Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Film “Po čovika” na svjetskom filmskom tržištu

Film “Po čovika” na svjetskom filmskom tržištu

Uspješan niz distribucije domaćih filmskih naslova na svjetskom tržištu nastavlja nagrađivani kratkometražni igrani film Po čovika, Kristine Kumrić nastao u sklopu Nacionalnog projekta Jedna slika iz Domovinskog rata.

Svjetska distribucija povjerena je uglednoj agenciji Kurz Film Agentur iz Hamburga. Riječ je o specijaliziranoj agenciji koja zastupa isključivo kratkometražne filmove i to samo oko 15 naslova godišnje. Uspješan film na temu iz Domovinskog rata sada ima priliku doprijeti do široke publike diljem svijeta.
Nacionalni projekt Jedna slika iz Domovinskog rata pokrenuli su HAVC i Ministarstvo branitelja RH 2013. godine, sa željom kreativnog uključivanja najšireg kruga sudionika rata i njihovih obitelji. Po čovika nastao je po kratkoj priči Povratak Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u srpskom logoru.
Kratkometražni igrani film Po čovika premijerno je prikazan na prestižnom 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na 61. izdanju Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci) osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film u programu Meeting point. Podsjećamo kako je hrvatska premijera filma, u studenom prošle godine održana u šibenskom kazalištu jer je film sniman u okolici Šibenika, a i u glavnim ulogama su dvije  Šibenčanke: Janja Avdagić i Leonarda Živković.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI