Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Trump i Trumpeta (foto Wikipedia)

Melanijomanija u Sloveniji:
Torta, palačinka i pastrva Melanija, papuče Bijela kuća, Trumpburger…

Trump i Trumpeta (foto Wikipedia)

Trump i Trumpeta (foto Wikipedia)

Kako se bliži dan inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, tako u susjednoj državi Sloveniji raste broj proizvoda i turističkih usluga koji imaju neke veze s Trumpom ili njegovom suprugom Melanijom, mankenekom porijeklom iz Slovenije. Slovenski ugostitelji i turistički radnici su se grčevito uhvatili za tanašnu činjenicu kako je Trumpova polovica Melanija rodom Slovenka, bez obzira što ona osobno taj podatak iz rodnog lista izbjegava spominjati. Osim toga, Trumpovi su već zaprijetili tužbama slovenskim poduzetnicima zbog prekomjernog korištenja njihovih imena i prezimena, no slovenski poduzetnički duh je neuništiv, što je poznato iz bivše Jugoslavije.

Koga briga:  torta od bijele čoklode sa zlatnim preljevom (cijena 3 eura) u slastičarnici Julija se zove Melanija, i to je odlično, vele slastičari, s obzirom da zbog tog kolača u malu Sevnicu (rodno mjesto gospođe Melanije) stižu turisti čak iz dalekog Teksasa, ne bi li probali jestivi zlatni preljev s imenom skore prve dame.
Kako javlja HINA, u Sloveniji se dobro prodaju i papuče Bijela kuća, a odlično idu i turističke ture od Ljubljane do Sevnice, Melanijina zavičaja.

Turistička tura od trnovitog puta Sevnica-Milano

– Interes se nije samo povećao od Trumpove pobjede, počeo je rasti čim je objavio predsjedničku kandidaturu. Slovenija je postala poznatija u američkoj javnosti. STO zato planira intenzivniju kampanju na američkom tržištu u 2017. Broj američkih turista u Sloveniji porastao je prošle godine za 11 posto. Očekujemo dodatni priljev turista nakon što Trump preuzme dužnost 20. siječnja, posebno u Sevnici, rodnom gradu Melanije Knavs – veli glasnogovornica Slovenske turističke organizacije (STO) Livija Kovač Kostantinovič.

Turisti iz Teksasa u Sevnici su oduševljeni tortom Melanija (foto facebook slastičarnica Julija)

– Torta Melanija je hit među Slovencima i strancima. Posljednjih nekoliko tjedana prodali smo ih stvarno mnogo. Ljudi dolaze čak iz Ljubljane kako bi je probali – kaže slastičarka Darja Jelenc iz slastičarne Melanija.
No to nije sve: u obližnjem restoranu se gostima servira Melanijin jelovnik, a u kojemu je pastrva glavno jelo, a tu su i Melanijine palačinke s borovnicama, kremom od vanilije i zlatnim prahom na vrhu, što simbolizira manekenski glamour Melanije Trump garniran sa skorom ulogom prve dame SAD-a.
Nadalje, putnička agencija Muranica uskoro u ponudu planira uvrstiti “Melanijinu turu” koja će će uključivati lokacije kojima je Melanija prešla na svojem trnovitom putu od seoske djevojke u Sloveniji do svjetskih modnih pista. Tura bi krenula od Sevnice preko Ljubljane do Milana, gdje je počela ozbiljniju manekensku karijeru.

Torta Melanija (foto facebook)

Čak se i lokalna tvornica obuće Kopitarna Sevnica pridružila maniji i lansirala na tržište ograničenu količinu luksuznih papuča “Bijela kuća”, a jedan par su već poslali budućoj prvoj dami, valjda da ih nazuje kad se probudi u Washingtonu.

Trump i Trumpeta nisu oduševljeni

Ipak, kako javljaju slovenski mediji i HINA, Trump i Trumpeta nisu veseli što Melanijino ime iskače iz kolača, cipela, turističkih tura i jelovnika na svakom koraku, te što neki Sloveniju žele prigodno pretvoriti u Trumpetoniju (s čime se većina Slovenaca, dakako, ne slaže). Zato su zaposlili odvjetnike da patroliraju Slovenijom i uočavaju primjere zlouporabe njihovih imena, te da zaustave korištenje njihovih imena i fotografija u komercijalne svrhe bez dopuštenja.
– Općina Sevnica je stoga uklonila plakate s Melanijinim imenom, a mjesni proizvođač meda promijenio je etiketu na kojoj se tvrdilo da se radi o medu iz “Melanijina vrta”. Neki drugi su promijenili nazive svojim proizvodima, pa se tako u pizzeriji Rondo “Trumpov burger” sada zove “predsjednički” – javlja Hina.
Hrvatska zasad nije reagirala na Melnijomaniju, kako nazivaju opisanu pojavu u Sloveniji, premda je Sevnica od Zagreba udaljena jedva 30 km, pa je idealna za jednodnevne turističke izlete putevima državnika, Melanija-ture, a koje bi mogli uključiti i posjete obližnjem Velikom Trgovišću i Kumrovcu.

Slovenija, Sevnica, uklonjeni jumboplakat (Foto: facebook/RTV Slovenija/Srdjan Zivulovic BOBO)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI