Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
KULTURA / PISMO
Odbor Europske filmske akademije podržava inicijativu “Puk’o nam je film”

Odbor Europske filmske akademije podržava inicijativu “Puk’o nam je film”

Odbor Europske filmske akademije (EFA) uputio je pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu, premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojemu je izrazio solidarnost s potpisnicima inicijative “Puk’o nam je film”.

“Odbor Europske filmske akademije izražava svoju solidarnost s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika i Hrvatskom udrugom producenata, koji su pokrenuli inicijativu ‘Puk’o nam je film’ usmjerenu na zaštitu hrvatskog filma od političkih utjecaja i kontrole”, stoji u pismu koje potpisuju predsjednica EFA-e Agnieszka Holland, te njezini zamjenici Mike Downey i Antonio Saura.
Europska filmska akademija, zajedno sa 600 potpisnika proglasa “Puk’o nam je film”, izražava svoje uvjerenje u važnost nezavisnosti hrvatskog filma i u očuvanje autonomije postojećeg audiovizualnog modela u Hrvatskoj i pripadajućih mu praksi, ističu iz EFA-e.
“Od osnutka Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), hrvatski je film posljednjih godina postao prepoznatljiv uzor i model za filmske fondove diljem srednje Europe, te su kao rezultat njegova djelovanja brojni hrvatski filmski autori i djelatnici sudjelovali u nominacijama, ne samo za nagrade EFA-e, već i na festivalima A kategorije diljem Europe, obilježavajući preporod u prethodno umrtvljenom filmskom krajoliku”, navodi se u pismu.
Odbor Europske filmske akademije  smatra kako su uspjesi hrvatskog filma, bilo da je riječ o “Zvizdanu” Dalibora Matanića u Cannesu, “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić u Veneciji ili kratkom filmu Jure Pavlovića “Piknik”, koji je prošle godine osvojio nagradu Europske filmske akademije, na ponos HAVC-u te kako služe kao dokaz njegovog rada na razvoju domaćih talenata.
Iz EFA-e upozoravaju kako velik broj njihovih članova strahuje da bi predložene promjene postojećeg sustava državnih filmskih potpora, nakon ostavke bivšeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, mogle predstavljati početak nastojanja da se hrvatskoj filmskoj industriji nametne politički pritisak.
“Europska filmska akademija podupire i brani pravo na slobodu izražavanja, te pravo umjetnika na slobodu izražavanja bez intervencija vladajuće ideologije. Dokidanje slobode izražavanja, te nametanje ideoloških i nacionalističkih agendi protivno je europskim demokratskim vrijednostima i vrijednostima Akademije”, stoji u pismu upućenom hrvatskim državnim dužnosnicima.
“Koliko smo upućeni, zakazan je niz sastanaka s ključnim interesnim skupinama te industrije, te uz dužno poštovanje molimo cijenjenu predsjednicu Grabar Kitarović, premijera Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da uzmu te nužne slobode u obzir, kao i stajališta Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatske udruge producenata, hrvatskih članova EFA-e, te stajalište stotina potpisnika proglasa ‘Puk’o nam je film'”, poručuju iz EFA-e

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI