Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Vic tjedna:  O’š ne’š – Tepeš !

Vic tjedna:
O’š ne’š – Tepeš !

ivan-tepesNi kriv ni dužan ovaj je malokalibarski politički igrač zgrabio svoju životnu priliku s obje ruke. Jedna bi bila premalo za podeblji plik eura koji će mu svakog mjeseca padati u krilo. Hvala, hvala HDZ-u, vjerojatno neprestance u sebi, zašto ne i naglas, ponavlja budući eurozastupnik Ivan Tepeš, ražalovani šef jedva postojećeg HSP-a dr. Ante Starčević. Stranke koja je na recentnim parlamentarnim izborima, u macu sa sebi sličnim irelevantnim skupinama, uspjela inkasirati tek jedan posto glasova birača, a njezin samoopozvani, “mea culpa”- predsjednik, za nagradu, s političkih margina, odlazi ravno u Europski parlament.

U paketu s HDZ-ovim komodorom Ivicom Tolićem, zamijenit će u Bruxellesu Andreja Plenkovića i Davora Ivu Stiera , ključne ljude nove hrvatske vlade. Pa će hrvatske boje u EU parlamentu uskoro zastupati opskurna skupina potpunih političkih marginalaca Tepeš, Tolić, Petir, Tomašić…koji kod kuće ne bi prešli prag ni da se svi za izbore ujedine i pred glasačke kutije privedu sve znane i neznane.
Samo ilustracije radi, prof. Tepeš je na rujanskim parlamentarnim izborima brojkom i slovom dobio tek 201 ( dvjestojedan ) glas, vjerojatno svoje uže i šire rodbine i ponekog prijatelja. A na izborima za EU parlament, s kojih je sada katapultiran u Bruxelles, kao kandidat na listi HDZ-a, odnosno Domoljubne koalicije, uspio je prikupiti “moćnih” 774 glasa. Koga, dakle, Tepeš u EU parlamentu uopće predstavlja, čiju politiku zastupa, u ime kojih to birača tamo nastupa? HDZ-ov novi šef Andrej Plenković rezignirano tek konstatira: – Takav je zakon, on je bio osmi na listi HDZ-a, a koliko je to primjereno, nije moje da odlučujem.

Karamarko otišao i ostavio nam – Tepeša

Istina, o tome je još u svibnju 2014. na europarlamentarnim izborima odlučeno. Tu impresivnu „domoljubnu“ listu krojio je i blagoslovio osobno Tomislav Karamarko. Koji više ne stanuje ovdje. Ali nam je Tepeša ostavio kao svoju političku baštinu. I ne samo njega…
Na nedavnim nacionalnim izborima kod kuće, Plenković je jasno pokazao što misli o Tepeševim ” starčevićancima” i ostalim HDZ-ovim priljepcima, kad je energično stresao tu Karamarkovu prašinu sa stranačkog kaputa. S njima u političku utakmicu nije htio, HDZ je samostalno istrčao na teren, bez kontraproduktivnih satelita, i profitirao. Sateliti su se redom poskliznuli i ostali “ispod crte”.  Tamo gdje im je mjesto. Na njih više nitko, bogme ni njihovo fiktivno članstvo, ne računa. A opet, oni i dalje ubiru plodove tuđeg rejtinga. Naplaćuju minuli rad i minulo prijateljstvo. Koje će Tepeša promovirati u europarlamentarca. Pa kad već ne može proći kod kuće, može vani!

Slično je svojedobno bilo i s Marijanom Petir koja je, također, sa zajedničke liste HDZ-a, penetrirala u Europu, ali se makar mogla pohvaliti s preferencijskim glasovima koje je osvojila. Doduše, da je bila kandidirana na listi HSS-a, stranke izgubljenog identiteta i samopoštovanja, nije tako izvjesno da bi Bruxellesa ugledala. HSS je u međuvremenu izgubio i zadnje ostatke vjerodostojnosti, a Petir možebitno i stranačku iskaznicu. Restrukturirano društvo Kreše Beljaka, koje je Marijanu Petir suspendiralo radi sabotiranja stranke na izborima i oponiranja odlukama Predsjedništva, danas je u nekoj vrsti limba. Navodno će biti žestoka opozicija u Saboru, ali su startno, svih pet “seljačkih” zastupnika, podržali Plenkovića kao mandatara. Tko su i što su ne zna se, a čija je Petir, još i manje. Pa bi imalo biti da ova bogobojazna političarka s krunicom i križem kao svojim najuvjerljivijim identifikacijskim amblemima, u EU parlamentu zapravo zastupa crkvenu nomenklaturu i njezinu mnogobrojnu pastvu. Kao ono kad je 2011. ostala na izborima bez zastupničkog mandata, pa je kao „vanjski član“ ipak integrirana u saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u svojstvu predstavnice Katoličke crkve.

Bogobojazna Petir, eurofobna Tomašić…

Ali, budimo realni. Zar je slučaj Ruže Tomašić drugačiji? Bivša “pravašica” koja je također, eksploatirala bliskost s HDZ-om kako bi preko njihova političkog znakovlja ušla u svijet europske politike koja joj, navodno, nije bila ni po mjeri ni po ukusu, što je svrstalo među poznatije domaće eurofobe, danas je pripadnica jedne krajnje nebitne političke grupacije ( Hrvatske konzervativne stranke) s kojom ne može do glasova ni u svojoj ulici, a kamoli u hrvatskoj državi. Bila je među glasnijim protivnicima ulaska RH u EU, ali se svejedno, vrlo spremno kandidirala za eurozastupnicu, ma koliko tu integriranu zajednicu europskih država smatrala nepoćudnim klubom koji ima smrtonosan učinak po hrvatski nacionalni identitet i dignitet. Kad se domogla unosne europske sinekure ( oko 14 tisuća eura mjesečnih prihoda), nije više spominjala svoje obećanje kako će nakon dvije godine mandat prepustiti nekom drugom, a sama objesiti svoje političke kopačke o klin i poći u zasluženu mirovinu. Zanimljivo je da se na njezin osobni dignitet paktiranje s takvim društvom nije reflektiralo…
Uz takve HDZ-ove akvizicije u Bruxellesu, koje s današnjim Plenkovićevim “zajedničarima” jedva išta imaju zajedničko, doista se čini karikaturalnim najnovije pojačanje u liku i djelu jednog minornog ex – lidera “pravaša” koji je posve irelevantna pojava i kod kuće. Bit će naš Tepeš, ako ništa drugo, izvorni hrvatski politički proizvod u tom pretencioznom europskom političkom svijetu. Oriđinal!

Komodor Tolić

Posve zaklonjen impresivnom Tepeševom sjenom u Bruxelles putuje i nesuđeni vojni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rečeni komodor Ivica Tolić, šef udruge hrvatskih gardijskih brigada. Koji je na HDZ-ovu „domoljubnu“ listu dospio kao eksponent braniteljske populacije. Koja već posvuda ima svoju kvotu. Nešto kao manjine, žene, mladi…

U EU parlamentu sjede i zastupnici tzv. hrvatske ljevice, Biljana Borzan i Tonino Picula iz SDP – a, Ivan Jakovčić iz IDS-a, Jozo Radoš iz HNS-a, Davor Škrlec, OraH- ov odmetnik. Tu je i ostatak HDZ-ova “europskog društva” Dubravka Šuica i Ivana Maletić koja se nije htjela odreći privilegija eurozastupnice za račun kakve utjecajne dužnosti u hrvatskoj vladi. To se već zove racionalnošću. Što Maletićki jamči međunarodnu karijeru i uspjeh. Kako vidimo, lako je uspjeti kod kuće. Ali, treba se znati dokazati na stranom terenu…

U tome, nema sumnje, Tepeš neće imati nikakvih limita. Pred njim je carstvo nebesko. Samo da se previše ne navikne na to. Jerbo, morat će se kad – tad vratiti. A poslije bi mogao bolovati od PTSP – a. Zbog nesposobnosti adaptiranja na domicilne probleme. Neprihvaćanja okoline. Zlobne i zavidne na njegov međunarodni uspjeh. Koji je svojim znanjem, sposobnošću i bezrezervnom potporom hrvatskih birača postigao i sve to materijalizirao kroz pregnantan rad na zaštiti i promicanju hrvatskih nacionalnih interesa u svijetu. Na ponos i slavu svoga naroda. U vjekove.
Živjela hrvatska politička groteska!

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI