Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KULTURA
“Ne gledaj mi u pijat” u domaćim kinima od 17. studenoga

“Ne gledaj mi u pijat” u domaćim kinima od 17. studenoga

ne-gledaj-mi-u-pijatNakon svjetske premijere u Veneciji i uspješnog festivalskog života, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić stiže u domaća kina, a hrvatsku premijeru imat će 15. studenoga u sklopu Zagreb Film Festivala koji će tom prilikom ugostiti cijelu filmsku ekipu. Dan nakon premijere u Zagrebu bit će održana premijera u Rijeci, a uz zagrebačko kino Europa i riječko Art kino, dugometražni prvijenac Hane Jušić tijekom studenoga će se moći pogledati i u neovisnim kinima u Velikoj Gorici, Zaboku, Samoboru, Zelini, Rijeci, Pazinu, Poreču, Bjelovaru, Čakovcu, Osijeku, Valpovu, Đakovu, Sinju, Splitu, Vodicama i Dubrovniku.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna mama (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.
Ne gledaj mi u pijat premijerno je prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Film je ovjenčan nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Vrašavi, nagradom za režiju u Tokiju te nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting point na Seminciju.
Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima (Zimica, Terarij, Da je kuća dobra i vuk bi je imao…). Glavnu ulogu nosi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a uz nju glume i Zlatko Burić i Nikša Butijer te poznata kazališna glumica i spisateljica Arijana Čulina kojoj je ovo debitantska uloga na filmu.
Filmsku ekipu čine i direktorica fotografije Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuća Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI