Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
GRAĐANI / POLITIKA
Zaposli zrmana, rodijaka, rođaka, kuma i rođu? Klijentelizam ubija!

Zaposli zrmana, rodijaka, rođaka, kuma i rođu? Klijentelizam ubija!

zistra3

Nasred trga u Puli. Par drvenih bijelih vrata.
Jedna debelo zabravljena i okovana u lance, s okačenim porukama ‘Skinimo okove‘ i istaknutom natpisom ‘Svi ostali‘.
Druga širom otvorena, bez lanaca i s natpisom: ‘Za zrmane‘.

O čemu se radi? Radi se o kampanji ‘Klijentelizam ubija’, a umjetnička instalacija s vratima upućuje na to da je diljem Hrvatske postalo nemoguće dobiti posao ukoliko nisi član neke političke stranke ili si makar u nekoj bližoj ili daljoj rodbinskoj ili kumskoj vezi sa stranačkim dužnosnicima, načelnicima, komesarima, pročelnicima, gradonačelnicima, saborskim zastupnicima, doministrima, ravnateljima, mladeži neke stranke-partije i tome slično.
Nastavnica u školi, čistač/ica u komunalnom poduzeću, vozač autobusa, mladi znanstvenik na nekom institutu… svejedno je – nema šanse zaposliti se ‘bez veze’. Besmisleni, uvredljivi i naštimani natječaji za poslove unaprijed dodijeljene maloj od brata ili kumovoj sestri su svakodnevnica.
To znaju svi, no protiv toga se buni tek šačica. Na žalost, što je posebno tragično i razarajuće, mlađe generacije već smatraju kako su takvi postupci normalni, te kako je tu sve logično i nesporno.
– Ko će koga nego svoj svoga.. Koga ću, kume moj, zaposlit ako ne tebe… – uvriježeni su obrasci suzbijanja nezaposlenosti koji  se smatraju legalnim, opravdaim i neupitnim, pa nije bitno što je, primjerice, ravnatelj nekog Doma zdravlja donedavno bio kondukter, a komunalno poduzeće vodi nekadašnji željezničar bez staža na HŽ-u, ali s iskustvom rada u iznajmljivanju apartmana.

Zrmani, rodijaci, rođaci i rođe

Rezultat: vojska nekompetentnih i nesposobnih na ključnim mjestima u društvu, srozavanje kvalitete života, kočenje boljitka, odlazak u Irsku, Švedsku…
Radi boljeg razumijavanja za one koji ne govore čakavski, ‘zrmani’ su na istarskom’rođaci’, ‘rođe’ ili ‘rodijaci’, kako se isti nazivaju u drugim dijelovima Hrvatske.
Tome bi trebalo stati na kraj, smatraju u Civilnoj platformi Istre koja okuplja tamnošnje udruge civilnog društva.
zistra

Danas u Puli

 

– Pokrenuli smo  kampanju “Klijentelizam ubija” – da bismo poručili da korupcija i klijentelizam nisu normalni! Prva akcija u sklopu kampanje bila je danas na tržnici u Puli, pogledajte kako izgledaju Vrata za zrmane. Kampanja će uključivati postavljanje navedene umjetničke instalacije u svih deset istarskih gradova, a nazvali smo je “Klijentelizam ubija”, jer klijentelizam uistinu ubija. Ubija demokraciju, ubija razvoj zajednice, pravdu, ubija ravnopravnost građanki i građana te time “šteti zdravlju” društva, “šteti vama i ljudima oko vas”. Zato moramo prestati misliti kako je to “normalno” te početi jasno i javno osuđivati ovu tako štetnu, a sveprisutnu pojavu! – nedvosmisleno upozoravaju u CPI.
Politički klijentelizam je oblik korupcije u vidu potkupljivanja uslugama koje nisu izražene u novcu nego npr. dijeljenjem položaja ili zapošljavanjem, kažu. Za politički klijentelizam je karakteristično da se stranački interes štiti tako što se pristup pozicijama, poslovima ili informacijama koje bi trebale biti na raspolaganju svima pod jednakim uvjetima omogućava samo podobnima, napominju.
– Takav korumpirani način dijeljenja pozicija u tijelima javne vlasti u Istri je svakodnevica. On je postao toliko uobičajen da ga mnogi već smatraju “normalnim”, a takvo stanje nepromjenjivim.
Svakodnevno svjedočimo činjenici da je korupcija zatrovala mnoga područja javnog, gospodarskog i političkog života u Istri. Ona ugrožava jednakost i sigurnost građana/ki, ona je negacija pravedne i pravne države. Korupcijom jedni postižu sve, najviše ono na što nemaju pravo ili za što nisu sposobni i stručni, dok se istovremeno drugima uskraćuju i osnovna prava. Ako želimo pravedno društvo jednakih mogućnosti, jasno je da korupciju moramo iskorijeniti – jasno kažu u platformi istarskih civilnih udruga.

Javna osuda, pa građane u nadzorne odbore

Ponajprije treba stvoriti atmosferu javne osude takve prakse, dok suzbijanje klijentelizma zahtijeva demokratizaciju nadzora i upravljanja nad javnim dobrima, mišljenja su u CPI.

zistra2

– Uključivanjem predstavnika/ca oporbe, radnika/ca i građana/ki u rad nadzornih i upravljačkih tijela ukinula bi se koncentracija moći u rukama nekoliko osoba, a koja je osnovni izvor klijentelizma i korupcije. Pozivamo građanke i građane da nam se pridruže i da zajedno poručimo: “Klijentelizam ubija! Građan(k)e u nadzorne odbore! – pozivaju građanstvo.
Prizor u kojemu su jedna vrata zaključano za većinu građana ‘bez veze’, a druga na kojima je vječni propuh za ‘rodijake’ i podobne govori dovoljno rječito o toj pojavi.
Kampanja će se u narednim danima provoditi u svim gradovima u Istri, od 9:00 do 14:00 sati, prema sljedećem rasporedu: 14.10. Rovinj, Titov trg, 19.10. Poreč, Trg slobode, 20.10. Novigrad, Veliki trg, 21.10. Umag, raskrižje Trgovačke ulice i Ulice 1.svibnja (ispred Gradske knjižnice), 4.10. Buje, Istarska ulica (ispred Gradske uprave), 25.10. Buzet, Trg fontana, 26.10. Pazin, Trg slobode, 27.10. Labin, Rudarska ulica (Gradska tržnica) i 28.10. Vodnjan, Narodni trg.
Kad će se slične akcije događati u drugim dijelovima Hrvatske, gdje je isti problem možda i jače izražen nego li u Istri? Ne zna se.
Inače, CPI čine sljedeće organizacije: Centar za građanske inicijative – Poreč, Čarobnjakov šešir – Pula, Gradska radionica – Pula, LabinArt Express – Labin, Građanska inicijativa Naš Potok – Pazin, Pilula – platforma za teoriju i praksu društvenih promjena – Pula, Tranzicijska Pula – Pula, Zelena Istra – Pula i Volonterski centar Istra – Pula.
Civilna platforma Istre okuplja organizacije i inicijative civilnog društva s područja Istre koje se bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, razvojem civilnog društva, brigom o djeci i mladima, kulturom i umjetnošću i drugim područjima organiziranog djelovanja.
CPI je otvoren i za ‘zrmane’.

klijentelizam

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI