Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
POLITIKA
Dragan Markovina

Dragan Markovina, kandidat za gradonačelnika:
Split može postati mediteranski grad budućnosti – poput Barcelone

Dragan Markovina

Dragan Markovina (foto TRIS)

Povjesničar i sveučilišni profesor te lider stranke Nova ljevica Dragan Markovina je kandidat za gradonačelnika Splita na predstojećim lokalnim izborima. Markovina je zajednički kandidat Nove ljevice i Radničke fronte, koji imaju i zajednički izborni program nazvan “Bolja strana Splita”, predstavljen danas u Ulici Ruđera Boškovića, usred Splita 3,  jedne od ogledno zapuštenih nekoć ‘novih’ splitskih četvrti.

– Naša vizija polazi od pretpostavki da Split danas ne poštuje vlastitu prošlost, da nema ozbiljnu viziju budućnosti, da živi u komunalnom i institucionalnom kaosu i da je neprijatelj vlastitih građana. Ovo posljednje jasno je iz namjere donošenja novog GUP-a, prilikom koje su svi prigovori od strane građana odbijeni, a eventualno usvojeni samo oni koje su podnijeli investitori. Grad danas živi monokulturu turizma.  Istina je da bez nje uopće ne bi mogao preživjeti, ali on izjeda svoju supstancu ‘štekatizacijom’ i privatizacijom javnih prostora ili plaža. Mi smo jedina lijeva opcija jer u ljevicu se SDP uopće ne ubraja: prethodne četiri godine ta stranka je de facto bila na vlasti, bez obzira na kasnije distanciranje od Ive Baldasara, i pokazala je da može biti gora čak i od jednog Željka Keruma – kazao je Dragan Markovina, kako prenosi N1.

‘U Splitu je sve moguće, što je jedna od ljepota ovog grada’

Markovina je mišljenja kako Split danas ‘ne može izmisliti novu ekonomiju‘, ali može se snažno povezati sa Sveučilištem i u svom vlastitom eksperimentu postati mediteranski grad budućnosti, poput Barcelone. Smatra i kako je Split ‘dovoljno bogat i ima novca, ali ga treba puno pametnije preraspodijeliti i postati prijatelj vlastitih građana’. Što se tiče izbornih očekivanja, ističe kako je u Splitu: sve moguće, što je jedna od ljepota ovog grada.
– Split je zapravo točka na kojoj se najbolje očituje hrvatska društvena stvarnost. Grad je civilizacijski i na svaki drugi način podijeljen popola i vjerojatno će tako glasovati i na izborima. Što se osobno mene tiče, ja nisam Božo Petrov, ali u slučaju ulaska u Gradsko vijeće – bez obzira što o SDP-u mislim sve najgore – jedine dvije relativno pristojne opcije s kojima bi se moglo surađivati su SDP i Marijana Puljak – ustvrdio je Markovina, kako prenosi T portal.
Markovina je na pitanje novinara o tome ima li prebivalište u Splitu kazao kako ga je ‘klerikalna desnica pokušala protjerati iz grada’.
– Ja sam vjerojatno jedini profesor kojemu nije produljen ugovor o radu na Sveučilištu. Ostao sam na ulici, bez ikakvih prihoda, pa sam prihvatio posao u Zagrebu, no nakon pet mjeseci dao sam otkaz jer nisam mogao živjeti bez Splita. Znam da zvuči patetično, ali tako je – veli Markovina.

‘Jugoplastika, Jadrantekstil, Jadranska pivovara, Dalmacijavino, Dalma, Brodosplit…’

Radnička fronta je dijelila izjavu za medije koja započinje nabrajanjem (tek dijela) nekoć moćnih, a sada propalih, uništenih, privatiziranih i preprodanih splitskih poduzeća.
– Jugoplastika, Jadrantekstil, Jadranska pivovara, Dalmacijavino, Dalma, Brodosplit… To su samo neke od tvornica koje su djelomično ili potpuno uništene, upropaštene, desetkovane… Split je od 1990. ostao bez više od 20 tisuća proizvodnih mjesta. Na području Splitsko-dalmatinske županije to je 40.000 radnih mjesta, a na području Dalmacije 70.000 mjesta. Na mjestu nekih propalih firmi danas su šoping-centri na kojima kupujemo uglavnom uvoznu robu. Na mjestu drugih su novi stambeni blokovi, za koje se moramo zaduživati po 30 godina u stranim privatnim bankama da bismo osigurali krov nad glavom… – stoji između ostalog u izjavi za medije Radničke fronte i Nove ljevice, fotografiju kojeg možete vidjeti ispod ovog teksta.

Foto: N1

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI