Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Hrvatski državni arhiv prikazuje dokumentarne filmove o Šibeniku

Hrvatski državni arhiv prikazuje dokumentarne filmove o Šibeniku

sibenska-luka-1904

Kadar iz dokumentarnoga filma Šibenska luka iz 1904.

Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu 17. studenoga prikazuje dokumentarne filmove o Šibeniku.

Povodom 950 obljetnice prvoga pisanog spomena grada Šibenika, Hrvatski državni arhiv prikazuje dokumentarne filmove koji tematiziraju Šibenik, njegovu povijest te specifičnosti života u Krešimirovom gradu.
Program pod nazivom “Šibenske tisne kale” u okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva, prikazuje 3 filma: Šibenska lukaHiljadugodišnji Šibenik (Milan Luks) i Kroz šibenske tisne kale (Mate Relja).
Filmski snimak Šibenska luka, u trajanju od 2 minute koji je 1904.godine snimio engleski snimatelj Frank S. Mottershow, dugo je smatran najstarijim sačuvanim filmskim zapisom s područja Hrvatske. Osim povijesne i dokumentarne vrijednosti, film je zapažen po panoramskim pokretima kamere kojima je snimana luka i lučki život.
Hiljadugodišnji Šibenik nastao je u produkciji N.O. gradske općine Šibenik 1954.godine, a govori o povijesti Šibenika koji je iz grada ribara i težaka u novoj socijalističkoj državi postao grad radnika i industrijski centar.
Sklonost Šibenčana ka pjesmi i muzici u dokumentarnom filmu Kroz šibenske tisne kale (1968.) prikazao je redatelj Mate Relja. Bila je to njegov posveta rodnome gradu ali i istraživaču šibenske prošlosti dr. Boži Dulibiću. Snimke tadašnjeg Šibenika u 17-minutnom filmu, u kojem je komentator glumac Špiro Guberina, prate i pjesme šibenskih klapa, Kola,Vice Vukova, Arsena Dedića, Miše Kovača i Imitatora limene glazbe.
Filmske projekcije  počinju u 18 sati u Hrvatskome državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb (dvorana Katalozi).
Nakon projekcije o šibenskom kulturnom krugu s posebnim osvrtom na kazališni život grada govoriti će glavna urednica AGM-a, pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka Grozdana Cvitan.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI