Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Deklaracija o zajedničkom jeziku službeno predstavljena u Sarajevu: Inicijativa koja iritira nacionaliste

Deklaracija o zajedničkom jeziku službeno predstavljena u Sarajevu:
Inicijativa koja iritira nacionaliste

Iako se o njoj sve već zna,  i sadržaj i svi njezini potpisnici, Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Bošnjaka, Srba i Crnogoraca tek je danas službeno predstavljena u Sarajevu, uz izniman interes medija. Što se Deklaracijom htjelo a što nije, koga iritira a koga provocira, govorili su prof.sarajevskog Filozofskog fakulteta Enver Kazaz, hrvatska književnica Ivana Bodrožić, crnogorski pisac i novinar Balša Brković, direktorica beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i srpski pisac i novinar Vladimir Arsenijević. Na konferenciji za novinare nije bilo prevoditelja jer „policentrični štokavski jezik”, kako ga definiraju, svi vrlo dobro razumiju…

I dok u Hrvatskoj vrh države inicijativu o zajedničkom jeziku drže marginalnom političkom provokacijom, jer je tzv. zajednički jezik za sva vremena pokopan zajedno s ex- Jugoslavijom ( Kolinda Grabar Kitarović), dotle su u Sarajevu zagovornici Deklaracije pojašnjavali kako im cilj nije bio nikakav novi ( jugoslavenski) jezik, nego dizanje glasa protiv nacionalizama.

– Iza nas ne stoje ni političke institucije ni stranke- poručila je Ivana Bodrožić, javlja Tportal, navodeći kako je hrvatska književnica napose upozorila da su htjeli senzibilizirati javnost na to da jezik nije istovjetan s narodom, i dati ljudima pravo da govore kako hoće, a nije im ni na kraj pameti bilo rušiti Ustav i represivno uvoditi nešto što se mora. No, to ne znači zagovaranje jezične anarhije, jer inicijatori Deklaracije, ističe Bodrožić, respektiraju standardne varijante jezika koje postoje u sve četiri države i tako treba i ostati.

– Neki kažu da je ova Deklaracija provokacija, no nema ništa loše u vezi s provokacijom u kulturi i umjetnosti- smatra Borka Pavićević, jer, kako je kazala, provokacijom se drži sve što ide dalje od onog uobičajenog. Pavićević je nazvala apsurdnim pokušaj da se inicijativa prevede kao identificiranje jezika, nacije i države, što je tek način da se nacionalizmi, rekla je, umnožavaju.

Burne reakcije i senzacionalističko izvještavanje o Deklaraciji pokazuje da ona iritira nacionaliste svih boja, što je zapravo jako dobro, ocijenio je Balša Brković, jer nacionaliste treba iritirati.

Pokretači ove inicijative su mladi ljudi iz Sarajeva, a Deklaraciju je dosad potpisalo preko 2000 ljudi.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI