Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA / UKRATKO
‘Šibeniče, ti si stina’: Predstavljena fotomonografija Radovana Gogera

‘Šibeniče, ti si stina’:
Predstavljena fotomonografija Radovana Gogera

Radovan Goger (Foto: Jozica Krnić)

“Šibeniče, ti si stina” naziv je fotomonografije Radovana Gogera, koja je danas predstavljena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Radi se o zbirci fotografija iz Domovinskog rata nastalih između 1991. i 1995. godine, čiju su nakladnici Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Državni arhiv u Šibeniku.

Ideja vodilja Radovana Gogera, prijeratnog fotoreportera TLM-ovog glasila “Aluminij”, tijekom pripreme ovog djela, bila je da se prikažu lica branitelja.
– Mnogi Šibenčani će se pronaći na ovim fotografijama, a mladi, koji nisu proživjeli rat, moći će vidjeti kako su izgledali njihovi sugrađani koji su branili grad. To su uglavnom bili branitelji koji su došli iz grada i koji nisu bili vojnici do tada. Oni su bili kooperativni kad bih ja došao do njih na prvu liniju fronte i zato i imam toliko puno fotografija – rekao je Goger.

(Foto: Jozica Krnić)

Objaljivanje knjige “Šibeniče, ti si stina” bilo je planirano već duže vrijeme, a zadnji rok bio je da se djelo izda tijekom protekle godine u kojoj je Šibenik slavio 950. obljetnicu prvog spominjanja. Nije se ni to stiglo, no autor zbog toga ne žali: – Nikad nije kasno za objavljivanje ovakve fotomonografije. Čitatelji će uvidjeti na licima branitelja i njihov strah, ali sve su to oni prevladali i obranili Hrvatsku.
Fotomonografija Radovana Gogera samo je jedna u nizu projekata kojim će Državni arhiv u Šibeniku proslaviti desetu godišnjicu djelovanja. – Naša intencija je pojačavati prisustvo u javnosti, međutim to naravno ovisi o ljudskim i financijskim resursima. Smatram da kroz zajedničke projekte s nekim drugim kulturnim i znanstvenim institucijama, možemo to podići na višu razinu – rekla je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Nataša Mučalo.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI