Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
KULTURA
Hrvoje Hribar se nije bavio kinematografijom u NDH, koliko je poznato  - foto: Filip Trezner/HAVC

Neš’ ti meni taj film gledat’ – H. Hribar:
Zaustavite devastaciju hrvatske filmske industrije

Hrvoje Hribar se nije bavio kinematografijom u NDH, koliko je poznato - foto: Filip Trezner/HAVC
Hrvoje Hribar - foto: Filip Trezner/HAVC

Hrvoje Hribar – foto: Filip Trezner/HAVC

U Velikoj dvorani HAVC-a su danas objavljeni rezultati javnih poziva za proizvodnju dugometražnih igranih i eksperimentalnih filmova na prvom roku za 2016. godinu. To spada u dobre vijesti. No usput je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar upozorio na nezakonito postupanje Ministarstva kulture, te devastaciju hrvatske filmske industrije kroz, kako kaže, uništavanje uspješnog sustava poticaja proizvodnje hrvatskih filmova. Ako je to tako, to spada u (vrlo) loše vijesti. Odnosno još loših vijesti koje izviru iz hrvatskog Ministarsta kulture, nakon onih koji se odnose na pokušaj devastacije hrvatskih neprofitnih medija, zanemarivanje hrvatske književnosti i hrvatskog izdavaštva itd.

No, najprije vijesti o dodijeljenim potporama: odobrene su debitantskom dugometražnom igranom filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić, te novim naslovima Vinka Brešana Država i Antonija Nuića Mali je naš, dok je u postprodukcijskoj fazi podržan dječji film Anka u režiji Dejana Aćimovića. Novi naslov Ane Hušman također je dobio potporu u kategoriji eksperimentalnog filma.

‘Priče duboko usidrene u hrvatsku stvarnost’

Inače, Jelena Paljan, umjetnička savjetnica za dugometražni igrani film, navela je kako je riječ o projektima koji “ne mogu biti različitiji žanrovski, tematski, stilski, dramaturški, no svima je zajedničko da su njihove priče duboko usidrene u hrvatsku stvarnost, ali istovremeno toliko univerzalne, zanimljive i umjetnički beskompromisne, da se imamo razloga nadati velikoj gledanosti u kinima, ali i inozemnom odjeku”.
Mirna Belina, umjetnička savjetnica za eksperimentalni film, objasnila je kako je na ovom roku podržan jedan projekt, i to etablirane autorice Ane Hušman.
– Radi se o zanimljivom projektu koji nastavlja autoričino preispitivanje općih mjesta naše kulture i svakodnevice, u ovom slučaju dnevne sobe kao nekada središnjeg mjesta obiteljske socijalizacije, relaksacije, dokolice, a posebna je vrijednost redateljskog pristupa što se temom bavi usvajajući i analizirajući jezik televizijskog medija sapunica – objasnila je Belina.
 (Slijeva na desno) Mirna Belina, Jelena Paljan, Hrvoje Hribar (foto HAVC)

(Slijeva na desno) Mirna Belina, Jelena Paljan, Hrvoje Hribar (foto HAVC)

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar osvrnuo se na činjenicu da uz hrvatskog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, film Zrinka Ogreste S one strane, hrvatska kinematografija ove godine kao kandidate ima još osam naslova.
– Ovogodišnja zanimljivost je u tome da ponovo imamo i kratkometražnog kandidata, što je van dosega naših odluka, jer kratki film mora pobijediti na jednom od nekoliko bitnih festivala, da bi bio kandidiran, a Zvjerka Daine O. Pusić je pobijedila u Los Angelesu. Ove godine imamo i trećeg kandidata. Cvijeće Judite Gamulin nominirano je za ‘studentski Oscar’. No to nije sve. Pogledajte kandidate Islanda, Makedonije, Gruzije, Slovenije, Srbije i Rumunjske. Ove zemlje su kao svoj najbolji film godine odabrale svoje naslove koje je manjinski koproducirala – Hrvatska. Utoliko, možemo reći da ove godine imamo devet kandidata za Oscara, što neobično zvuči. Ujedno, to je dokaz da ovaj naš sustav umije izabrati projekte i da nadalje dobro radi – kazao je Hribar zahvalivši svima koji su pomogli da Hrvatski audiovizualni centar obavlja svoje propisane zadaće, “unatoč otežanim okolnostima”.

‘Utvrđivanje nezakonitog postupanja Ministarstvo kulture’

No nakon dobrih vijesti, Hribar je javnost izvjestio i o lošima, a koje su, čini se, posljedica ignorantskog odnosa hrvatskog Ministarstva kulture prema – hrvatskom filmu.
Postupcima koji bi se u narodu slikovito objasnila rečenicom: Neš’ ti meni taj film gledat’.
Ili preciznije: Neš’ ti meni taj film snimat’.

 

ej2a2307

– Zahvaljujući uređenim odnosima s Hrvatskom radiotelevizijom, te uz podršku drugih naših obveznika, uspjeli smo financijski pratiti domaću filmsku proizvodnju. Nacionalni sustav poticaja, međutim, središnji gospodarski projekt hrvatske filmske zajednice nalazi se u krizi, a reputacija Hrvatske kao poslovnog partnera svjetske filmske industrije značajno je narušena. Ministarstvo kulture nije osiguralo zakonom predviđena sredstva, niti je omogućilo daljnji rad Povjerenstvu za poticaje. Istom tijelu mandat je istekao 4. kolovoza, nakon čega je tijelo raspušteno. Ovim putem izvješćujem hrvatsku javnost da je HAVC s namjerom da spriječi moguće sudske tužbe međunarodnih partnera bio prisiljen pravno se zaštititi te je zatražio od Upravnog suda privremenu mjeru koja bi zamijenila Odluku o imenovanju povjerenstva te omogućila nesmetan daljnji rad, tužbom ujedno tražeći i utvrđivanje nezakonitog postupanja Ministarstva kulture – izvijestio je ravnatelj HAVC-a.

‘Klevetnički napadi’

Šef HAVC-a je potom govorio i o ‘klevetničkim napadima‘ na tu instituciju.
– Proteklih dana svjedoci smo brojnih klevetničkih napada na našu instituciju, a koje prenose pojedini portali. Rad HAVC-a reguliran je Zakonom i podzakonskih aktima koji omogućuju razgovjetan rad, čiji su rezultati ali i postupci i koraci dostupni javnosti. Negativne interpretacije koje spominjem, tumačim kao pokušaj da se skandaliziranjem starih neistina skrene pozornost sa stvarne odgovornosti za krivičnu i materijalnu štetu koja je nastala nedjelovanjem i nesnalaženjem nadležnog ministarstva. Hrvatski sudovi izrekli su tijekom ove godine niz nepravomoćnih i jednu pravomoćnu presudu protiv osoba koje su se protiv HAVC-a koristili potpuno istim patvorinama ili vrlo sličnim konstrukcijama, kao one koje čitamo posljednjih dana. Za razliku od procesa protiv klevetnika koji su spori ali dosežni, probleme sa sustavom poticaja moramo rješavati odmah. Sustav poticaja od 2012. godine Hrvatsku je učinio izuzetno atraktivnom destinacijom međunarodnih produkcija i uveo je Hrvatsku u vrlo lukrativan svijet filmskog turizma. Stoga još jednom apeliram na sve u hrvatskoj javnosti, ali prije svega na Vladu RH, da se bez odlaganja zaustavi devastacija vrijednog društvenog i kulturnog resursa – hrvatske filmske industrije, od koje živi neposredno više od 1.500 filmskih radnika, a blagodati ubiru i mnoge druge gospodarske grane – poručio je Hribar.
Inače, Hrvatsko audiovizualno vijeće održalo je 74. sjednicu u utorak, 4. listopada te je odluke donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 53. sjednica održana također u utorak, 4. listopada 2016. godine.
foto: HAVC

foto: HAVC

Kako ističu u HAVC-u, Hrvatsko audiovizualno vijeće na 74. sjednici odlučivalo je u sastavu: Branko Schmidt, Vedran Mihletić, Zrinko Ogresta, Dinko Majcen, Damir Vujinović, Dino Paškov, Branko Matutinović, Silvestar Kolbas i Hrvoje Krstulović, dok su na 53. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali: Ana Marija Simić, Jelena Paljan, Sanja Ravlić, Ivana Fumić, Mirna Belina, Dean Šoša, Boško Picula i Miroslav Sikavica.
Na kraju završimo s dobrim vijestima, barem za one kojima su odobreni projekti: tablice odobrenih projekata i cjelovita obrazloženja umjetničkih savjetnika mogu se pronaći na ovoj poveznici.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI