Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
POLITIKA
Andro Krstulović Opara u Nu2 (Snimka zaslona)

Andro Krstulović Opara u Nu2:
Nema gradnje na Marjanu i točka!

Andro Krstulović Opara u Nu2 (Snimka zaslona)

Andro Krstulović Opara u Nu2 (Snimka zaslona)

Andro Krstulović Opara, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, povjesničar umjetnosti i arheolog, s 11 godina staža u diplomaciji, „fetivi“ Splićanin i kako mnogi vjeruju, favorit u utrci za poteštata, predstavio se javnosti gostujući danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Bude li izabran za gradonačelnika, čvrsto je obećao: Na Marjanu se neće graditi i točka!

Iako ga neki smatraju „suviše pristojnim za HDZ“, što bi mogla biti slabost njegove kandidature i uzrok relativno slabije podrške tradicionalnog biračkog tijela ove stranke, pokazalo se da Opara nije tek pristojan, nego ponajprije iznimno oprezan i proračunat u svojim izjavama. Iako veliki navijač Hajduka, zamjerio se klubu navijača „Naš Hajduk“ kada je na društvenim mrežama dijelio post predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ih je nazvala orjunašima. No, Opara demantira da je predsjednicu, kojoj je u to vrijeme bio savjetnik, u takvoj kvalifikaciji navijača podržao. Naprotiv, kaže, rekao joj je odmah kako je to pogrešno, ali je i dodao kako je Orjuna nekad u Splitu bila vrlo jaka. Kako bi relativizirao predsjedničin ispad…

Krstulović je komentirao i problem derutne, nikad dovršene Spaladium Arene u Splitu koja je financijski zagušila grad. Ukoliko bude izabran za gradonačelnika, poručio je, ima već spremno rješenje kako zaključiti taj slučaj: namjera mu je u razgovoru s Vladom iznaći kvalitetno rješenje, po modelu pola Grad, pola država, i to Potemkinovo selo bilo bi trajno sanirano. Doduše, priznao je, zasad je to „račun bez krčmara“ jer o tome nije još razgovarao ni s Plenkovićem ni s ministrom Marićem.
Tijekom cijele emisije držao se koncepta „govora u rukavicama“, pa je i za odlazak vrhunskog znanstvenika svjetskog renomea Ivana Đikića, koji je odlučio napustiti i Split i Hrvatsku zbog uvredljivih komentara premijera Plenkovića na njegov račun u Saboru, rekao kako iskreno žali zbog toga, ali i vjeruje da će se Đikić predomisliti. Zanimljivo, Opara , protivno Plenkoviću, ne vjeruje da je Ivan Đikić bio savjetnik oporbe, odnosno SDP-a. Dakle, podržao je Đikića, ali se nije posebno zamjerio ni Plenkoviću…
Na tvrdnje da je elitist i još k tome kratkog fitilja, lakonski je odmahnuo rukom, jer to govore oni kojima se ne sviđa što govori ono što i misli a nikad ne daje kamuflirane pitijske odgovore. Kad je već tako, voditelj Nu2 Aleksandar Stanković upitao ga je što misli o bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, pogotovo što je i sam svojeodbno kotirao kao potencijalni kandidat za tu funkciju. Opara je i na to pitanje odgovorio standardno oprezno. Zlatno Hasanbegović nije nikakav remetilački faktor, kako se znade čuti, i bit će dobar saborski zastupnik, uvjeren je Opara.
Ne boji se Željka Keruma kao konkurenta, on je imao priliku pokazati što zna i što može i tu je priliku propustio. A to što ga Kerum pokušava diskreditirati izmišljotinama da je bio protiv spoemnika Franji Tuđmanu u Splitu i protiv velikog križa na Marjanu, žalostan je pokušaj onih koji mu nemaju što naći kao slabost pa se bave takvim konstrukcijama. Nikad, ustvrdio je, nije bio protiv spomenika Tuđmanu, ali se nije mogao suglasiti s prijedlgoom da bude na rivi jer to ne dopušta konzervatorska struka ni UNESCO. A lokacija na kojoj je danas smješten spomenik Franji Tuđmanu, rekao je Opara, apsolutno je neprikladna ( između kolodvora i pazara ).
Pokazao je da nije štovatelj ni Miljenka Smoje, korifeja lijevog Splita, i to, kako se čini zbog plagiranja ideja Ivana Ivka Kovačića i njegova djela „Smij i suze staroga Slita“ u megapopularnom „Malom mistu“. A svakako nije ni štovatelj Josipa Broza Tita, pa se unatoč Tuđmanovom zalaganju da se Trg Maršala Tita ne preimenuje, s time ne slaže. Zagovornik je obaveznog služenja vojnog roka, sam ga je odslužio u Kninu, a bio je i HDZ-ov „barakaš“ koji je stvarao Hrvatsku od 1989., i sudionik Domovinskog rata, iako se time, podvukao je, nikad nije busao u prsa.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI