Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
GRAĐANI / PRIOPĆENJE / UKRATKO
Dubrovnik odozgo

Srđ je naš:
Vrijeme je da se prestane s političkim povlađivanjem građevinskim špekulacijama

Dubrovnik odozgo

Incijativa Srđ je naš i Zelena akcija održali su jutros ispred dubrovačke gradske Vijećnice konferenciju za medije nakon što je jučer poništena lokacijska dozvola za gradnju golf igrališta, vila i apartmana na Srđu, brdu iznad Dubrovnika. Njihovo priopćenje je u nastavku.

Dubrovnik odozgo

Inicijativa Srđ je naš dokazala je pred sudovima nezakonitost još jedne odluke na kojoj se temelji projekt apartmanizacije Srđa.
– Jučer, 10. veljače 2017. godine, po tužbi Zelene akcije na upravnom sudu u Splitu poništena je lokacijska dozvola za projekt apartmanizacije Srđa pod krinkom golf resorta. Nakon ukidanja odluke o povećanju obuhvata projekta na Srđu sa 100 na 310 hektara, poništenja rješenja o prihvatljivosti za okoliš te sada poništenja i lokacijske dozvole stvorili su se svi uvjeti za brisanje ovog projekta iz prostornih planova. Iznimno je bitno napomenuti da je incijativa Srđ je naš predanim i napornim radom nezakonitost svih navedenih odluka dokazala pred hrvatskih sudovima čime je omogućeno da se odustane od ovog projekta bez straha od plaćanja odštete tzv. investitoru.  Ignoriranje ovih sudskih odluka, a naročito odluke Visokog upravog suda o ukidanju povećanja obuhvata zahvata na Srđu, otvorilo bi mogućnost za odštetne zahtjeve tzv. investitora. Toga naročito treba biti svjestan župan Dobroslavić koji unatoč svim sudskim odlukama i dalje gura ovaj projekt u izmjenama prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije koje su upravo u tijeku. Sad kad je već izvjesno da će se kad-tad odustati od ovog špekulantskog projekta u rukama župana Dobroslavića je odluka na koji način će se to dogoditi- uz štetu građanima ili bez štete za građane. Ako župan bude poštovao sudske odluke štete za građane neće biti” rekao je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
– Posljednjih tjedana bili smo svjedoci jačanja agresivne, prljave kampanje tzv. investitora u projekt apartmanizacije Srđa kojom je vršen pritisak na državna tijela i sudove. U naručenim člancima jednostrano i paušalno se prijeti tužbama državi i špekulira s traženjem odštete ukoliko se ne realizira projekt na Srđu. U stvarnosti sa svakom sudskom odlukom kojom se dokazuje nezakonitost postupanja u slučaju ovog projekta sve više se pokazuje neutemeljenost takvih prijetnji. Ovaj trenutak je prekretnica za Dubrovnik – sada se odlučuje hoće li poviše Dubrovnika niknuti novi betonski grad za čiju bi infrastukturu stotine milijuna kuna platitili građani, ili ćemo ovaj projekt odbaciti, a prostor Srđa sačuvati za građane Dubrovnika. Župan Dobroslavić u izmjenama prostornog plana mora poštovati odluke Viskog upravnog suda i ovaj i ovakav projekt na Srđu brisati iz prostornog plana. Nezakonitost u njegovoj realizaciji dokazana je i u drugim sudskim postupcima, a njegovu štetnost pokazala je i strateška studija utjecaja na okoliš koja je rađena za potrebe izmjena ovog prostornog plana. Konačno je vrijeme da se počne slušati struka i argumenti, a prestane s političkim povlađivanjem građevinskim špekulacijama –  zaključio je Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI