Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
Bagatelne predsjedničine nabave

Bagatelne predsjedničine nabave

Izjava predsjednice Grabar-Kitaroviæ nakon konzultacijaHrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iznimno je aktivna . Voli putovati. Upoznavati svijet, ali iznad svega svoju domovinu. A to, budimo realni, košta. Godišnje oko 38 milijuna kuna. S obzirom da je Hrvatska napokon izašla iz recesije, što se odmah reflektiralo i u državnom antištedljivom proračunu, i na Pantovčaku su odlučili da se remen ne steže. Ured Predsjednice  za 2017. planira potrošiti 38,6 milijuna kuna. Ipak ga vodi dama, a na damama se nikad ne štedi.

Druga je stvar to što nam je Predsjednica obećavala i najavljivala u kampanji dok je još vjerovala u vlastite riječi i vlastitu štedljivost. S Pantovčaka se nije dislocirala u Donji grad niti je taj golemi kompleks ustupila građanima za neke druge javne potrebe, kako je velikodušno i u nastupu predizborne euforije govorila. Svojedobno se tvrdilo kako je bivši predsjednik RH Ivo Josipović rastrošan, a kako se čini Kolinda Grabar Kitarović ima i obilatiji proračun od njega. Možda i zato što je u međuvremenu Sabor odlučio ukinuti proračunsku dotaciju za ured bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića, pa je više novca u državnoj kasi ostalo za aktualnu šeficu države.
Predsjednica ima zbilja istančan ukus i zanimljive potrebe. O.k. informatizacija ureda na koju će biti utrošeno oko 800 tisuća kuna, ali tu su i četiri tone lososa, nabava rezanog cvijeća za 180 tisuća kuna, ukratko za tzv. bagatelnu nabavu rezervirano je blizu tri milijuna kuna, a sve što je bagatelno ne zahtijeva postupak javne nabave. Bagatelne su robe i usluge do iznosa od 200 tisuća kuna, i radovi do 500 tisuća kuna (!?). Čini se da bi pojam bagatelnog koji je na Pantovčaku ( ali ne samo tamo) doživio potpunu relativizaciju, ipak trebalo redefinirati. Jer, bilo bi doista opasno budemo li na svim razinama javni novac u iznosu od 200-500 tisuća kuna smatrali bagatelnim, a trend je primjetan…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI