Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
GRAĐANI / KULTURA
Kulturni potencijal Šibenika: Sluša li šibenska mladost češće turbofolk ili alterrock?

Kulturni potencijal Šibenika:
Sluša li šibenska mladost češće turbofolk ili alterrock?

Sviraju li iz mobitela šibenskih srednjoškolaca češće Ceca, cajke i turbofolk, Zečić, Rozga i domaće poskočice ili pak alternativni rock, klasična glazba ili nešto sedmo? Koliko činjenica da preko zime u nekim priobalnim gradovima ‘kultura’ već desetljećima spava duboki zimski san, te kako godinama tamošnja mladež ne može posjetiti kvalitetniju kinopredstavu ili neko valjanije glazbeno događanje – utječe na sadašnjost mladih i budućnost tih gradova? Vrlo vjerojatno će na slična pitanja odgovoriti tribina nazvana: Kulturni potencijal Šibenika – usporedbe i perspektive koja se u šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, priređuje 20. veljače od 18 do 20 sati.

Naime, na toj tribini će doc. dr. sc. Krešimir Krolo, doc. dr.sc. Željka Tonković i dr.sc. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru izložiti rezultate anketnog istraživanja o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u gradovima na jadranskoj obali. Rezultati će nesumnjivo biti vrlo zanimljivi.
– Anketiranje je provedeno 2016 godine na uzorku od 2650 učenika i učenica trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest velikih obalnih gradova: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Istraživanje je za cilj imalo mapirati kulturne potrebe uspoređujući gradove i regije (Istra, Kvarner i Dalmacija) s obzirom na vrijednosne orijentacije mladih. Na predstavljanju će se prikazati rezultati istraživanja o učestalosti posjećivanja kulturnih sadržaja (kazališta, kina, koncertnih događanja i slično) u Šibeniku, kao i usporedba s drugim gradovima. Također, govorit će se o povezanosti glazbenog ukusa i vrijednosnih orijentacija, razlikama među školama te o utjecaju roditelja po pitanju stvaranja navika kulturne potrošnje i kulturnih potreba. Namjera je rezultate staviti u kontekstualne i strukturne specifičnosti Šibenika u odnosu na druge gradove (raspoloživi prostori, ljudski resursi i kapaciteti civilne i kulturne scene) te općenitog zadovoljstva kulturnom ponudom grada – vele organizatori u najavi tribine.
Očekuje se kako će na tribini i onih kojih se budućnost posebno tiče, odnosno mladih, a koji su bili i uzrokom i uzorkom ovog sociološkog istraživanja.
– U konačnici, krajnji cilj je kroz formu javne rasprave i na osnovu prikazanih podataka, naznačiti razvojne potencijale grada koji se mogu iskoristiti za osmišljavanje razvojnih strategija – napominju sociolozi koji priređuju ovaj događaj kakav je za Šibenik od velike važnosti i sam po sebi.
Naime, javne rasprave i tribine ove vrsti, posebice one koje se tiču bilo kakvih razvojnih strategija, u uspavanim primorskim gradovima su još i rijeđe nego eventualna dobra kazališna predstava, film, koncert, izložba itd.

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI