Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FAIRPRESS
(Foto: pixabay.com)

Le monde diplomatique:
Teško se oteti dojmu da su naše novine žrtvovane zato što nekome ne odgovaraju politički

(Foto: pixabay.com)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Foto: pixabay.com)

Piše: Ivana Horvatek, Fairpress.eu

Prema podacima do sada objavljenim na internet stranicama Ministarstva kulture RH, za ukupno 2.636 predloženih programa nije odobreno financiranje iz državnog proračuna. Za potporu izdavanja časopisa izdvojit će se nešto više od 3,7 milijuna kuna, za 62 odobrena programa. U Pregledu odbijenih programa po podprogramskoj djelatnosti – časopisi i elektroničke publikacije stoji kako je odbijeno financiranje za 74 časopisa i i 20 elektroničkih publikacija. Obrazloženje za prekid financiranja tih medija nedostaje na stranicama ministarstva. Jedan od neprofitnih medija koji se bori se za egzistenciju je hrvatsko izdanje mjesečnika „Le monde diplomatique” kojemu je ministarstvo kulture u potpunosti ukinulo financijsku potporu. Povodom odluke Ministarstva kulture da se mjesečniku u potpunosti ukine potpora, prijatelji tog časopisa organizirali su potpisivanje protestnog pisma upućenog ministrici kulture Obuljen Koržinek.
Na ukidanje sredstava za Fairpress osvrnuo se glavni urednik hrvatskog izdanja časopisa “Le monde diplomatique” Nikola Vukobratović:
Prije svega treba reći kako Ministarstvo nije dalo nikakvo obrazloženje ili argumentaciju za svoju odluku da se nakon četiri godine ukine javna potpora Le Monde diplomatiqueu, pa o motivima te odluke možemo samo spekulirati. Ipak, treba primijetiti kako je iznos sredstava izdvojenih za časopise ove godine znatno smanjen, za gotovo 30%. Ukidanje potpore LMD-u je značajni dio tih “rezova”. No smanjenje potpore nije zahvatilo sve publikacije, pa su one u pravilu bliske vladajućima zadržale svoje iznose dok se za publikacije poput LMD-a, koji je bio jednako kritičan prema svim strankama i vladama, nije našlo sredstava. Dakle, Ministarstvo očito ne smatra da ne treba financirati novine, već samo bira koje su mu prikladnije. Pritom Ministarstvo nikada, pa ni ovom prilikom, nije izrazilo nezadovoljstvo kvalitetom naših novina koje su uvijek cijenili i oni koji se s našim pristupom temama nisu slagali. U tom smislu teško se oteti dojmu da su naše novine žrtvovane ne zato što je procijenjeno da nemaju važnu ulogu na medijskoj sceni, već zato što nekome ne odgovaraju politički.
Mediji općenito, a tiskane novine posebno, se već neko vrijeme nalaze u teškoj situaciji, smatra Vukobratović kazavši da se postepenom digitalizacijom, sredstva koja su nekada išla prema medijima kao proizvođačima novinskih sadržaja preusmjeravaju prema telekomunikacijskom kompanijama i IT marketinškim divovima. Drugim riječima, papir se sve manje kupuje, a od digitalnih vijesti najviše koristi imaju tvrtke poput Facebooka ili Googlea – koji žive od prikupljanja i preprodaje podataka o navikama čitatelja – a same ne proizvode vijesti. Mediji u toj podjeli prihoda ostaju kratkih rukava.
Sve to znatno slabi utjecaj respektabilnih i kvalitetnih medija, što onda ima tragične posljedice po razinu demokratskih rasprava u društvu te naposljetku jača utjecaj “lažnih vijesti”, falsifikata i demagogije, kako u medijima tako i u političkom polju općenito. U tom smislu, osobito za “male jezike”, javno financiranje ozbiljnih medija je stvar javnog interesa. Dakako, ako ne želimo da nam novine izgledaju kao reklamni katalozi trgovačkih centara, a čitatelji se informiraju tračevima na društvenim mrežama. Mi smo uvijek nastojali da naše novine budu kritični, argumentirani i respektabilni izvor informacija koji između ostalog služi tome da deprovincijalizira pogled na ključne društvene procese, i u Hrvatskoj i drugdje. Činjenica da to Ministarstvo ne prepoznaje kao važan doprinos doista rastužuje. Bez obzira na tu odluku, mi ćemo uvijek nastojati djelovati u istom smjeru i ne namjeravamo odustati od naše javne uloge, čak i bez državne potpore, kazao je Vukobratović za Fairpress.
Kako bi saznali razloge ukidanja potpore mjesečniku „Le monde diplomatique”, Fairpress se obratio Ministarstvu kulture.
Nastavno na Vaš upit obavještavamo kako je Odluka vezana uz financiranje mjesečnika „Le monde diplomatique“ rezultat jedino i isključivo činjenice da publikacija više ne zadovoljava kriterije Programa potpore izdavanju časopisa. Naime, iz navedenoga se programa mogu financirati isključivo časopisi iz područja kulture, i to pretežito s prilozima domaćih autora. Analiza sadržaja mjesečnika „Le monde diplomatique“ pokazala je da je udjel kulturnog sadržaja zanemariv i k tomu gotovo u potpunosti prijevodnog karaktera, čime časopis ne zadovoljava kriterije programa iz kojega se dosad sufinancirao. Sukladno tome, nadležno Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost na svojoj je sjednici održanoj 4. studenoga 2016. godine donijelo prijedlog da se prijava za financiranje mjesečnika „Le monde diplomatique“ ne odobri. Ministrica kulture taj je prijedlog prihvatila bez izmjena. Odluka o nefinanciranju nije ni vrijednosna, ni ideološka prosudba, niti je zapreka za financiranje časopisa iz nekog drugog programa čije kriterije časopis „Le monde diplomatique“ u svojoj sadašnjoj programskoj koncepciji zadovoljava.
Program dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima počeo je 2013. godine s ciljem jačanja njihova kritičkoga kapaciteta i društvenog utjecaja uz poseban cilj profesionalizacije novinarskog i autorskog rada u sektoru. Ministarstvo kulture je primjerice u 2015. godini za neprofitne medije izdvojilo 3 milijuna i 97 tisuća kuna, odnosno 0,32 posto proračunskog razdjela ili 2 promila Državnog proračuna na razdoblje od godinu dana, i to na osnovu mišljenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.
Problemi za neprofitne medije počeli su još prije pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima u studenom 2016. godine, kada je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko govorio da u Hrvatskoj neće moći govoriti tko što hoće, odnosno slobodno će moći govoriti samo unutar svoja četiri zida. Stvar je kulminirala dolaskom Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture što je rezultiralo ukidanjem Povjerenstva za neprofitne medije u veljači 2016., tijela koje je odlučivalo o dodjeljivanju potpora iz budžeta Ministarstva kulture tzv. trećem medijskom sektoru jer su se navodno sredstva dodjeljivala bez jasnih kriterija i po političkoj i interesnoj podobnosti. Situacija niti u 2017. godini za neprofitne medije ne izgleda obećavajuće. Neki će neprofitni mediji koji se bave kulturom dobiti novac iz Ministarstva kulture, neki iz Europskog socijalnog fonda, ali opće-informativni portali poput foruma.tm, trisa, h-altera ili lupige ostali su bez potpore. Tom prilikom je Forum.tm krenuo sa crowdfounding kampanjom skupljanja sredstava upravo na dvadesetu godišnjicu demonstracija za Radio 101 te je na taj način postao prvi medij u Hrvatskoj koji se obratio čitateljima u želji da ih financijski podupru.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI