Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
UKRATKO
UNICEF: Od šestero djece u svijetu pet je pothranjeno

UNICEF:
Od šestero djece u svijetu pet je pothranjeno

Madagascar Malnutrition UNICEF

Foto:EPA/SHIRAAZ MOHAMED

Pet od šestero djece mlađe od dvije godine u zemljama u razvoju ne jede dovoljno zdravu hranu čime su izložena opasnosti od trajne štete po njihovo mentalno i tjelesno zdravlje, upozorio je u petak Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF).

Polovina djece u dobi od šest do 23 mjeseca nije dovoljno često nahranjena, ističe UNICEF u izvješću objavljenom uoči 16. listopada koji se obilježava kao Svjetski dan hrane.
U izvješću se posebno upozorava na posljedice pothranjenosti djece: ” Dojenčad i mala djeca imaju najveće potrebe za hranjivim tvarima nego u bilo kojem drugom trenutku u životu. No, tijela i mozgovi milijuna male djece ne postignu svoj puni potencijal, jer primaju premalo hrane “, navodi u izvješću France Begin viša prehrambena savjetnica u UNICEF-u.
“Kako je moguće da u 2016. još ima tako mnogo djece koja u ishrani ne primaju sve sastojke potrebne za zdrav rast”, pita Begin.
Obroci su najsiromašniji u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi i djeca su ondje niža rastom u usporedbi s vršnjacima drugdje u svijetu.
Prema podacima UNICEF-a čak polovica djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine ne dobivaju dovoljan broj obroka za njihovu dob čime se povećava rizik od zaostajanja u rastu. Manje od jedne trećine djece u toj dobnoj skupini jede raznoliku prehranu, a gotovo polovica djece predškolske dobi pati od anemije. Samo polovica djece u dobi od šest do 11 mjeseci prima hranu životinjskog porijekla- uključujući ribu, meso, jaja i mliječne proizvode – koji su važni izvori cinka i željeza, ističe se u izvješću.
Poboljšanje kakvoće i količine hrane koju uzimaju mala djeca može spasiti do 100.000 života na godinu, smanjiti troškove liječenja i poboljšati produktivnost u odrasloj dobi, navode iz UNICEF-a.
Kako bi hranjive namirnice bile dostupne najsiromašnijim sredinama zahtijeva puno jače i ciljane investicije kako od strane lokalnih vlada tako i od strane privatnog sektora, smatraju u UNICEF-u.
“Ne možemo si priuštiti neuspjeh u borbi za poboljšanje prehrane za malu djecu. Njihova sposobnost da rastu, uče i doprinose budućnosti svoje zemlje ovisi o tome “, zaključuje France Begin.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI