Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
IZDVOJENO / KOMENTARI
Ilustracija

Apel za spas zdravog razuma i logičkog zaključivanja

Ilustracija

Ilustracija

Apel za spas zdravog razuma i logičkog zaključivanja

Povodom primjedbe upućene od strane hrvatske vlasti, putem ministra vanjskih poslova Davora Stiera i njegovog savjetnika Ladislava Iličića, na Nacrt zaključka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017., smatra se potrebnim uputiti hrvatskoj Vladi apel za spas zdravog razuma i logičkog zaključivanja svih živih bića na tlu Republike Hrvatske.

Naime, u posljednjim se godinama prosječni stanovnik Republike opetovano susreće s direktnim, snažnim i štetnim napadima Vlade svjesno usmjerenih protiv njegovih/njezinih zdravorazumskih sposobnosti, čije se posljedice jasno vide u djelovanju određenih društvenih grupacija. Nakon vrlo uspješnog referenduma o definiciji braka, relativizacije i „odborizacije“ pitanja nasljeđa fašističke NDH i pozdrava ZDS te nizu drugih delikatnih društvenih pitanja poput prava na pobačaj ili postrojavanja neonacista na glavnom zagrebačkom trgu, mnogi su se mozgovi (u biološkom organskom smislu) našli na 15 metara od zida u jurećem autobusom s pokvarenim kočnicama. Takvo je stanje rezultat ideja ljudi na čelu hrvatske (vanjske) politike da se u raspravi o ljudskim pravima na globalnoj razini, uguraju teme koje s navedenim pravima imaju istu povezanost što je imaju stanovnici Tuvalua sa skijanjem: dakle, nikakvu.
Govorimo li o ljudskim pravima, hrabro zauzimanje stajališta hrvatske delegacije da se u budućnosti još snažnije založi za zaštitu prava na vjeroispovijest i braku muškarac-žena, zvuči kao uistinu hvale vrijedan potez, kada bi na trenutak zanemarili činjenicu da su u svijetu vrlo često izvori kršenja ljudskih prava upravo religijske prirode te da ne postoji nigdje na kugli zemaljskoj niti jedna jedina, pa makar mikroskopska, prijetnja instituciji braka, bila ona kršćanske, muslimanske, ateističke ili marsovske prirode. Također, promicanjem ideje da se obitelj štiti na način da se brakom smatra isključivo zajednica muškarca i žene, ne samo što se pravo na vjeroispovijest pretvara u diktaturu vjeroispovijesti, već se degradira i koncept obitelji na emocionalnom i praktičnom nivou. Na koncu, valjda bi svima trebalo biti jasno da se preispitivanjem prava na abortus izravno napadaju temeljena ljudska, u ovome slučaju ženska, prava nad slobodnim raspolaganjem vlastitim tijelom.
Ostvarivanjem bilo kojeg od navedenih težnji plemenitih predstavnika Republike Hrvatske, uslijedila bi marginalizacija svih onih koji svoj život žive bez pomoći vjere, bez ulaska u bračnu zajednicu muškarac-žena te onih žena koje su se iz osobnih razloga odlučile na pobačaj. Bi li to bilo kršenje, ili u najmanju ruku ograničavanje, ljudskih prava? Apsolutno, logično je. Također, da takve preporuke dolaze iz zemlje gdje religija svakim danom sve više kroji život njezinih građana, logično je. Da takve ideje guraju savjetnici poput Iličića, koji dolaze iz ultrakonzervativnih struja, logično je. Da muškarci donose promašene odluke o pravima žena bez da se te žene išta pita, logično je. Da je takav pristup nastavak Karamarkove politike jer se radi o istoj stranci, logično je.
Na kraju krajeva, logično je čak i da vladajuća klasa želi stvoriti dojam da je većina konstantno ugrožena nekakvim fantomskim prijetnjama. Međutim, logika nije sve. Kada govorimo o zaštiti vlastitih prava, logično je gurati svoje interese, ali kada govorimo o ljudskim pravima, govorimo o zdravom razumu. Logika ljudskih prava se uzdiže iznad interesa pojedinačnih društvenih struja, ona je univerzalna i mora vrijediti za sve. Ona se ne dotiče osobnih sloboda i prava te navedene jamči svima, bez obzira na spol, vjeru i seksualnu orijentaciju: to je razumno i logično!
Pošto se primjedba Stiera i ekipe upućena EU-i ne podudara s navedenim logično-razumskim zaključkom, ovim se putem apelira na vlast da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem, kako se na koncu autobus pun mozgova s početka ove priče ipak ne bi zabio u zid.
S poštovanjem,
Zdravi Razum i Logičko zaključivanje
P.S. Puno je mozgova već otišlo pa je dovoljan jedan bus

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI