Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Topnička vježba (foto MORH)

Mala zemlja za velika gađanja

Topnička vježba (foto MORH)
Topnička vježba Hrvatske vojske

Iluistracija – topnička vježba

– Mala zemlja za velika gađanja – dalo bi se parafrazirati nekadašnji turistički slogan.
Naime, vježbe vojnog gađanja su u Hrvatskoj, za zemlju u kojoj je posljednji rat završio prije 21 godinu vrlo česta pojava, nerijetko u turistički najpotentnijim i ekološki najranjivijim dijelovima zemlje (Dalmacija, Lika itd…). O tome nam stižu pucnjevi upozorenja, odnosno službene vijesti iz MORH-a.

– Poštovani, obavještavamo Vas da će pripadnici Gardijske motorizirane brigade na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca studenoga 2016. godine, provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja topničkim, protuoklopnim i naoružanjem kalibra do 12.7 mm te uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela – ‘zapucali’ su i u Gradu Kninu (vidi obavijest).
Vježbe bojevog gađanja i paljba u kninskom zaleđu, ekološki osjetljivom krškom području podno planine Dinare, te iznad podzemnih vodotokova nisu prikladna za okoliš, upozoravaju ekolozi već niz godina. No, vojni topnici se oglušuju na takve vapaje, te ne uzimaju u obzir napore entuzijasta da kninski kraj pretvore u cijenjeno turističko odredište s relativno netaknutom prirodom, budući da u ciljniku nije lako locirati neke druge gospodarske mete (grane) u tom kraju.
krka2_121940

Gađa se uzvodno od NP Krke (foto NP Krka)

 

No ovu obavijest o skoroj pucnjavi treba shvatiti ozbiljno jer, kako se ističe: ‘Zabrana kretanja provoditi će se isključivo kod topničkih bojevih gađanja minobacačima dana: 24. studenoga 2016. u vremenu od 08:00 do 15:00 sati. Nadalje, ograničenje kretanja (koje podrazumijeva zaustavljanje i propuštanje prolaznika od strane osiguranja) provoditi će se tijekom odvijanja vježbovnih vojnih aktivnosti ili kretanja vojnika po poligonu, gađanja protuoklopnim sredstvima i naoružanjem kalibra do 12.7 mm, pri čemu postoji mogućnost nailaska na grupe vojnika, vozila, prepreke i dr., dana:
– 03. studenoga 2016. od 09:00 do 14:00 sati, 04. studenoga 2016. od 09:00 do 14:00 sati, 10. studenoga 2016. od 09:00 do 14:00 sati te 23. studenoga 2016. od 09:00 do 14:00 sati – ističe se.
Dogodit će se to netom nakon što su piloti Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) završili u petak 28. listopada 2016. ciklus uvježbavanja avionima MiG-21 te provedbi bojevih gađanja na ciljeve u zraku na metu vučenu MiG-om 21 (tzv. “avionom remorkerom na širem području zračnog prostora poligona”Dugi otok” kod Zadra.
Dan ranije su i mediji na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju pak mogli promatrati mirnodopsko bombardiranje zahvaljujući Danu za medije vojne vježbe s bojevim gađanjem “VATRENI ZID 16”, sukladno prihvaćenim NATO procedurama, kako se kaže (vidi ovdje).
Ako nekoga zanima, pucalo se u mete iz minobacača 120 mm M74, haubice 122mm D30, samohodne haubice SH 122 mm 2S1 (GVOZDIK), te višecjevnog lansera raketa SVLR 122 mm M92 VULKAN, sve to nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička jezera, svjetski glasovitog prirodnog fenomena.
No svake godine otprilike u isto vrijeme, u drugoj polovici listopada, mnoge iznova začudi zapovijed vojsci da ‘izvrši bojevo gađanje’ na moru na potezu između Rogoznice i otoka Žirja. Iznimno toplo vrijeme, jeftinije unajmljivanje plovila, te temeperature mora ugodne za kupanje u to vrijeme i upravo u tom akvatoriju za posljedicu imaju vrlo gust promet nautičara. Višednevne detonacije usljed gađanja mogle su se tih dana čuti od Splita do zadarskih otoka, a posebice na jedrilicama i drugom brodovlju koje se zateklo u blizini.
ratni-brodovi-1024x640
Na vojnom poligonu “Zečevo” Rogoznica od utorka, 25. do četvrtka, 27. listopada 2016. godinepripadnici Oružanih snaga RH provest će nadzorno tehničko gađanje, tijekom kojeg će zbog provedbe sigurnosnih mjera biti osigurana zona zabrane plovidbe u akvatoriju vojnog poligona “Zečevo” te zona zabrane letenja iznad akvatorija – obavijestili su iz MORH-a.
Iako je u neposrednoj blizini najfrekventnji dalmatinski aerodrom, onaj u Trogiru, u to vrijeme je bilo zabranjeno i letenje letjelicama i zrakoplovima na visinama ispod 8.000 m odnosno ispod 11.000 m.
No gore od povremenog bubanja iz teškog naoružanja je bilo uništavanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koje se periodično provodilo na poligonu Crvena zemlja kod Knina. Unatoč zabranama (hrvatskih) državnih inspekcija, vojska iste naše države (Hrvatske) nije marila za takve zabrane. Stare mine, granate i bombe se nemilice uništavalo kontinuirano, primjerice, svakodnevno tijekom cijelog studenog 2014. godine (vidi tekst na TRIS-u).
Na pritužbe kninskog življa kako ih u životu ometaju stalne detonacije, iz MORH-a su tada ‘šaljivo’ odgovorili:
– Jakost detonacija stvar je osobnog doživljaja pojedinca, a ona ovisi o vremenskim uvjetima i povišenom tlaku zraka.
Eksplozija (foto Wikimedia Commons)

Eksplozija (foto Wikimedia Commons)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI