Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / UKRATKO
Ilustracija: jedna od brojnih akcija Dubrovčana protiv projekta golfizacije i apartmanizacije na Srđu

Golf na Srđu upao u rupu:
Poništena lokacijska dozvola za tzv. Golf resort

Ilustracija: jedna od brojnih akcija Dubrovčana protiv projekta golfizacije i apartmanizacije na Srđu

Ilustracija (pogled sa Srđa nakon nedavne slične pravne pobjede)

Izgleda kako je projekt gradnje golf igrališta i apartmana na brdu Srđ iznad Dubrovnika upao u rupu. Kako javlja portal Dubrovnik.net, Upravni sud u Splitu je danas u 14 i 45 sati donio presudu kojom je ukinuo, poništio lokacijsku dozvolu za Golf resort na Srđu, a slijedom tužbe koju su podnijeli Građanska inicijativa Srđ je naš i Zelena akcija.

-Na Upravnom sudu u Splitu poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu. Dozvola je poništena jer je još u rujnu prošle godine ‘srušena’ Studija utjecaja na okoliš za taj projekt. Tuženik je u ovom postupku bilo Ministarstvo i postupak se mora provesti ponovno. Ovo je veliki korak ka kraju tog izuzetno štetnog projekta – potvrdio je medijima Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.
– Ukinutu lokacijsku dozvolu izdalo je Ministarstvo graditeljstva, 12. listopada 2015. godine, pred sam kraj mandata tadašnje ministrice Anke Mrak Taritaš. Sudac je u obrazloženju kao razlog poništavanja lokacijske dozvole naveo prethodnu odluku istog suda od 2. rujna 2016. kojom je Upravni sud u Splitu ukinuo rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu – javlja Dubrovnik.net.-
– Srđ je naš i Zelena Akcija su još 2013. godine podnijeli tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša na čijem je čelu tada bio ministar Mihael Zmajlović, koje je dalo pozitivnu ocjenu prihvatljivosti Studiji utjecaja na okoliš Golf resorta na Srđu, a koja se radila na ograničenom području budućeg golf igrališta i vila te nije obuhvatila svu planiranu gradnju na platou Srđa. U rujnu 2016. godine taj je proces završio ukidanjem rješenja Ministarstva, a time i stavljanjem van snage Studije utjecaja na okoliš.  Zelena akcija i Srđ je naš odmah pokrenuli postupak protiv te dozvole. Oba postupka rješena su u korist tužitelja. Što konkretno znači da za realizaciju Golf resorta na Srđu investitori trebaju ponovno izraditi Studiju utjecaja na okoliš i to na cjelokupni obuhvat projekta te nakon toga zatražiti lokacijsku dozvolu – piše Dubrovnik.net.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI