Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FAIRPRESS
(screenshot HRT)

Rašeta:
Mediji imaju razloga za ljutnju na predsjednicu / Raspudić:
Dio medija iskonstruirao “aferu” tamo gdje je nema

(screenshot HRT)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(screenshot HRT)

Piše: Ana Gavranić, Fairpress.eu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je 11. siječnja ove godine u HRT-ovoj emisiji „Iza zavjese“ Tihomira Dujmovića. U istoj je govorila o prve dvije godine mandata te se osvrnula na put u Sjedinjene Američke Države koji je izazvao niz reakcija, a kojega su mediji upravo zbog nedostatka informacija i detalja okarakterizirali kao misteriozan posjet. Zbog niza kritika u medijima, predsjednica je u emisiji kazala da je ponašanje medija doživjela kao mobbing naglasivši kako ima dojam da je mediji žele zaustaviti u njezinu radu te da joj se čini da nekima smeta nacionalna suverenistička politika koju vodi. Zatim je istaknula da ju napadi mogu samo ojačati i da će „nastaviti raditi sve što je u njezinoj moći i nastaviti takvu politiku koja jača Hrvatsku, koja jača položaj Hrvatske u međunarodnim odnosima i koja je usmjerena rješavanju ključnih egzistencijalnih pitanja“.
O nizu reakcija koje je izazvao put u SAD, o izvještavanju medija o istom, te o razlozima ljutnje predsjednice Grabar-Kitarović na medije, kolumnist Boris Rašeta kazao je za Fairpress da nema predsjednica razloga za ljutnju na medije, nego mediji imaju razloga za ljutnju na predsjednicu.
Otišla je u Ameriku napola incognito; ne zna se s kim se sastajala, zašto, kakva je bila priroda tog posjeta – privatna, službena, radna; zašto se sastajala sa službenicima nižeg ranga; zašto je dala intervju državnoj televiziji s turističkog dijela travnjaka ispred Bijele kuće, te kasnije, s jednog raskrižja u gradu… Umjesto da pokaže račune puta, sazove press konferenciju na kojoj bi cijeloj novinarskoj zajednici odgovorila na pitanja, ona je otišla u emisiju Iza zavjese. BIlo bi dobro da je odgovorila i je li prenijela, za svog odsustva, ovlasti na predsjednika Sabora, ali i upoznala nas s tim što misli o IPO-u HEP-a, kupnji  Ine, i sličnim problemima, ali o tome nismo doznali ništa. Dojam je da se htjela izvući obračunom sa “usual suspects”, Srbima, komunistima, itd…
Rašeta je uz dozu sarkazma kazao da mediji ne razumiju da je predsjednica bila u povjerljivoj državničkoj misiji, koja je po naravi stvari tajna.
Ne možete vi pozicionirati Hrvatsku kao lidera, i pritom postati čimbenik koji sukreira američku vanjsku politiku, a onda to objaviti na sva zvona. Što je trebala, povjeriti se svima od Jutarnjeg do Modre laste?  Predsjednicu, kao i svakog našeg suverenistu, mobingiraju i kritiziraju jalnušni diletanti, prodane duše, djeca vojnih lica, hulje i izrodi kojima je mrsko sve što hrvatski diše, misli, osjeća i putuje, službeno i neslužbeno, radno i neradno… Riječ je o petoj koloni koju predsjednica samo zbog prirodne finoće nije optužila da “ruje i rovari” kao što je to radio pokojni diktator, čije izbacivanje iz Ureda joj neki, ni dan danas, očito ne mogu oprostiti…
Komentator i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Nino Raspudić, istaknuo je za Fairpress da ne bi u ovom slučaju sve medije trpao u isti koš.
Činjenica je da sadržaj i svrha predsjedničinog puta u SAD nisu bili najbolje i najjasnije iskomunicirani javnosti, a što je prije svega bila zadaća njenog Ureda koji nije dobro odradio posao i sama predsjednica bi iz toga trebala izvući neke zaključke i napraviti poboljšanja, kako u sastavu svog Ureda tako i u načinu obavještavanja javnosti o sličnim putovanjima. S druge strane nedvojbeno je da je dio medija senzacionalistički iskonstruirao “aferu” tamo gdje je nema i uvjeravao javnost o tobožnjem sramoćenju Hrvatske u čemu su im asistirali političari i “analitičari” inače neskloni Kolindi Grabar-Kitarović. Kod nas se izgleda uobičajilo da predsjednička izborna kampanja traje tijekom cijelog mandata pa u tom smislu ni predsjednica ne treba biti iznenađena ni posebno povrijeđena što joj neskloni mediji traže bilo kakav povod da joj iskonstruiraju aferu, već se treba dodatno potruditi da im daje što manje povoda, kazao je Raspudić.
Na cijeli slučaj reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je priopćenju istaknulo da je nedopustivo ponašanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović prema novinarima i svim građanima Hrvatske povodom njena boravka u SAD-u.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI