Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP o gradskim financijama: Gradonačelnik Burić je majstor iluzije

Šibenski SDP o gradskim financijama:
Gradonačelnik Burić je majstor iluzije

josko-supe-i-ivan-rajic

Joško Šupe i Ivan Rajić: Iluzija o dobrom radu gradske uprave nestala je s nalazom državne revizije

Vijećnici SDP-a u šibenskom Gradskom vijeću, Joško Šupe i Ivan Rajić na konferenciji za novinare kritizirali su rad aktualne gradske vlasti i gradonačelnika Željka Burića za koje tvrde kako su u gradskoj blagajni u tri godine mandata napravili minus od gotovo 23 milijuna kuna.

Ovo što se događa u gradu Šibeniku podsjeća na film Majstori iluzija u kojem imate skupinu ljudi koji su vrlo vješti, odlični govornici, sve je upakirano u blještavilo i sjaj, a na kraju shvatite kako je sve bilo prevara, počeo je priču o gradskom proračunu Šibenika Joško Šupe.
Rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji će biti na dnevnom redu gradskog vijeća u ponedjeljak, podsjeća na taj film i možemo ga nazvati “rebalans majstora iluzije”,kazao je Šupe dodajući kako je iluzija o dobrom radu gradske uprave nestala s nalazom državne revizije.
-Svjedoci smo da nas se tri i pol godine uvjerava da se gradi i radi punom parom, da se ne zapošljava, da su prioritet investicije i nova radna mjesta, da se racionalno upravlja troškovima, da nema šanse kako će grad vraćati kredit nogometnog kluba te da grad nema ni lipe duga i da je sve bajno i lijepo. Međutim onda dolazi nalaz državne revizije i rebalans proračuna i sruši svo blještavilo, a naš gradonačelnik po običaju pere ruke od svega i prebacuje lopticu na Ministarstvo financija. No na stranicama tog ministarstva u nalazima državne revizije vidite kakva je surova realnost koja je srušila sve priče i performanse koje nam tri i pol godine majstorski izvodi gradonačelnik Burić – kazao je Šupe.
Istaknuo je i kako su vijećnici SDP-a kontinuirano upozoravali na nekontrolirano zaduživanje grada bez potrebnih suglasnosti, a državna je revizija potvrdila kako su bili u pravu.
-Grad se kontinuirano zadužuje bez suglasnosti Gradskog vijeća što je rezultiralo uvjetnim mišljenjem revizije. Također ne izvršava obveze prema državnom proračunu u koji nije uplatio 5,7 milijuna kuna od prodaje stanova na koje postoji stanarsko pravo. Tako da ne stoji kako grad uredno izvršava sve svoje obaveze ali se i postavlja pitanje gdje je taj novac “spržen” jer ako pogledamo izvješće o stanju novčanih sredstava evidentno je da grad nema tog novca. Dug prema državi je gotovo 6 milijuna kuna, a na računu grada je oko 3 milijuna – istaknuo je Šupe.

Sve manja ulaganja u infrastrukturu

SDP-ovi vijećnici kritizirali su gradsku vlast zbog zapošljavanja na što je također upozorila državna revizija.
-Ako usporedimo 2012. i 2015. godinu broj zaposlenih u gradskoj upravi je porastao za 38 %. Za plaće zaposlenih se izdvaja 7,1 milijun kuna odnosno 16% više nego 2012- izdvojio je Šupe.
Šibenik je komunalno zapušten, nastavio je Šupe, navodeći kako su ulaganja u komunalnu infrastrukturu pala na najniže grane.
-Od 2002. godine nije se manje ulagalo u komunalnu infrastrukturu, odnosno tijekom mandata gradonačelnika Burića se ulaže sve manje i manje, pa će se u odnosu na 2012. u komunalnu infrastrukturu uložiti gotovo 14 milijuna kuna manje.
Vijećnik Ivan Rajić posebno je istaknuo kako su, što se tiče infrastrukturnih projekata, posebno zakinuta izvangradska naselja.
– Što je sa gradnjom sportske dvorane O.Š. Brodarica, više se ne spominje gradnja nove škole u Vrpolju niti se razmišlja o obnovi straih školskih zgrada u drugim prigradskim naseljima? Što je sa projektom kanalizacijskog sustava i pročistaća Bilice-Raslina, Zaton? Obećao je gradonačelnik puno toga ali nije se došlo niti do izrade projektne dokumentacije. Nema malih komunalnih projekata koji su važni građanima – nabrojio je Rajić.

Gdje je otišao novac od komunalne naknade

– Imamo duplo skuplju komunalnu naknadu i u milijunima kuna manje ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Gdje je otišao taj novac? Odgovor je jednostavan. Citirati ću gradonačelnika Burića sa početka mandata: “suvremena analiza poslovanja će pokazati kako se može uštedjeti i kako gradska uprava može biti učinkovitija”. Upravo nas je ta suvremena analiza poslovanja i učinkovitost danas dovela do toga da za materijalne troškove izdvajamo 19 milijuna kuna odnosno za trećinu više nego 2012.godine. Rezultat takvog ponašanja, kojim se troši više nego što se zarađuje, su kontinuirani minusi u gradskoj blagajni. Taj minus je u ove tri godine narastao na gotovo 23 milijuna kuna -istaknuo je Šupe.
No najveći problem vidi u tome što se sve manje ulaže u razvojni dio proračuna:
– U zadnjih 10 godina tri su godine u kojima se u razvojne projekte uložilo manje od 40 milijuna kuna, a od toga su dvije godine iz mandata gradonačelnika Burića, pa tako u odnosu na 2012. na razvojne projekte ide 6,3 milijuna kuna što je smanjenje za 14 % – kazao je Šupe ističući kako je ista praksa vidljiva i u rebalansu ovogodišnjeg proračuna u kojem se opet uzima od razvojnog dijela da bi se “nahranila sva gladna usta”.
– “Krešu” se investicije da bi se prelilo na stavke plaća i materijalnih troškova: 1,1 milijun ide za plaće, a 11% posto više odnosno 7,7 milijuna kuna za materijalne rashode – zaključio je Šupe najavljujući kako će SDP sutra održati konferenciju za novinare s temom gradskog proračuna za 2017. u kojem je, kako je kazao, opet vidljiva ista “praksa” aktualne gradske vlasti.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI