vidite, jer ste zaokupljeni samo svojom individualnom malom sebičnom sebičnošću. Nema veze, planeta će se nastaviti vrtiti, samo nas nemojte uvjeravati da je netko u  Šibensko-kninskoj županiji nešto napravio na svoju ruku. Jer, nije!
Dujić potom Petrini: – HDZ ne funkcionira onako kako vi mislite. Možda vaša lista funkcionira na način da je Stipe bog, ali mi radimo po statutu. Donose se legalne i transparentne odluke koje su na dobrobit svih građana, barem u zadnjih 15 mjeseci otkako sam ja odgovorna osoba. Tvrdim da ravnatelj Belamarić ni sa kim nije razgovarao o svojoj odluci – rekao je Dujić, povezavši ovu raspravu s nadolazećim lokalnim izborima. – HDZ-ova kampanja će biti afirmativna i pozitivna. Svi koji u će sudjelovati u kampanji, iz bilo koje stranke, vole ovaj grad i državu, samo na svoj način, to je i naš službeni stav. Sve ostalo što pojedinac izrekne, za to će odgovarati on, a ne stranka.
I tada je duh Anne Frank napustio gradsku vijećnicu, a vijećnici su nastavili o cestama, sidrištima i godišnjim nagradama.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI