Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
KULTURA
Izložba fotografija: Šibenik-portret grada Camerom obscurom

Izložba fotografija:
Šibenik-portret grada Camerom obscurom

 

camera-obscura3

Sa otvaranja izložbe Šibenik-portret grada Camerom obscurom/Foto:Tris/J.Krnić

U istraživanje stare tehnike- camere obscure krenuli su šibenski osnovnoškolci i srednjoškolci, a fotografije uhvaćenog svijetla u kutiji izložili su u Studiju Galerije sv. Krševana.

Izložba je rezultat suradnje Fotokluba Šibenik sa Hrvatskim fotosavezom koji dugi niz godina širom Hrvatske organizira radionice o fotografiji na kojima se počinje upravo od camere obscure – kutije s otvorom, koja vjerojatno izgleda smiješno današnjim mladim generacijama koji ne prestaju „klikati“ mobitelima ili digitalnim fotoaparatima. Jer kod camere obscure nema tog „klika“, nema tražila, objektiva, blende, izoštravanja,…
Jedanaest polaznika radionice u ruke je dobilo drvenu kutiju od iverice i krenulo u fotografiranje: izaberi kadar, procjeni vrijeme ekspozicije (između 15 i 30 minuta!), i nadaj se kako će po razvijanju negativa biti rezultata. Pa sve to ponovi po nekoliko puta dok ne uspiješ dobiti dobru fotografiju. Dobru fotografiju bez dodatne obrade, „kropanja“, filtera, efekata…
camera-obscura4

Na slici Zdenko Zjačić, Predrag Bosnar i Zlata Medak iz Hrvatskog fotosaveza

– U radionici se radilo kroz cijelu godinu jer je dugotrajan  proces do ovakve izložbe. Najvažnije je kako su naučili što znači „slikanje svjetlom. Jer fotografija je prenos slike svijetlom. Zbog sve te moderne tehnike koju imamo danas i činjenice da smo nasjeli na taj brzi način života, nestalo je promišljanje i samo se oslanjamo na tehniku. Ovom radionicom mi smo isključili tehniku i sva čar je bila u kutiji. Nema leće, nema ničega, samo kutija i time su polaznici radionice shvatili kako su oni važni u stvaranju fotografija – kazala nam je Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade.
Medak najavljuje kako je radionica u Šibeniku bila i pilot-projekt za predavanja nastavnicima u osnovnim školama u kojima bi se fotografija i izrada camere obscure mogle uvrstiti u programe tehničke kulture, kemije i fizike.
camera-obscura1

Camera obscura

Uz velike formate crno-bijelih fotografija, tiskanih na platnu, u Studiju Galerije sv. Krševana izložena je i camera obscura-drvena kutija od iverice koju je izradio predsjednik Fotokluba Šibenik Zdenko Zjačić.
– Ova camera obscura je najobičnija  kutija s jednom rupicom koja je primila sliku. Povijest camere obscure seže iz daleke prošlosti. Prvi put je opisuju Grci u 7. stoljeću prije Krista. Kroz stoljeća se ova kutija usavršavala da bi danas došli do toga da mobitelom možemo fotografirati. Ova radionica i izložba ima dvojaku vrijednost: polaznici su upoznali prvi korak u nastajanju fotografije ali i naučili da se ne moraju uvijek oslanjati na tehniku i da se dobra fotografija može napraviti s vrlo jednostavnim aparatom – istaknuo je Zjačić na otvaranju izložbe.
Izložba „Šibenik-portret grada camerom obscurom“ poklon je autora fotografija Šibeniku za obljetničku 950-tu. A oni su: Petra Bilić, Nika Bolčević, Laura Kalabrić, Valentina Kalabrić, Nina Klarić, Laura Lazinica, Marko Samodol, Ana Skorić, Marta Skorić, Roko Skroza i Frano Zjačić.
„Šibenik može biti ponosan na rad ovih mladih autora i njihovo vodstvo. Premda slavi spomen na 950 godina, mladi su autori učinili, jednako starom bazičnom tehnikom camere obscure, lice grada vrlo suvremenim, svježim i mladim“, napisala je u predgovoru izložbi Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti.

camera-obscura2

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI