Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Program manifestacije s ilustracijom vrana na žicama (foto Facebook)

Svjetski savez mladih Hrvatske i predsjednica RH se pitaju:
Ostati u Hrvatskoj:
kako i zašto?

Program manifestacije s ilustracijom vrana na žicama (foto Facebook)
Predsjednica RH i 18 svjetsko-hrvatskih mladih (foto Ured predsjednice)

Predsjednica RH i 18 svjetsko-hrvatskih mladih (foto Ured predsjednice)

Na službenim stranicama predsjednice RH uvijek ima zanimljivih vijesti. Friška novost je i kako je predsjednica Republike primila skupinu od 18 mlađih osoba okupljenih u udruzi zanimljivog naziva: Svjetski savez mladih Hrvatske. Svjetski hrvatski mladi saveznici su došli kod predsjednice RH jer priređuju manifestaciju koju nazivaju – 4. tjedan Svjetskog saveza mladih i to pod naslovom: Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?

Kako kaže vijest, predstavnici Svjetskog saveza mladih Hrvatske upoznali su predsjednicu Grabar-Kitarović s ciljevima okupljanja koji se odnose na podizanje svijesti o problemu iseljavanja mladih. Čini se kako i predsjednica Republike Hrvatske razmišlja o tom problemu, pa je kazala kako su pitanja iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske, demografije i demografskih kretanja ključna za sve procese u državi te kako su prije svega u domeni rješavanja izvršne vlasti, odnosno Vlade Republike Hrvatske.
Nije poznato hoće li o tom svom zaključku izvjestiti predsjednika Vlade RH i svojeg kolegu Andreja Plenkovića (HDZ).

Predsjednica će osobno poticati pozitivno raspoloženje

No ima rješenje: dodala je kako je odgovornost sviju nas da stvaramo pozitivnu društvenu klimu kako bi mladi ostali u Hrvatskoj te kako će ona osobno i nadalje poticati pozitivno raspoloženje, vjeru u vlastiti narod i budućnost. Dakle, valja nam svima poticati pozitivno raspoloženje, kako hrvatske kćeri i sinovi ne bi svakodnevno jednosmjerno putovali u Dublin, Dortmund, Oslo itd., a u čemu će nam pomoći i predsjednica RH.
Inače, SSMH je, kako se sami opisuju, zajednica prijatelja koji se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe.
Program manifestacije s ilustracijom vrana na žicama (foto Facebook)

Program manifestacije s ilustracijom vrana na žicama (foto Facebook)

Ta organizacija nema svoje vlastite web stranice, izuzev onih koje imaju kao dio organizacije nazvane World Youth Alliance (WYA), jedne u nizu sličnih tvorevina pri UN-u. Koga zanima, neka pogleda njihove Facebook stranice, gdje može doznati što to okupira svjetsku hrvatsku mladež.

Demografja, mentalno zdravlje i odljev mozgova

Skup naziva “Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?” će obuhvaćati teme o problemima nezaposlenosti mladih i fenomenu odljeva mozgova, statusu mladih obitelji, utjecaju određenih društvenih čimbenika na mentalno zdravlje mladih osoba, ulozi kulture i umjetnosti među mladima te aktualnom statusu mladih umjetnika unutar sveopćeg nepovoljnog položaja mladih, kako kažu.
Bit će tu i okruglih stolova, a prvi u nizu se bavi – demografijom. Demografska obnova – temelj napretka Hrvatske prvi je takav okrugli stol, sljedeća debata se zove: Prognana kultura – budućnost kulture u Hrvatskoj, a sljedeća: Mladi u svijetu odraslih – izazovi mentalnog zdravlja itd.
Čini se kako svjetska hrvatska mladež nije zainteresirana za raspravu o uzrocima aktualnog iseljavanja iz domovine, odlaska njihovih vršnjaka u inozemstvo, padu nataliteteta i odljevu mozgova.
Šteta, jer bi odgovori na pitanje o političkoj i kaznenoj odgovornosti za gospodarsko srozavanje Hrvatske, ratno profiterstvo, jezivu privatizacijsku pljačku vlastite države i svog naroda, rasprodaju njezinih najvažnijih resursa i strateški najvažnijih državnih poduzeća, uništenje budućnosti i dostojnog života za buduće generacije možda odgovorili i na pitanja postavljena u nazivu manifestacije “Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?” .
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI