Neovisni novinarski portal
22.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Posebno priznanje filmu “Ne gledaj mi u pijat” u Varšavi

Posebno priznanje filmu “Ne gledaj mi u pijat” u Varšavi

hana-jusic-varsava

Hana Jušić u Varšavi/Foto:HAVC

 

Debitantski dugometražni igrani film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat osvojio je Posebno priznanje na upravo završenom 32. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi.

Film je u Varšavi prikazan u sklopu natjecateljskog programa prvih i drugih filmova zajedno s još 15 dugometražnih naslova, a o najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu: Reza Dormishan, izraelski redatelj i scenarist; Iza Igel, poljska producentica te Julia Sinkevych, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Najboljim filmom ove selekcije proglašen je francuski film Toril  Laurenta Teyssiera.
Scenarij i režiju filma Ne gledaj mi u pijat potpisuje Hana Jušić, glavne uloge nose Mia Petričević, Arijana Čulina, Zlatko Burić i Nikša Butijer, producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuju Kinorama u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom.
Svjetska premijera filma održana je početkom rujna u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, te ga je žiri Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) nagradio kao najbolji europski film spomenute sekcije. Nakon Venecije, prikazan je i u programima Međunarodnog filmskog festivala u Rejkjaviku te Međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru. Krajem listopada film putuje u Japan, gdje će biti prikazan u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, a sredinom studenoga imat će i svoju hrvatsku premijeru u natjecateljskom programu 14. Zagreb Film Festivala.
U programima Varšave još  su prikazani i nagrađivani film S one strane u režiji Zrinka Ogreste te dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića i Houston, imamo problem! Žige Virca. Više informacija možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI