Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
SCENA
Čija se glazba najbolje prodavala u svijetu, Hrvatskoj i Šibeniku…

Čija se glazba najbolje prodavala u svijetu, Hrvatskoj i Šibeniku…

Treći dan siječnja tradicionalno je rezerviran za objavljivanje najprodavanijih albuma u protekloj godini.

Na globalnoj razini nema prevelikih iznenađenja, Adele je prva s albumom “25”, slijede Coldplay, Justin Bieber, David Bowie (s posljednjim albumom i best of kompilacijom), reizdanje Elvisa Presleyja, Drake, Beyonce, Robbie Williams, Sia…
Popis je poprilično ziheraški, a prema podacima Hrvatske diskografske udruge, Hrvati još više igraju na sigurno. David Bowie s “Blackstarom” daleko je ispred svih. Drugo mjesto drži svježi album Red Hot Chili Peppersa, a na trećem je oproštajni CD Leonarda Cohena “You Want It Darker”. Zatim Adele, Metallica, Stonesi, Coldplay, Bieber, Cave…
Odlučili smo zaroniti malo dublje i analizirati mikroprimjer glazbene potražnje u Šibeniku, grada kroz koji su zadnjih godina protutnjali Terraneo i SuperUho, koji je proglađen gradom festivala i koji ima klub u kojem se besplatno nude koncerti novih i potentnih domaćih bendova.  No, ako je suditi po kupcima glazbe, alternativa, odnosno sve ono što se na bilo koji način odmiče od srednje struje, još nije uhvatila duboko korijenje.
– Nema prevelikih iznenađenja, najbolje ide rock klasika – David Bowie, Nick Cave, Leonard Cohen, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, a u vrhu su uvjerljivo The Rolling Stonesi i novi album Metallice – rekao nam je Branko Polegubić, vlasnik jedinog šibenskog CD shopa “Butiga”.
Što se domaćih izdanja tiče, iznenađenja je još manje. Zajednički album dalmatinskih estradnih legendi drži prvo mjesto po prodaji u 2016. godini.
– Broj jedan su uvjerljivo Oliver i Gibonni s albumom “Familija”, a onda možda iz lokalpatriotskih razloga, na čvrstom drugom mjestu je Matija Dedić s Arsenovim pjesmama, treći je koncertni album Rade Šerbedžije. Od regionalnih albuma najprodavaniji su Repetitor i Disciplina kičme. Malo iznenađenje prestavlja pristojna prodaja albuma hrvatskog kantautorskog pop dua Auguste – otkriva Polegubić.
Prodaja glazbenih formata u prošloj godini pokazala je da se svjetski trend povratka vinilnih ploča odrazio i na potražnju u Šibeniku. U gradu je očito sve više gramofona, budući da je prodaja novih i reizdanih ploča u značajnom porastu.
– Da, sve više Šibenčana ima nove gramofone i žele imati i nova LP izdanja. Trend je definitivno u porastu – kaže Branko Polegubić, u čijem dućanu, i što se vinila tiče, najbolje ide rock klasika. – Izdvojio bih popriličan interes za reizdanja Pink Floyda, a odlično je išao i album “Time Fades Away” Neila Younga.
Tajna uspjeha ovog koncertnog albuma Neila Younga, njegove prve snimljene live ploče iz 1973., vjerojatno leži u činjenici da nikad nije objavljen na CD-u jer Young nije bio zadovoljan snimkom. – Ljudi očito imaju neka lijepa sjećanja na taj album, koji se, mislim, nalazi na vrhu liste najboljih zaboravljenih albuma u povijesti rock glazbe – rekao nam je Polegubić. – Dobro se prodavala i “Banana” Velvet Undergrounda, Beatlesi, Peppersi, pa i B.B. King.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI