Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Papa i Alyev će zajedno otvaraju ovo - foto Wikipedia

Papa s 570 katolika i azerbejdžanskim autokratom:
Imitiram Duha Svetoga

Papa i Alyev će zajedno otvaraju ovo - foto Wikipedia
Papa i Alyev će zajedno otvaraju ovo - foto Wikipedia

Papa i Alyev će biti zajedno ovdje – foto Wikipedia

S obzirom da je nedjelja, evo  vijesti o katoličkom poglavaru Papi, Azerbejdžanu i tamnošnjem predsjedniku Ilham Aliyevu.  Kako javlja HINA,  Papa Franjo stigao je u nedjelju u Azerbajdžan, bivšu sovjetsku republiku s većinskim stanovništvom šijitskih muslimana, gdje se sastao s malom katoličkom zajednicom koja na spisku ima svega – 570 katolika (među 9,2 milijuna stanovnika). Inače, Papa Franjo je već neko vrijeme na turneji po kavkaskim zemljama, a u južnokakvkasku državu Azerbajdžan, koja je zadnja postaja letećeg obilaska, doletio je iz Gruzije.

Obično vatikanskog šefa Papa Franju na turnejama dočekaju razdragane mase, no to ovdje nije bio slučaj, jer ga je u zračnoj luci ga je dočekao svega jedan dužnosnik azerbejdžanske vlade, javljaju izvjestitelji, te je papa  brzo prebačen u središte glavnog grada Bakua kako bi s pripadnicima male katoličke zajednice služio misu. No posjet vatikanskog poglavara državi s tako malim brojem katolika iazavao je neke negativne kritike u vlastitim crkvenim redovima.  Papa je odbacio tvrdnje da je njegov posjet toj kavkaskoj zemlji “gubljenje vremena”, s obzirom na tako mali broj pripadnika katoličke zajednice.
– Azerbajdžan broji tek 570 katolika, koji čine 0,01 posto stanovništva. Imaju tek jednu župu i sedam svećenika – objavio je statistički podatak vatikanski ured za statistiku.
Papa u Azerbejdžanu foto: EPA/ALESSANDRA TARANTINO

Papa u Azerbejdžanu foto: EPA/ALESSANDRA TARANTINO

– Netko možda misli da Papa gubi dosta vremena putujući toliko kilometara da bi posjetio jednu malu zajednicu. Ali Papa pritom imitira Duha Svetoga – pojasnio je kritičarima Papa, usporedivši azerbajdžansku katoličku zajednicu s Isusom i njegovim učenicima.
Inače, u ovim trenucima se katolički čelnik sastaje s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim, kojega se u zemlji i svijetu smatra problematičnim zbog autokratskog vladanja državom. Papa i predsjednik će zajedno predvoditi svečanost otvaranja velebnog kompleksa kojeg je dizajnirala poznata arhitektica Zaha Hadid, a koje nosi ime po, gle slučaja, ocu Ilhama Aliyeva – Heydaru Aliyevu.
Inače, predsjednikovanje Azerbejdžanom je Alijevima nekako ‘u obitelji’: Ilham Alijev upravo konzumira svoj treći predsjednički mandat, a na čelo države je zasjeo nakon što je njega sišao njegov spomenuti otac Heydar Alijev, koji je, gle čuda, dugo bio i regionalni šef sovjetske obavještajne službe KGB-a.
Alijevu i njegovom ocu se zamjera autokratsko vladanje državom, tom bivšom sovjetskom republikom, koja inače obiluje naftom, ali je unatoč tome  životni standard stanovništva vrlo nizak. Spočitava  im se gušenje slobode izražavanja, zatvaranje i zlostavljanje novinara, pranje milijardi u off-shore tvrtkama i  slično ponašanje karakteristično za neke diktatorske režime.
O čemu će dvojica čelnika razgovarati, nije poznato.
Ali je poznato da Papa leti natrag za Rim u 19.15 po našem vremenu, i to sa aerodroma koji se zove po – Heydaru Aliyevu.
Tata Aliyev i sin Aliyev (foto Wikipedia)

Tata Aliyev i sin Aliyev (foto Wikipedia)

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI