Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
DOMOVINSKI RAT / POLITIKA
Kome smeta Registar branitelja?

Kome smeta Registar branitelja?

Nekako u vrijeme kada se u javnosti hrabrije i češće počinju javljati branitelji koji kritiziraju konstantnu (zlo)uporabu Domovinskog rata i braniteljske populacije u političke svrhe, te druge štetne politike, iz Ministarstva branitelja stiže za mnoge zbiljske branitelje začuđujuća vijest: namjerava se ukinuti Registar branitelja, odnosno sakriti ga i javnosti učiniti nedostupnim.

Ukidanje Registra branitelja koji je javnosti dostupan od 2012. godine ubačeno je u nacrt prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima. Kome i zašto smeta Registar branitelja?
Zbiljskim braniteljima zasigurno ne bi trebao smetati.

Medved: Postojanje Registra nema smisla

Aktualni ministar branitelja Tomislav Medved kaže za Tportal kako ‘postojanje Registra nema smisla’ te će ‘nakon njegova ukidanja ustrojiti registar koji će biti dostupan tijelima državne uprave’, te kako ‘sami branitelji od javnog registra nemaju ništa’.
Prema reakcijama branitelja na ovu vijest, mnogi se s time ne slažu. Oni za koje Registar branitelja pokazuje podatke koji odgovaraju istini mogu biti na to ponosni i ništa drugo, reagiraju.
Jedini kojima može smetati postojanje registra su, razumljivo, oni koji se u njemu nalaze nezasluženo, pa se s pravom pribojavaju kako će to kad-tad biti otkriveno, kao i eventualna činjenica da su se nekih privilegija domogli nečasno i protuzakonito.
Jednako tako, javno objavljeni Registar branitelja može smetati i onima koji u njemu nisu, a danas su, primjerice, utjecajni političari koji se zalažu za obvezni vojni rok te su im usta svakodnevno namjenski puna domoljublja, Domovinskog rata itd. Može smetati političarima koji se i danas prigodno busaju u domoljubna prsa, a vijesti o obrani Hrvatske su tada gledali na TV, vrlo daleko od improviziranih bunkera, hladnih rovova i potleušica na prvim crtama obrane od četnika i JNA.
Istima može smetati i činjenica da se u Registru nalaze i brojni branitelji koji se nerijetko ne slažu s politikama vlasti te ih kritiziraju, a kojima se onda ne mogu tako lako prijlijepiti etikete poput ‘protuhrvatski‘ i slične budalaštine.
Nadalje, novinari su pitali ministra Medveda koliko je tzv. lažnih branitelja skinuto iz registra, koliko je postupaka protiv takvih pokrenuto pred pravosudnim tijelima, te koliko je novih branitelja koji su regulirali status upisano u Registar branitelja.
– Ne želim o brojkama – kazao je Medved za Tportal na kojem se navodi kako je 2012. godine u Registar branitelja bilo upisano 502.678 branitelja, no sredinom 2016. bio je upisan – 505.221 branitelj.
Sudeći prema tim podacima, čini se kako se u te tri i pol godine, 20 godina nakon rata, odjednom pojavilo – 2543 novih branitelja(!?). Istodobno, do 2016. podneseno je 2.449 anonimnih prijava zbog navodnih lažnih statusa, kako ističe Tportal.

Matić: Milijuntom branitelju bombonijera i cvijeće

Nadalje, ministar Medved kao manjkavost Registra branitelja navodi i to što neki ‘parametri nisu vidljivi’, a među tim ‘parametrima’ je po njemu i ‘podatak je li koji branitelj preminuo’, navodi Tportal.
Najava uklanjanja Registra branitelja od očiju javnosti nije mogla proći bez reakcije onoga za čijeg je ministriranja objavljen – nekadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića.
– Očito se nešto s razlogom namjerava sakriti. Još nisam sreo branitelja koji je protiv objave Registra. Sada kada se registar zamrači, za dvije godine vidim sliku kako milijuntom branitelju premijer Plenković i ministar Medved uručuju cvijeće i bombonijeru – ustvrdio je bivši ministar Matić i najavio kako će Registar ‘ponovno biti objavljen čim SDP opet dođe na vlast’.
No sudeći o tome kakvo je stanje u toj stranci i ostatku oporbe, nije jasno kada bi Registar branitelja, ako uopće bude ukinut, mogao ponovno izaći na uvid javnosti.
Dok se političke strukture loptaju s Registrom branitelja, on je još uvijek dostupan klikom – OVDJE, kao i bilo gdje u ovom tekstu gdje je crvenim slovima piše – Registar branitelja.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI